Maminka.czJen pro maminku

Čisticí prostředky za pár kaček: citron, ocet a soda

Martina Machová 15.  10.  2012
Mnoho hospodyněk, které se snaží uchránit svou peněženku před celosvětovou finanční dietou, nedá dopustit na téměř svatou trojici jednoduchých čisticích prostředků, které jim za pár kaček pomohou udržet čistou domácnost: citron, ocet a soda je voda na jejich mlýn. Ale pozor nejen na jejich, tyto čisticí prostředky našich babiček jsou nejen levné, ale i ekologické!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnohé očistné domácí akce, ať již jde o vycídění umyvadla, vany, vodním kamenem zahnědlé konvice, nerezového dřezu či umytí podlahy, obstarají naprosto neočekávané čisticí prostředky citron, ocet a soda. Poradíme vám, jak je používat. Zdatnou trojici pak může bezvadně doplnit takzvaná švédská útěrka. Velmi hustá tkanina, ze které je utěrka vyrobena zajistí, že na znečištěné plasty, sklenice, dřevo, kov i kůži nebudete muset kromě vody používat žádný čisticí prostředek. Což opět znamená úsporu financí!

Citron

Voňavá citronová šťáva má přirozené desinfekční účinky, navíc disponuje bělícími schopnostmi a částečně rozpustí i mastné usazeniny. Použití je tedy mnohostranné; nakapejte trochu šťávy na vlhký hadr a vyleštěte vodovodní baterie, vytřete jím vanu, umyvadlo, dřez či kuchyňskou linku – zbavíte se tak bakterií, provoníte byt a doladíte předchozí čištění. Při praní pomůže šťáva z citronu vybělit bílé prádlo. Zbavit odpad zápachu pomůže čajová lžička jemně nastrouhané citronové kúry, kterou zalijeme horkou vodou, nastrouhanou kůru můžeme občas dávat i do nádoby s odpadky. Oloupaná kůra z citronu, položená na kousek alobalu na horké topení na chvíli nahradí aromasvíčku.

A něco navíc: Možná nevíte, že citronová šťáva nejen čistí a bělí, ale je též bezvadným tužidlem; krásně vyhladí vlasy stažené do culíku či uzlu, aniž byste potřebovaly jakékoliv chemické prostředky. Hodí se obzvláště na světlé vlasy.

Ocet

Obyčejný ocet můžeme použít při čištění všude tam, kde používáme citronovou šťávu, jen jím nemusíme vzhledem k ceně tolik šetřit. Rychlovarnou konvici spolehlivě zbavíte usazenin, nalijete-li do ní vodu a ocet v poměru 1:1 a necháte přejít varem. Octem lze 1x za měsíc čistit i pračku; zapnete program na vyvářku a do prázdné pračky nalijete 1 sklenici octa. Ocet vyčistí nerezové a pochromované předměty včetně vodovodních baterií a dřezu. Výrazně ekologicky smýšlející rodiny jej používají jako aviváž. Prádlo ocet nejen změkčí, ale pomůže zachovávat stálost barev. Oblečení je nutné dobře vymáchat, abyste nebyli cítit jako kyselá okurka. Pomocí octové či citronové vody můžeme zbavit lednici nežádoucích pachů nebo důkladně vyčistit mikrovlnnou troubu. Ocet si poradí i s mastnějšími povrchy, jako je sporák. Dobře s ním odstraníme i přilepené cenovky a nálepky. Ocet ani citron nepoužívejte na citlivé povrchy; např. hliník či mramor.

A něco navíc:Ocet výborně pomáhá coby první pomoc při včelím nebo vosím bodnutí, stačí místo potřít!

Soda

Pokud chcete bezvadný mycí písek na vanu, umyvadlo, dlaždičky nebo nádobí skvěle poslouží obyčejná soda. Chcete-li tekutý písek, zakápněte sodu octem nebo citronem. Soda je dostatečně jemná a povrchy nepoškrábá. Zašlé broušené sklo namočte do sodné lázně (do kbelíku vody přidejte pár lžic sody), druhý den vázu lehce vykartáčujte, opláchněte a bude jako nová. Věci vykartáčované sodou se pěkně leští. Soda pohlcuje pachy, a to jak v odpadech, tak i nasypaná do koše, nebo na koberec (zvířecí pelíšek apod.) – sodu po 15 minutách jednoduše vysajete. Sodou vydrhnuté prkénko nebude už cítit po cibuli.

A něco navíc: Možná jste zapomněli, že soda pomáhá i při pálení žáhy; nemáte-li po ruce drahé tabletky, dejte do sklenice lžičku sody, zalijte vodou, rozmíchejte a vypijte.

Témata: Jen pro maminku, Pár, Utěrka, Ocet, Umyvadlo, ČÍST, Citron, Čajová lžička, Cit, Kyselá okurka, Soda, Čistič, Vlhký hadr, Čisticí prostředek, Par