Maminka.czJen pro maminku

Clostilbegyt - buď ho milujete, nebo zavrhujete

Michaela Karavarakis 18.  2.  2013
Clostilbegyt - buď ho milujete, nebo zavrhujete
Jen málokterý léčebný preparát vyvolává takovou vlnu rozdílných názorů. Není pochyb o tom, že Clostilbegyt má na svém kontě mnoho přešťastných rodin, které se díky němu dočkaly toužebně očekávaného miminka a nedají na něj dopustit. Na druhou stranu, zástup jeho odpůrců je ve svých názorech stejně vyhraněný.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kdy může pomoct

Pokud jste ještě neměla tu čest, dovolte nám nejdřív malé představení: Clostilbegyt je hormonální přípravek, který se předepisuje na vyvolání a podporu ovulace. Otěhotnět tedy pomáhá hlavně v těch případech, kdy za neúspěchy při pokusech o miminko může nepřítomnost ovulace. Clostilbegyt stimuluje dozrávání folikulů a následné uvolnění vajíčka do vejcovodů. Následkem jeho užívání se proto občas stane, že folikulů dozraje hned několik a do vejcovodů není uvolněno vajíčko jedno ale dvě, a za devět měsíců se šťastným rodičům narodí dvojčátka. A nebo taky ne.

Jste i vy adeptem pro Clostilbegyt?

K ovulaci (uvolnění zralého vajíčka do vaječníku, kde pak čeká 12 až 24 hodin na oplodnění spermií) dochází vždy jen jednou během menstruačního cyklu. Pokud si chcete vypočítat, kdy přesně by měly vaše plodné dny nastat, vězte, že doba mezi ovulací a další menstruací je zhruba 14 dní. Ovšem pozor, i u zdravých žen mohou být některé menstruační cykly tzv. anovulační, což znamená, že k uvolnění vajíčka vůbec nedojde. Nejspolehlivější formou, jak zjistit, zda ovulujete, je použití ovulačních testů. Jsou relativně levné a dají se koupit v každé lékárně.

Na co pozor

Ale zpátky ke Clostilbegytu. Jako všechny hormonální preparáty, i jeho užívání má své plusy a mínusy a mělo by být doporučeno až po zralé úvaze. Někteří lékaři mají tendence předepisovat Clostilbegyt i například v případě, že žena ovuluje, ale její cyklus je příliš dlouhý či není pravidelný. Zde je potřeba se důkladně informovat i o rizicích a nežádoucích účincích léku a zvážit, zda je člověk ochotný je podstoupit. Ženy, které mají za sebou neúspěšnou léčbu Clostilbegytem, si nejčastěji stěžují na tvorbu cyst na vaječnících, což je jeden z důvodů, proč je nutné být pod trvalým lékařským dohledem a chodit na pravidelné kontroly ultrazvukem. Dalším nežádoucím účinkem může být nevolnost, rozostřené vidění a kožní reakce ve formě vyrážky či alergie.

Šestkrát a dost

Pakliže se přistoupí k léčbě, Clostilbegyt se bere pět dní v první půlce menstruačního cyklu. Dávkování je závislé na reakci organismu, na zvětšování folikulů a tvorbě vajíček. Začíná se obvykle na základní dávce – jedné tabletě (50 mg). Pokud se ovulace nedostaví, zvýší se v dalším cyklu dávka na dvojnásobek a v dalším cyklu se toto ještě jednou zopakuje. Pak je nutná tříměsíční pauza, po které je možná další tříměsíční léčba. Více než šestkrát vám ovšem Clostilbegyt žádný lékař nepředepíše.


Nejoblíbenější produkty

TrueLife Care Q7 TrueLife Care Q7
nabízí 73 obchodů za ceny od 389 Kč
Porovnat ceny
Cemio Metric 308 Smart Cemio Metric 308 Smart
nabízí 58 obchodů za ceny od 698 Kč
Porovnat ceny
Hetaida HTD8813 Hetaida HTD8813
nabízí 46 obchodů za ceny od 449 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené výrobky


Alternativy

Pokud chcete setrvat u nabídky klasické západní medicíny, máte na výběr ještě z preparátů Tamoxifen či Nolvadex. Pokud se chcete pustit zcela alternativní cestou, již dlouhou dobu je známo o sóje, že obsahuje látky (izoflavony) mající velmi podobné účinky jako ženský pohlavní hormon estrogen. A jednou z funkcí estrogenu ve vašem těle je právě zdárný proces ovulace.

Témata: Jen pro maminku, Rozostřené vidění, Hormonální preparát, Na co pozor, Šťastný rodič, Lékařský dohled