Maminka.czKojenec

Co byste měli vědět o vitaminech K a D, které dáváme našim nejmenším?

Alena Čálková 26.  9.  2016
Než jsem měla děti, začínaly a končily moje znalosti vitaminů u céčka a béčka. Hned po narození první dcery mi ale došlo, že odteď bude na piedestalu jiné vitaminové duo - K a D.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poznáte to i vy sama, a to hned po porodu. Ještě na sále se vás ošetřující lékař vašeho mrňouse zeptá, zda souhlasíte s podáním vitaminu K jednorázově injekční formou, anebo si dávkování rozložíte podáváním kapek. Co byste o těchto vitaminech měla vědět?

Vitamin K

Novorozenci jsou malí, bezbranní a ještě se rodí s deficitem vitaminu K, který je bojovníkem při krvácivých stavech (ty miminkům po narození nejvíce hrozí v rámci tzv. hemoragické nemoci). Krvácivé stavy vyděsí každou mámu, mohou se vyskytnout již den po narození, klasická forma krvácení novorozenců však spadá do období 2.-14. dne, vzácněji pak jako pozdní forma až do 12 týdnů věku.

 

Placenta ani mateřské mléko nedají miminku tolik „káčka“, kolik potřebuje.

 

Jak k tomu dojde? Nejčastěji se krvácení projeví viditelně (např. z pupečníku či po odběru krve), ale může probíhat i skrytě, a to například krvácením do mozku (laik jej odhalí těžko, zpozorněte například při poruše hybnosti končetin).

„Káčko“ je nezbytné jak pro správné srážení krve, tak pro tvorbu bílkovin, zdravých kostí a dalších tkání. Ani stravou tohoto vitaminu nepřijímají miminka mnoho (děti na náhradním mléce mají „káčka“ o polovinu více než kojené), jejich střeva navíc ještě nejsou dostatečně osídlena bakteriemi, které jej tvoří, a tak je třeba jim jej dodat. Injekčně, nebo kapkami?

Kanavit
Pediatrie (poradna)

Kanavit


Záleží na vás, zda uštědříte novorozeňátku píchanec navíc, anebo sobě povinnost pravidelně dávat kapku do mlíčka. MUDr. Mária Procházková z Nemocnice Mělník se přiklání k jednorázovému vpichu: „Po injekčním podání nastoupí účinek rychle, v období s největším rizikem, tedy ihned po porodu. Jedna injekce velmi malého objemu vitaminu K tenkou jehličkou není pro novorozence nijak zatěžující. Kanavit není očkování, a neklade tedy nároky na imunitní systém. Je to podání vitaminu, hotové látky. Kapky je třeba podávat delší dobu a efekt není okamžitý. Ovšem i tento postup je přípustný. Záleží na vaší domluvě s pediatrem.“

Osobně jsem svým dětem dávala kapičky, vždyť těch píchanců mají po narození přece jen dost. Vidíte to stejně? Pak budete po příchodu z porodnice kapat do mlíčka jednu kapku týdně a po prvním měsíci pak kapku měsíčně do zhruba 3-6 měsíců věku.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Miminko, Časopis Betynka, DAV, Nemocnice Mělník, NEJ, Rybí tuk, Mělník, Vpich, Vít, Vigantol, Kanavit, Vitamín, Hlavní zdroj, Chladný měsíc, Náš, Vadné držení, Vitamín k, Autoimunitní onemocnění, Letní období, Zdraví na Heureka.cz