Maminka.czZdraví

Čínskou medicínou ke zdraví

Ivana Ašenbrenerová 18.  7.  2016
Nemusíte do dětí každý měsíc ládovat hromadu chemie, jakmile zakašlou nebo mají rýmu. Zkuste tradiční čínskou medicínu, která vyřeší spoustu potíží účinně a hlavně bezbolestně.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se u syna v kojeneckém věku objevil atopický ekzém, dětská lékařka nám neustále předepisovala mastičky s obsahem kortikoidů a mně se to nelíbilo čím dál víc. Později se u něj v předškolním věku objevily alergie, a když byl oslabený, měl i astmatické záchvaty.

Už jsem dál nechtěla, aby užíval takovou spoustu léků, a tak jsem navštívila lékařku, která se zabývá tradiční čínskou medicínou. Po půl roce léčby je na tom syn tak dobře, že tomu ani nemůžu uvěřit,“ vypráví dvaatřicetiletá Veronika ze středních Čech.

O TČM (zkratka pro tradiční čínskou medicínu) se dozvěděla od kamarádky, která touto alternativní cestou vyřešila problém enurézy u své pětileté dcery.

Náprava a hledání rovnováhy

Tradiční čínská medicína věří, že nemoci jsou způsobené vnitřní nerovnováhou mezi jin a jang, což jsou dvě navzájem opačné a doplňující se síly, které se nacházejí v každé živé i neživé části vesmíru. Jin (ženskost, tma, pasivita) a jang (mužnost, světlá, tvořivá síla) jsou v neustálém pohybu a snahou je dosáhnout určité harmonie.

V případě nemocí se tedy postupuje tak, že se nerovnováha „napraví“, a tím se tělo přivede opět do zdravého stavu. Cílem TČM je určit přesnou povahu nerovnováhy, označit patogen, který způsobuje problém, a pak tenhle patologický proces napravit.

Homeopatika, která vám pomohou zklidnit řvoucí dítě

A jaké nemoci lze pomocí tradiční čínské medicíny léčit? Jak říká doktorka Štefánia Ebenová z Kliniky Květ zdraví, až na urgentní stavy, těžké úrazy, nádorová onemocnění a těžké metabolické poruchy může TČM zlepšit stav téměř u všeho.

I v těchto případech ji však můžete použít alespoň jako metodu podpůrnou. Úspěchů lze dosáhnout také v případě dětí. „Hodně řešíme problémy se zažíváním, akumulační poruchu při přechodu na tuhou stravu, atopie, alergie včetně ekzémů, chronickou rýmu a astma, chronický kašel, nemoci středouší, noční pomočování, ADHD i nespavost. Je toho spousta, co lze pomocí čínské medicíny léčit.“

Diagnostické metody

Možná se vám zdá, jak je snadné přijít na to, kde je problém. Ovšem tak jednoduché to zase není. Určit, který orgán je zasažen nemocí, bývá jedním z nejtěžších úkolů, před kterými lékař tradiční čínské medicíny stojí. V Klinice Květ zdraví vás čeká při první návštěvě úvodní rozhovor, pomocí něhož terapeut zmapuje váš organismus, jeho silné a slabé stránky.

Během hodiny se vás zeptá na spoustu věcí souvisejících s vaším zdravotním stavem. Budou ho zajímat podrobnosti: jak se například nemoc mění v čase, jaký vliv na ni má počasí, kde žijete, jak snášíte roční období i jaká je vaše konstituce. V případě, že máte lékařskou zprávu, vezměte si ji s sebou.

„Celý tento proces je u nás na klinice pod lékařskou supervizí a zajímá nás, co si o vašem zdraví myslí i naši kolegové. Stejně tak byste si měli připravit seznam léků a potravinových doplňků, které užíváte,“ říká doktorka Ebenová.

Zvítězte nad rýmou a nachlazením: Otužujte se spolu s dětmi!

Na závěr pak terapeut provede diagnostiku jazyka a pulzu a na základě zjištěných informací navrhne další strategii. Léčebný plán může být sestaven z jednoho nebo více nástrojů TČM, kterými je fytoterapie (nastolení rovnováhy pomocí čínských bylin), akupunktura (ovlivňování akupunkturních bodů na drahách a mimo ně), dietetika (úprava jídelníčku podle principů čínské zdravovědy), masáže Tuina a cvičení Qi Gong. Výběr a kombinace jednotlivých metod je individuální a odpovídá potřebám a možnostem každého pacienta.

