Maminka.czPorod

Císařským řezem

Ivana Ašenbrenerová 4.  5.  2011
Císařským řezem
Chystala jste se rodit přirozeně, ale nějak to nevyšlo a byla nutná sekce? Nemusíte panikařit, i ta se dá přežít ve zdraví. Dokonce se nemusíte zříkat ani kojení. Záleží na vás, jak rychle se zotavíte. Tak do toho!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dominika jsem porodila před rokem císařem, i když jsem si hrozně přála přivést ho na svět normálně. Jenže nakonec se vše zkomplikovalo a muselo se přistoupit k operačnímu zakončení těhotenství.

Naštěstí v lokální anestezii, takže jsem si hned po porodu mohla malého pochovat,“ vypráví třicetiletá Lída z Prahy. Císařský řez, byť si jej mnohé celebrity dopřávají jako nadstandardní luxus (to, aby si porod ulehčili), je lékaři považován za operaci, která má jasně stanovené důvody, proč by se měla provádět.

Ani v USA, kde patří „císař na přání“ k jakémusi dobrému jménu sociálně silnějších rodin, není takto ze zákona povolen. Jen se to tak „nějak hezky udělá“, aby byl medicínsky odůvodněn.

V současnosti se u nás císařský řez provádí asi v 15 % všech porodů, v některých porodnicích je to až 30 %, jinde třeba 10 %. Přitom jde o operaci, kde je hodně krve a nedají se vyloučit zdravotní komplikace. Na druhé straně má císař i svá pozitiva – spontánní porod může zničit pánevní dno a po několika letech přivodit inkontinenci, sestup rodidel a podobně. „Podle mě by měla mít každá žena právo začít porod jako normální proces, pokud to jde, doktoři i sestry by v ní měli posilovat vědomí, že to není žádná tragédie, ale přirozená věc,“ říká pětatřicetiletá Erika z východních Čech.

Zůstane vám jizva?

„Moje maminka mě porodila císařem před čtyřiceti lety a na břichu má šílenou jizvu, kterou nezakryjí žádné bikiny. Nosí tedy jenom jednodílné plavky,“ říká Kateřina, matka dvou synů, z nichž jednoho také přivedla na svět po sekci.

„Prvního syna jsem rodila císařem před deseti lety a jizvu nemám vlastně žádnou, je krásně skrytá pod vrchní částí kalhotek, takže se v létě nemusím zříkat dvoudílných plavek,“ dodává. Je to tak, řez se dnes již prakticky všude provádí příčně zhruba 12 cm dlouhý a asi 2 až 3 cm nad úrovní stydké spony.

Průměrná doba na to, než se miminko dostane ven, je kolem pěti minut, takže zákrok netrvá dlouho. A žádná hrozná jizva vám také nezůstane. Nezapomínejte ale rovněž na druhou jizvu, a to po zašití dělohy a břišní stěny (ta je však schovaná uvnitř). Celý výkon tedy netrvá déle než 45 minut.

Na „JIPCE“ budete ležet zhruba jeden den, v ráně vám zůstane drenáž (hadička z umělé hmoty), která odvádí sekret rány z břicha. Možná budete také dostávat infuzi do žíly, ale nebojte se, děťátko dostanete co nejdříve. „Nedělky“ po císaři se propouštějí obvykle pátý den po operaci. Při hojení pooperační rány vám mohou pomoci léky systémové enzymoterapie (Wobenzym). Enzymy, které obsahují, zkracují dobu hojení, omezují vznik otoků a urychlují jejich vstřebávání. Snižují také výskyt některých pooperačních komplikací, jako je hnisání rány, a pomáhají zajistit tvorbu menší jizvy.

Starost o miminko

Císařský řez není v žádném případě důvodem vzdát se kojení! Pokud to někdo tvrdí, pak ho neposlouchejte a řiďte se tím, co chcete vy. Je jasné, že po císaři nebudete běhat jako srnka hned druhý den, ale to nebrání tomu, abyste své dítko začala kojit. Sice to půjde ze začátku hůře (laktace se po sekci spouští později), ale vy si jistě poradíte.

Snažte se od začátku stimulovat mléčné žlázy odstříkáváním (pořiďte si vhodnou odsávačku). Miminka by se měla přikládat k prsu tak brzy, jak je to jen možné. Nezapomínejte, že po operačním porodu budete cítit bolesti v místě jizvy, které vám mohou znemožnit normální pohyb. Proto volte takovou pozici, která bude vyhovovat nejen vám, ale i děťátku.

Dobrá je poloha vleže a zkusit můžete také pozici v polosedě s podloženýma nohama, protože nezatěžuje břišní svalstvo.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Porod, Časopis Maminka, Císařský řez, Celý výkon, SRNKA, Břišní svalstvo, Hadička, Přirozená věc