Císařský řez: Na co se připravit po operaci

Pavlína 2. 7. 2015 10:51
Dobrý den,
článek je velmi hezky nasán, ale u mě skutečnost byla úplně jiná. Měla jsem císařský řez naplánovaný. Jak píšete, že tatínek může být u porodu císařským řezem, pokud je prováděn při částečném uspání, tak to bohužel v ústecké nemocnici nešlo. Manžel by hrozně rád byl u porodu, ale ústecký nemocnice o tom nechěla ani slyšet. Co se týče rad, jak správně po císaři kojit a cvičit, tak se mi žádné takové rady vůbec nedostaly. Naopak sestřičky byly nepříjemné a měla jsem pocit, že je děsně obtěžuji, když jsem potřebovala poradit. Následně jsem musela prodělat 3 operace v plné narkoze s ledvinama. V tento okamžik se dětské sestřičky měly starat o malou, ale bohužel jsem se dočkala jen toho, že malou nechaly hladovou plakat na pokoji.
Také píšete, že se dávají samovstřebatelné stehy. Ty jsem já bohužel neměla a když jsem se po 10 ti dnech zeptala, kdo a kde mi je bude vytahovat, tak se zděšením mi je honem šli vytahovat.
Moje zkušenost s lékaři v ústecké nemocnici super, ale co se týče sester na šestinedělí, tak děs a hrůza.
Hana L. 27. 8. 2017 06:09
Dobrý den,je to sice už dva roky co jste zde tento příspěvek dala,ale jájsemna něj narazila až dnes.Mám taky jistou zkušenost s císařským řezem,jen už je to hodně dávno,v roce 1996 jsem rodila dvojčata a protože se rozhodly a svět o měsíc dříve,tak jsem rodila neplánovaně večer po šesté hodině.Moc mě mrzí,že máte takovou špatnou zkušenost.Tehdy jsem rodila v malé nemocnici v Bílovci,jak jsem uvedla tak narychlo a tím pádem v plné narkóze.Poporodní péče naprosto skvělá,i informace jak se o sebe starat po porodu.Pomáhaly sestřičky i lékaři,ráda na to vzpomínám.Osobně si myslím,že menší nemocnice mají méně hektický a vystresovaný personál,jako tou bývá ve velkých špitálech ve velkých městech.
Stáňa Nováková 17. 1. 2018 20:01
Pevně doufám, že má zkušenost je ještě z dob "pravěku" porodů císařským řezem. Před 25 let jsem v Ostravě byla připravená na porod tímto způsobem. Důvod byl: stav po dětské infekční obrně /onemocněla jsem při jedné z posledních velkých epidemií a očkovat se začalo až za pár let/. Mám ochrnuté břišní svaly- a postižené nohy. Ještě se zjistilo, že miminko je pánevním koncem dolů.
V nemocnici se na mne lékař obořil, proč chci rodit císařem, vždyť porod je jako bych tlačila na WC a to snad zvládnu. Koktala jsem, že o tom rozhodl můj gynekolog. Sestra mne doprovodila na vyšetření a pak jsem slyšela jak se za dveřmi dohadují, že to musí odložit, protože není operační den. To už jsem začala mít bolesti v zádech a slabě krvácela. Přesto mne poslali zpět na odd.
Za chvíli však přiběhla sestra, že se doktoři pohádali a nakonec tedy rodit budu.
Dovedete si představit v jakém jsem byla stresu. Celé roky se mi nedařilo otěhotnět a bylo mi kromě jiného už 40 let. To mi také lékař vytknul, proč jsem to prý "nedala pryč", když chodím o berlích. Skoro neuvěřitelné, že?
Ale pokračovalo to. Na operačním sále při přípravě zjistili, že jim nefunguje nějaká součástka u anesteziologa a telefonicky ji sháněli na jiném odd. Musela jsem ležet na to úzkém lůžku cca 3/4 hodiny, myslela jsem, že se udusím, chlapeček mi tlačil na plíce, i na něj se stres přenesl - břicho se mi úplně vlnilo. Lékař na mne zakřičel, tak se snad uklidníte. My bychom se také raději dívali na televizi. . Běžel tenkrát nějaký sportovní turnaj.
Přiznám se, když jsem se probrala na JIPce, vůbec jsem neměla zájem Davídka vidět. Hrozné bolesti, necítila jsem pohyb nohou, brečela jsem a říkala si, tak a teď jsem ještě znovu ochrnula.
Lékař mi řekl, že bolest musím vydržet, že po císaři se několik hodin na bolest nesmí nic dát.
Až přišla lékařka, která jen obrátila oči ve sloup nad "mužskými" a hned mi něco podala a donesla syna. Všechny sestřičky mi říkaly, že tak nádherného chlapečka ještě neviděly a že vše bude dobré.
Za pár hodin mi řekli, že mne musí přestěhovat na jinou jipku a musím sanitkou -je v jiné budově. Saniťáci se zlobili, že musí se mnou po schodech s nosítky /výtah se opravoval/, jestli prý bych to nezvládla pěšky. Další příhody z porodnice Vám raději vypisovat nebudu, myslím si, že už teď si říkáte, ta ženská si snad vymýšlí.
Ještě však perličku. Davida mi dali hned na pokoj, nikoho nezajímalo, že o berlích ho nemohu vážit, přebalovat. Tak jsem ho vždy pevně zavázala v povijanu obvazem a v zubech ho přenášela na stolek. Jednou vešel lékař a mlčky čekal. Pak se přiznal, že mne ani nepozdravil, trnul, že mu s miminem v puse odpovím.
Syn vloni odpromoval a já teď sedím s albem fotek na klíně a dojatě listuji.
To špatné jsem z hlavy vytěsnila a vzpomínám na vše nádherné, co nás maminky, než děti vyrostou potkává.
A i když mne potkalo do mých 65 let ještě hodně nepříjemných zdravotních problémů - jsem už na vozíčku, vždy jsem si řekla - zvládla jsi "císaře", zvládneš i toto.
Všechny maminky i ty budoucí moc zdravím. Stáňa Nováková
Jan Hlozák 17. 10. 2018 09:07
Klobouk dolů nejméně 100krát......
PetraS 25. 4. 2019 21:57
já použila na císaře pumpičku abych necítila bolest a výrazně mě to ulevilo při zákroku, bolest jsem vůbec necítila
Eva Richterova 28. 5. 2019 22:43
také jsem použila na císaře pumpičku a investované 4000 do ní se vyplatili, čekala jsem ji mnohem dražší abych pravdu řekla
Iva 11. 6. 2019 13:29
Ahoj holky, prosimvas nemate nekdo nejake zkusenosti s pumpickou ktera obsahuje analgetika a lze si ji domluvit u doktora kdyz jiz vim ze budu mit cisarsky porod? diky
Jana 17. 6. 2019 14:30
Ja jsem o tom jen cetla nejake osobni zkusenosti nemam.
8