Maminka.czPředškolák

Čím vším se v domácnosti může vaše dítě otrávit?

Josef Kraus 14.  9.  2010
Přestože čas prázdnin, kdy jsou statisticky děti ohroženy na zdraví a životě nejvíce, již odezněl, nebezpečí otravy zejména u malých ratolestí je přítomno prakticky kdykoli.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vypadá to lákavě, voní to příjemně, je to lehce dostupné, přesto to může vyvolat vážné zdravotní problémy, nebo dokonce i smrt.

Nejrůznější látky, výrobky i rostliny bývají často příčinou otrav u malých dětí, které neodolají a ochutnají. Jaká nebezpečí na vašeho potomka ve zdánlivě bezpečném domácím prostředí čekají a jak případná rizika minimalizovat?

Koho se to týká?

Pokud se zabýváme tématem otrav dětí v domácnosti, tak je třeba onu ohroženou skupinu více přiblížit a definovat. Patnáctiletého puberťáka stěží napadne ochutnávat vše, na co doma narazí (vyjma alkoholu či tabáku samozřejmě). Nejčastěji se tak otravy v domácnosti týkají dětí do pěti let, přičemž až do věku deseti roků je riziko stále vysoké.

Přestože si zdravotní problémy po požití nějaké nebezpečné látky zpravidla způsobují děti samy, bývají časté i otravy za pomoci dospělého, který poplete dávkování nějakého léku či z nedbalosti přímo podá k užití něco jiného. Časté jsou i situace, kdy se oba rodiče nedomluví a každý z nich poddá dítěti medikament sám. Je tedy třeba být ve střehu při manipulaci s rizikovými látkami.

Okrašluje i zabíjí

Jednou z nejčastějších a také nejznámějších nástrah na zažívací ústrojí dětí jsou jedovaté pokojové rostliny. Notoricky známou, především kvůli výrazné oblibě v českých domácnostech, je Dieffenbachie. Tato prudce jedovatá rostlina při žvýkání způsobuje silné pálení v oblasti úst a krku a jejich následný otok, čímž ohrožuje život postiženého.

Mezi další populární a často se vyskytující jedovaté rostliny, přestože s mírnějšími následky, patří např. filodendron, tchýnin jazyk, monstera, pryšec a další. Je proto vhodné si u domácích kytek zjistit, zdali představují při požití nějaké zdravotní riziko. Pokud ano, je třeba je umístit z dosahu dětí a v případě starších potomků je i o nebezpečí informovat.

Saponáty a další chemikálie

Velké nebezpečí pro lidský organismus představuje požití nejrůznějších čisticích prostředků, chemikálií pro údržbu domácnosti, praní atd. Tyto výrobky jsou často v pro dětské oči atraktivních obalech, s příjemnou a vábící vůní a nezřídka kdy oplývají nějakou lákavou reklamou v podobě přítulného králíčka či komixového superhrdiny. Tyto faktory jen zvyšují pravděpodobnost ochutnání a otravy malého človíčka.

Mezi nejjedovatější, nejrozšířenější a nejdostupnější patří především čističe podlah, dřeva i keramiky, dále pak prací prášky, výrazně ovoněné a obarvené aviváže i nejrůznější leštěnky a desinfekční prostředky. Extrémně nebezpečné jsou pak rozpouštědla, čističe odpadu a různé louhy.

Pryč s nimi

Riziko těchto přípravků spočívá i v tom, že bývají často velice snadno dostupné dětským rukám. Nezřídka kdy se nacházejí na podlaze vedle toalety, pračky, ve špajzu či ve skříňce pod kuchyňským dřezem atd. Rovněž skladování těchto výrobků v neoriginálních obalech, typicky v PET lahvích všeho druhu, může navodit nebezpečnou situaci.

Je proto nezbytné podobná rizika co nejvíce eliminovat. Pokud možno nebezpečné přípravky umístit zcela mimo dosah dětí, jejich obaly označit či nadepsat varujícími značkami či nápisy (i když ty u malých dětí nehrají roli) a upozornit potomka na rizika vyplývající z jejich požití.

Léky a kosmetika

O lécích zde již byla v krátkosti řeč. Jedná se o častý prostředek otravy nejen u dětí, ale také u dospělých, takže je třeba míru opatrnosti ještě zvýšit. Kromě špatného dávkování hrozí dětem i jejich zalíbení v krásně barevných a lákavých pilulkách často připomínající bonbónky, v čemž je dokonce často jejich rodiče ve snaze o hladkou konzumaci přesvědčují.

Jisté nebezpečí hrozí také při požití kosmetických přípravků typu šampónů, pleťových krémů, gelů na vlasy či nejrůznějších mýdel. Zpravidla takovýto omyl dítěte nebude mít nějaké fatální následky. V závislosti na zkonzumovaném množství se pravděpodobně dostaví pouze nevolnost, zvracení či průjmy. O něco větší problémy pak mohou způsobit výrobky s obsahem alkoholu.

Když je oheň na střeše

Veškerá prevence může vinou osudu, náhody, nepozornosti i obyčejné lidské (dětské) hlouposti selhat. Co tedy dělat v případě, že dítě požije nějakou jedovatou látku? Přestože se to píše lehce, zatímco realita bývá problematičtější, základem je nezpanikařit. Je třeba řádně zjistit stav věcí – zdali skutečně došlo k požití, co bylo přesně snědeno a v jakém množství a i na základě nebezpečnosti dané látky vyhodnotit situaci.

Jinak se zachováte v případě uždibnutí mýdla a jinak při požití louhu. V mnoha případech pomůžete dítěti hned doma, zatímco jindy je nutné neprodleně navštívit lékaře. Někdy rovněž vše vyřešíte vyvoláním zvracení či podáváním živočišného uhlí, jindy tím naopak můžete uškodit. Abyste si byli jisti, jaké nebezpečí hrozí a jak se máte zachovat, doporučuje se zavolat na linku Toxikologického informačního střediska.

Na číslech +420 224 91 92 93 či +420 224 91 54 02 se dozvíte informace o první pomoci a léčení akutních otrav, přičemž je nutné pro správné určení sdělit na lince údaje o postiženém, jeho věku a hmotnosti, dále o požité látce, co je to za druh (zjistíte z obalu prostředku), v jakém množství byla požita a kdy, rovněž je třeba popsat stav postiženého a co jste prozatím pro něj udělali. Tyto údaje okamžitě Toxikologické informační středisko zpracuje a vyhodnotí nejlepší postup pro záchranu a stabilizaci pacienta.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Domácnost, Tchynin jazyk, Pomoc dospělého, Dom, Velké nebezpečí, Zažívací ústrojí, Vaš, Vaše dítě, Zdravotní riziko, Muž, Zdraví na Heureka.cz

Video