Bod šťastného dítěte

Přestože léčba metodami TČM probíhá z valné většiny až u dětí a dospělých, lze jimi tak trochu ovlivnit i budoucnost ještě nenarozeného dítěte těhotné ženy. Chcete mít potomka, který nebude celý den plakat a celou noc krásně prospí? Zkuste akupunkturu.

„Doporučuje se v průběhu těhotenství dvakrát napíchnout akupunkturní bod KI9 zhubin, a to ve třetím a šestém měsíci. Tomuto bodu se říká dům hosta, popisuje totiž zvyk ze staré Číny, podle kterého, když host přijel, ubytoval se v hostinském domě a pomáhal svému hostiteli v dalším budování jeho domu, se jednalo o dobrého hosta. Zhubin je tedy tento dobrý host pomáhající vybudovat dobrý, pohodlný, vřelý a vítající domov pro dítě. Když jsme neklidní, máme strach a obavy, tento bod nám pomáhá vrátit se na tiché a příjemné místo.

Podle TČM je to také bod, jenž se používá na zvládnutí taire neboli embryonálního horka, které se po narození projevuje příznaky z horka, nejčastěji jako častý pláč, noční pocení, zvracení, kožní problémy, alergie, astma. Proč vzniká? Často jako následek neklidu, stresu, nemoci nebo nezpracovaných emocí maminky během těhotenství.

KI9 je schopný tomuto přehřívání zabránit, proto se mu také říká ‚bod šťastného dítěte‘, tedy aby se dítě přes den smálo a v noci spalo,“ vysvětluje Štefánia Ebenová.

Jak na atopický ekzém?

MUDr. Štefánia Ebenová, Ph. D. vedoucí lékařka kliniky tradiční čínské medicíny, Květ zdraví, www.kvetzdravi.cz „Jde často o dědičně podmíněný sklon k nemístné tvorbě protilátek typu IgE na různé alergizující podněty.

V tomto terénu se potom rozvíjí některá alergická onemocnění, typicky ekzém, alergická rýma nebo astma. Podle údajů VZP je u nás asi čtyřicet procent atopiků a asi třicet procent alergiků (alergie se u atopika nemusí vždy rozvinout). Projevy se zlepšují a zhoršují, někdy v závislosti na stravě, prostředí, sezoně, emocích, jindy vyvolávající faktor ani vysledovat nelze.

Zajímavý je hygienický faktor: Čím čistší a sterilnější je prostředí, ve kterém dítě vyrůstá, tím více se u něj zvyšuje riziko atopie. Spojuje se to především s nižší imunizací střevního lymfatického systému. Atopický ekzém, podle TČM siwan feng, vítr čtyř ohybů, se projevuje zánětlivým, častokrát velmi svědivým postižením kůže. Často začíná už od jednoho roku věku, v tomto případě je podle TČM prognóza lepší, protože jde o spojení s taire, tedy horkostí plodu.

TČM posuzuje charakter lézí: čím jsou červenější, tím více je přítomné horko. Čím více svědí, tím více se projevuje ‚vítr‘. Čím rychleji se ložisko rozšiřuje a jeho okraje jsou nejasné, tím více je přítomný ohnivý toxin a naopak, čím jsou léze ohraničenější, eventuálně mokvají, tím více je přítomné vlhko.

Terapeut potom podle obrazu ve spojitosti s dalšími informacemi, které získal ze vstupní diagnostiky, čte a rozhoduje se pro léčbu. Většinou používáme bylinky. U dětí jsou to nejčastěji granulky, do dvou let to bývá tak tři čtvrtě až jeden gram na den, které rozdělíme do několika dávek, rozpouštíme ve vodě a podáváme nejlépe stříkačkou. Starší děti už mohou odvary samozřejmě pít samy. Lokálně lze aplikovat i obklady a následně pokožku promazat.“

Trápí vás atopický ekzém? Možná vám pomůže moře
Atopický ekzém: Svědivé trápení
Nejdůležitějším obdobím pro vývoj obranyschopnosti je první rok

 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Harmonie, Ložisko, Štefan, Hořkost, Akupunktura, Vedoucí lékařka, Čin, Med, Alergická rýma, Čínská medicína, Mužnost, Akupunkturní bod, Častý pláč, Nenarozené dítě, Ženskost, Noční pocení, Zdraví na Heureka.cz