Maminka.czMaminka v porodnici

Narození miminka v přímém přenosu! Jak probíhá císařský řez, jsme exkluzivně natočili krok za krokem

Tereza Víchová 27.  9.  2022
Byli jsme přímo u toho a byl to obrovský zážitek. Seriál Maminka v porodnici zavítal do Porodnice Krnov a díky ochotnému personálu i mamince Janě jsme viděli narození miminka v přímém přenosu. Podívejte se na video, ve kterém nahlédnete porodníkům pod šikovné ruce – odemykáme ho exkluzivně ze sekce Premium Plus.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Císařský řez je nejčastější porodnická operace. Miminko se při něm narodí vyjmutím z břišní dutiny a zažije ho každá čtvrtá těhotná žena. Paní Janu čeká v Krnově podruhé ze zdravotních důvodů. Až dorazí manžel a nastávající tatínek, všechno může vypuknout.

"Už se těším, až přijede, a chci to mít za sebou," říká Jana, která se těší na druhou dceru. "Kdybych mohla, už bych ani nečekala a frnkla bych na sál, aby to už bylo a malá byla s námi. Moc se na ni těšíme!"

Díky ochotě rodičky, personálu i vedení krnovské porodnice máte teď v rámci seriálu Maminka v porodnici možnost nahlédnout lékařům přímo pod skalpel. Jak probíhá samotná operace zvaná sekce?

Klepněte pro větší obrázek

"V drtivé většině ve spinální anestezii, to znamená, že maminka necítí bolest od prsních bradavek směrem dolů," popisuje porodník Igor Michalec. Po pár minutách, kdy laik žasne nad uměním lékařů, je malá holčička na světě. Dostává čepičku a při prvním zakřičení ji doktor Michalec "uklidní" slovy: "Už půjdeš za mamkou."

Maminka v porodnici Krnov: Dotepání pupečníku a bonding jsou tu samozřejmostí! V čem dalším jednoznačně vyniká?

Císařský řez se podle něj dá provádět tak, aby měl co nejvíce společného s přirozeným porodem – po porodu tak lékař drží miminko a čeká, dokud nedotepá pupeční šňůra.

U operace je i tatínek – dnes běžný doprovod u většiny porodů. A jeho funkce zdaleka není "jen" přihlížení. Maminka dostane narozené miminko na hrudník a k obličeji, ale po nějaké době mazlení přijde ke slovu – tedy vlastně k náruči – tatínek. Sundá erární košili, dostane červenou deku a miminko na nahou hruď. Zdravé dítě po císařském řezu tak nemusí putovat k sestřičkám a maminka na jednotku intenzivní péče.

Klepněte pro větší obrázek

Na sále trvá jen pár minut, než se vybaví placenta a operace se dokončí zašitím vstřebatelnými stehy. Celá rodinka může společně putovat do pokoje, kde je maminka pod dohledem zdravotníků. Užívá si vůni svého miminka a první pokusy o přisátí a tatínek na všechno dohlíží a pomáhá. Jako by se vlastně ani žádná velká operace nekonala. 

Klepněte pro větší obrázek
Intimita pro maminky, soukromý a rodinný charakter - to vše je samozřejmostí, říká primář Porodnice Krnov. Proč je porodnice tak oblíbená?

Podívejte se na video, které ukazuje císařský řez krok za krokem. Uvidíte záběry, které – ač z operačního zákroku – jsou důkazem, že příchod dítěte na svět touto cestou může probíhat co nejpřirozeněji v rámci daných možností. A respektovat tak matku, otce i dítě jako ty, kdo k sobě od narození patří. 

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Porodnice, Miminko, tatínek, Císařský řez, Nejlepší video, Krnov, Bonding, Přímý přenos, Hruď, Premium Plus, Prime, Narození, Exkluzivní video, Jana, Maminka, Porodnice Krnov, Operace, Igor Michalec