Maminka.czPorod

Císař není hanba, vzkazuje všem mámám tahle žena. A hrdě ukázala jizvu!

Gabriela Kolinová 24.  10.  2020
Obě své děti porodila císařským řezem a je na to hrdá. Kvůli pichlavým komentářům okolí se rozhodla Gillian Andes z Alabamy svůj příběh komentovat a doplnit o své realistické fotografie. Porod jako porod, důležité je zdraví, říká.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Třiadvacetiletá Gillian Andes se rozhodla ukázat svou jizvu po císařském řezu, aby podpořila ostatní maminky, jejichž děti přišly na svět akutní nebo plánovanou sekcí. Mnohé ženy, které nerodily vaginálně, se za to stydí.  Některé si to dokonce vyčítají nebo se cítí méněcenné. To je podle Gillian nesmysl.

Můžete po císaři rodit přirozeně? Ano, ale ne vždy, tvrdí lékaři. Víme, co znamená zkratka VBAC

"Mám pocit, že ženy, které podstoupily císařský řez, se cítí být méně ženami nebo mají pocit, že selhaly nebo porod plně nezažily," řekla serveru Mirror.co.uk tahle dvojnásobná máma. Podle ní je přeci jedno, jak děti na svět přišly. Důležité je, že jste vy i dítě naživu a těšíte se dobrému zdraví. "Nejste přeci horší máma jen proto, že jste nerodila přirozeně," myslí si mladá maminka dvou holčiček – pětiměsíční Pipper a tříleté Loly. 

První Gilliin porod skončil akutním císařem, podruhé chtěla rodit přirozeně. "Rodila jsem 28 hodin bez medikamentů. Bylo tu riziko, že porod opět skončí císařem, jelikož jsem takhle rodila první dítě. A taky to tak dopadlo. Lékaři se začínali obávat ruptury dělohy, což by mohlo skončit smrtí mě i dítěte," vysvětlila okolnosti druhého císařského řezu Gillian. 

První porod skončil císařem, druhý byl krásný. Stačí věřit v sebe sama

A proč se rozhodla ukázat své tělo s jizvou po sekci? Protože je to podle ní tabu a chtěla poukázat na to, že ani porody císařským řezem nejsou vůbec snadné, jak si někteří mohou myslet. "Jizva mi opravdu nevadí. V plavkách není nic vidět, a i kdyby bylo, nehroutila bych se. Přivedla jsem na svět dvě krásné osoby a mé tělo dělalo, co mohlo," dodává. 

Jaká rizika hrozí dětem, které na svět přišly císařským řezem? 

Gillian zveřejnila první fotku v prosinci loňského roku. Od té doby publikovala ještě pár snímků. Všem se dostalo velkého množství reakcí. Kupodivu většina ohlasů byla pozitivních. Lidé a hlavně maminky s jejím názorem souzní. 

Neuvěřitelné zrození. Miminko se dere na svět při „přírodním“ císařském řezu
Nástřih hráze i císařský řez: Jak pečovat o rány?
Mýty o císařském řezu. Tady je 5 nejčastějších polopravd
Témata: Porod, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, žena, mladá maminka, Císařský řez, Alabama, Mama, Mirror, Špatná máma, Děti, Velké množství, Dvojnásobná máma, Jizva, Akutní císař, První fotka, Hanba, Zen, Loňský rok, Máma, Dobré zdraví, První dítě, Tah