Maminka.czZdraví

Čistý vzduch nad zlato

Pavla Millerová 29.  6.  2009
Čistý vzduch nad zlato
Cítíte se stále unaveni, i když spíte osm hodin denně? Bolí vás hlava a máte výkyvy nálad bez zjevné příčiny? Viníkem může být nedostatek kyslíku v krvi. Jeho množství má totiž vliv na tak důležité věci, jako je třeba likvidace toxických látek nebo stav nervového systému.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Denně se nadechneme zhruba 20tisíckrát. Ovšem pouze 20 % toho, co do sebe vdechneme, tvoří kyslík. Hlavní příčinou je samozřejmě rozvoj průmyslu. Emise, exhaláty a toxické látky postupně ničí ozonovou vrstvu, a tak spolu s hrozbou globálního oteplování přichází nový strašák lidstva: pomalé, ale jisté snižování podílu kyslíku ve vzduchu.

Zhluboka dýchat!

Dýchání je přirozenou cestou regenerace organismu i prostředkem k zásobení těla kyslíkem, který reguluje každou chemickou reakci. Při nádechu jsou molekuly kyslíku rozváděny z plic červenými krvinkami do všech tkání a asi 60 bilionů buněk lidského těla, kde je dále čeká spousta práce: podílí se na dělení a regeneraci buněk, zabezpečuje celkové prokrvení organismu, řídí látkovou výměnu a spalování tuků, regulují hladinu cholesterolu v krvi, rozkládají odpadní produkty a toxiny, regulují pH těla, posilují imunitní systém. Zásadní vliv má kyslík na mozkové procesy.

„Při déletrvající neprůchodnosti nevyskytují dýchacích cest, nebo po delší resuscitaci při srdeční zástavě, jsou to právě buňky mozkové kůry, které zanikají nejdříve. Ovšem nedostatečná mechanická ventilace třeba při chronických plicních onemocněních má negativní dopad také na práci ledvin, srdečních buněk i na trávicí procesy,“ říká plicní lékařka Eva Burdová. Kyslík je zdrojem až 90 % životní energie a jeho dostatečné množství v krvi kladně ovlivňuje spoustu věcí. Třeba likvidaci toxických látek nebo stav nervového systému. Správné dýchání prokazatelně snižuje únavu a odbourává stres, řeší problémy se spaním, zlepšuje paměť i koncentraci. Čerstvý vzduch má pozitivní vliv také na vzhled. Čistí pleť, zpomaluje stárnutí, dokonce může i za hezké opálení kůže.

Vzduch - původce všech našich nemocí?

Ať už jste aktivní sportovec nebo člověk, který dává přednost pohodlí na gauči, my všichni dýcháme ne právě čistý vzduch. Samozřejmě, pokud někteří nežijí v chráněné oblasti, kde se v oblasti 200 km auta ani továrny. V opačném případě může život v prostředí s nízkým obsahem kyslíku, který buňky potřebují pro detoxikaci, za to, že jsou tělní tekutiny a krev plné toxinů. Máme tedy v případě špinavého vzduchu raději dýchat pouze povrchně?

Podle odborníků nikoli. Eva Burdová říká: „Smogové komponenty v takovém případě lépe a ve větším množství ulpívají na povrchu sliznice dýchacích cest. Když se potom nádech reflexně prohloubí, dochází k jejich vdechnutí v ještě větší koncentraci, která je mnohem škodlivější.“ A co se stane se složkou vdechnutého vzduchu, kterou netvoří kyslík? „V obvyklých koncentracích jsou molekuly dusíku a dalších inertních plynů opět vydechnuty, ovšem takový kysličník uhelnatý, který vzniká nedokonalým spalováním, se lépe než kyslík váže na krevní barvivo, proto jsou v případě jeho hromadění, třeba v uzavřeném prostoru garáže, smrtelně nebezpečné,“ varuje plicní specialistka.

Kromě okamžitých, obvykle fatálních vlivů, má však nedostatek oxygenu i dlouhodobější účinky: snižuje celkovou obranyschopnost organismu, což vede k infekcím, poškození buněk, růstu bakterií, problémům s krevním oběhem, hromadění toxinů v krvi a předčasnému stárnutí. Nízký podíl kyslíku ve vzduchu má tak podle odborníků přímou souvislost se vznikem většiny nemocí. Virus, parazity, plísně a bakterie totiž nemohou v prostředí s vysokou koncentrací kyslíku přežít!

Doktor Otto Heinrich Warburg, držitel Nobelovy ceny za medicínu, byl přesvědčen, že hypoxemie (nedostatek kyslíku v krvi) je dokonce hlavní příčinou vzniku rakoviny. Jeho výzkumy prokázaly, že rakovinové buňky mohou v lidském těle začít bujet, když postrádají kyslík. A v případě, že jsou rakovinové buňky vystaveny čistému ovzduší, ztrácejí schopnost se množit. Fakta hovoří za vše:

Pacienti s rakovinou mají nízkou hladinu kyslíku v krvi, obvykle pouze kolem 60 %. Navíc, běžné léčebné terapie, jako je chemoterapie a radiace, způsobují další drastický pokles hladiny kyslíku v těle. Podle odborníků však může nedostatek kyslíku v buňkách a tkáních člověka nejen za rozvoj rakoviny, ale také za všechny chronické degenerativní nemoci.

HLUBOKÝ NÁDECH

V současné době je v atmosféře asi 21 % kyslíku. Není proto divu, že se tento vzácný plyn stává předmětem obchodu. Kromě přístrojů na produkci kyslíku v domácnosti nebo kanceláři přináší trh spoustu možností, jak se nadýchat dosytosti. Stačí si vybrat z nabídky na internetu (www.oxylife.cz) nebo ve vybraných prodejnách zdravé výživy.

