Maminka.czAnketa

Císařský řez do vlastních rukou? Přečtěte si názory (ne)známých maminek. Kdo by to vyzkoušel a komu to přijde absurdní?

Dita Mrázková 16.  11.  2022
Nepatřičné, absurdní, nechutné, nebezpečné. To jsou nejčastější odpovědi maminek na otázku, zda by se chtěly podílet na porodu sekcí. Některé z řady tuzemských porodnic tento "silný zážitek" umožňují, a tak nás zajímalo, co si o tom myslí (ne)známé maminky, které už mají porod za sebou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Aktivně se účastnit porodu císařským řezem nabídla rodičkám jako první v ČR Městská nemocnice Ostrava. Za asistence lékařů je nastávajícím maminkám umožněno nahmatat si a poté vytáhnout miminko přímo z břicha. Tuto možnost nabízí i další porodnice, nicméně téma vzbuzuje vášnivé debaty.

VIDEO: BYLI JSME SVĚDKY CÍSAŘSKÉHO ŘEZU V PORODNICI KRNOV

Na jedné straně stojí nadšené maminky s touto zkušeností i lékaři, pro které jsou radost, euforie, upevnění mateřského pouta i zadostiučinění rodiček dostatečným důvodem k umožnění tohoto nevšedního zážitku. Na straně druhé jsou však pro změnu zděšené mámy, které už sekcí rodily a které by v životě něco podobného nenapadlo. A také tu hovoří teze jiných lékařů, kteří zastávají názor, že jde jen o "výstřelek", snahu zviditelnit se, a kteří především apelují na to, že císařský řez je operace jako každá jiná a potenciální rizika jsou stejně tak vysoká.

Klepněte pro větší obrázek

Co si o tom myslí známé i neznámé maminky? Vyzkoušely by tuto možnost?

Pavlína Jágrová: Nešla bych do toho!

"Upřímně? Nešla bych do toho. Císařský řez se podle mě provádí z nějakých závažných důvodů a tohle mi nepřijde, že by k tomu úplně patřilo. Osobně si nedokážu představit, že bych si miminko vytáhla z rozříznutého břicha. Kdybych musela podstupovat císaře, tak asi jedině v celkové narkóze. Ta představa zažít operaci při plném vědomí mi není úplně příjemná."

Témata: Děti, Porod, Slavné maminky, Porodnice, Životy slavných, Celebrity, herečka, Císařský řez, operace, Anketa, názor, Influencerka, Petra Vojtková, Pavlína Jágrová, pouto, Dominika Mesárošová, Rodička, Sekce, Maminka, Plné vědomí, Ivana Ašenbrenerová, Porodnice Krnov, Injekce, Lékař, Separace