BALENÝ KYSLÍK Inhalací z plechové nádoby různé velikosti si můžete dopřát jak čistou formu kyslíku, tak jeho lákavé příchutě, třeba máty, citronu, květin nebo eukalyptu. Ceny se pohybují od 220 Kč za jedno balení.

OKYSLIČENÁ VODA Balená, perlivá, neperlivá, čistá nebo ochucená, s obsahem kyslíku 35krát vyšším než v obyčejné vodě, je vhodná při sportu, únavě nebo cestování. Na našem trhu je k dostání několik značek (Ogo, Oxyvital, O2 Effect nebo Oxywell) za cenu od 27 Kč.

KYSLÍKOVÝ SPREJ Vodní sprej s obsahem kyslíku, např. Oxyfit či Oxyfresh, osvěžuje pokožku obličeje, je skvělý po cvičení nebo na cesty. Stojí od 149 Kč.

KYSLÍKOVÝ KOKTEJL Sklenice plná pěny ze směsi ovocných sirupů a převařené vody nasycené speciálním čistým kyslíkem je k dostání ve speciálních kyslíkových barech.

AKTIVOVANÝ KYSLÍK V TABLETÁCH Speciální sloučenina peroxidu hořčíku s aktivovaným kyslíkem a přidaným vitaminem C je určena pro detoxikaci a celkovou revitalizaci organismu. Balení 180 tablet pořídíte za zhruba 1500 Kč.

ZÁSOBY ČERSTVÉHO VZDUCHU

Jak si uchovat zdravou rovnováhu kyslíku v těle a podpořit jeho proudění organismem? Kromě častého pobytu na čerstvém vzduchu vám k dostatečně okysličenému organismu pomůže následující:

POHYB

Aerobní cvičení, jako běh, chůze nebo jízda na kole, běhání na lyžích zaručí okamžité okysličení celého organismu. Podpoří se totiž funkce srdce, které účinně rozproudí krev do všech míst v těle včetně tkání. Už pouhá čtvrthodina běhu znatelně zvýší hladinu kyslíku v těle na nějaké 2-3 hodiny.

MASÁŽ

Ztuhnutí svalů snižuje mikrocirkulaci a ochuzuje tkáně nejen o kyslík, ale také o důležité výživné látky. Profesionální relaxační masáž se postará o nápravu, dobře ale poslouží i úplně jednoduchá domácí terapie. Sami zvládnete masáž krku, rukou a spodní části zad krouživými pohyby. Tělu prospěje i obyčejná masáž žínkou během sprchování.

ZELEŇ

Pořiďte si do svého bytu zelené rostliny. Poslouží jako hezká dekorace i jako účinný filtr, který ze vzduchu přijímá kysličník uhličitý, formaldehyd a další škodlivé látky a jako odpadní substanci fotosyntézy produkuje kyslík. V případě ložnice ovšem raději opatrně, protože v noci fotosyntéza neprobíhá, takže rostliny kyslík nevytvářejí, ale jeho malé množství naopak spotřebují.

SAUNA

Termoprocedury všeho druhu, včetně horké koupele, stimulují cirkulaci krve a oběh kyslíku v lidském těle, který se díky teplu rozšiřujícímu krevní cévy a kapiláry dostává i do míst, kterým se ho za normálních okolností moc nedostává. Dech a svaly jsou při tepelných procedurách zklidněné, což pomáhá obnovovat hladinu kyslíku i v oblastech, které o něj byly vlivem stresu ochuzeny.

ZDRAVÁ STRAVA

Potraviny s obsahem antioxidantů (například tmavé bobulovité ovoce nebo zelenolistá zelenina) neutralizují toxické volné radikály, tudíž zabraňují snížení kyslíku v těle.

SPRÁVNÉ DÝCHÁNÍ

Většina lidí dýchá velmi povrchně, při nádechu vtahuje břicho, při výdechu břicho naopak tlačí ven. Při správném dýchání bránicí je to opačně. Nádech do břicha a při výdechu břicho vtahujte zpět. Důležité je také dýchání nosem, který zabraňuje špinavému vzduchu dostat se do plic. Tuto techniku soustředěného hlubokého dýchání používali již ve starověké Číně a dodnes patří k účinným relaxačním terapiím zaručujícím okamžité zvýšení přísunu kyslíku.


VÍTE, ŽE…

Cestování letadlem ochuzuje kvůli vysokému tlaku v kabině krvinky o kyslík. Proto dochází k únavě a projevům syndromu jet lag (narušení vnitřních hodin v důsledku překonání několika časových pásem).

Kouření snižuje schopnost těla absorbovat kyslík a zvyšuje tak hromadění toxinů v těle.

Alkohol způsobuje houstnutí krve, což zpomaluje průchod kyslíku organismem.

Psychické trauma a stres může způsobovat nechtěné uvolňování kyslíku z těla.

Infekce, viry a bakterie snižují množství buněčného kyslíku.

Nedostatek pohybu a nevhodné stravování s vysokým obsahem nasycených tuků snižují schopnost buněk udržovat v sobě dostatečné množství kyslíku.

Témata: Zdraví, Časopis Moje psychologie, Čistý vzduch, Globální oteplování, Odpadní produkt, ČÍST, Účinný filtr, Vzduch, Zlato, Hluboký nádech, Trávící proces, Trávicí proces, Krevní barvivo, Psychické trauma, Nízký podíl, Bobulovité ovoce, Nevhodné stravování, Zdraví na Heureka.cz