Maminka.czZdraví

Co byste rozhodně neměla dělat na počátku těhotenství?

Martina Machová 16.  10.  2014
První týdny těhotenství jsou často označovány za „nejkřehčí“; tvoří se základ všech orgánů, začíná tlouci srdce. Už koncem 8 týdne po oplodnění má zárodek lidskou podobu. Jak tohoto „drobečka“ ochránit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

První tři měsíce těhotenství jsou z pohledu rizik, která ohrožují plod jednoznačně nejcitlivější. „První trimestr je nejrizikovější období vývoje plodu,“ uvádí například pro odborný časopis Sanquis lékařka Dagmar Bartášková. V raném období těhotenství proběhne prokazatelně více spontánních potratů u plodů, které by pravděpodobně nebyly životaschopné, než v druhém a třetím trimestru.

Po 12 týdnech má však již děťátko vyvinuté téměř všechny orgány, ty pak budou během dalších měsíců růst a dále se vyvíjet. Dokonce i prsty na horních i dolních končetinách jsou již oddělené a plodu začínají růst vlásky a nehty! Samozřejmě to neznamená, že tento zhruba 9 cm dlouhý drobeček je níže uvedeným negativním vlivům odolný!

Co hrozí miminku, když v těhotenství kouříte? Vývojové vady i předčasný porod!

A jakým aktivitám, situacím a věcem bychom se měly v prvních týdnech těhotenství vyhnout?

7 věcí, které jsou (nejen) na počátku těhotenství tabu

  1. Na „indexu“ je samozřejmě alkohol, cigarety a drogy, ty velmi negativně ovlivňují jak vyvíjející se plod, tak celý průběh těhotenství. „Matky konzumující alkohol v těhotenství mají závažné komplikace – krvácení, abrupce placety, potraty a předčasné porody.“ tvrdí profesorka Drahoslava Hrubá z brněnského Ústavu preventivního lékařství. Tyto látky přecházejí přes placentu do organismu plodu, negativně ovlivňují jeho růst i vývoj a způsobují nejrůznější vývojové vady (retardace, hypertrofie srdce, metabolické poruchy atd.).

  2. Dalšími rizikovými faktory mohou být některé léky, užívání jakýchkoliv léků proto konzultujte se svým lékařem či lékárníkem! Nejcitlivějším obdobím pro užívání léků je období vývoje orgánů od 3 do 10 týdne vývoje plodu, respektive od 5 do 12 týdne těhotenství dle poslední menstruace. Pozor, nevhodné mohou být ale i některé byliny a přípravky z nich!

  3. Vyhýbejte se infekcím! Nejen plané neštovice, zarděnky a příušnice jsou pro plod potencionálně nebezpečné. V době chřipkové epidemie nebo jiných virových onemocnění proto raději zredukujte pobyt v nákupních centrech, veřejných uzavřených prostorách a MHD na minimum. Možná tak ostatně činíte i v době, kdy nejste těhotná.

  4. Pozor na vysokou teplotu! „Vysoká horečka může vašemu dítěti ublížit. Je tedy nezbytné ji udržet pod 38 °C. Vhodné jsou zábaly jako u malých dětí a paracetamol (Paralen). Ten je bezpečný během celého těhotenství v dávkách do 1500 mg/den. Ani běžná antibiotika (penicilín, cefalosporiny a většina makrolidů) Vašemu dítěti neuškodí.“ tvrdí lékařka a vysokoškolská pedagožka Eva Maňáková.

  5. Těhotné ženy by neměly podstupovat rentgenové vyšetření, v případě naprosté nutnosti se volí buď jiná zobrazovací metoda. Pokud to není možné a situace je akutní, použije rentgenolog nejnižší možnou dávku záření.

  6. V těhotenství není vhodné konzumovat potraviny, u kterých hrozí riziko přenosu salmonely a listerie. Vhodnější je se vyhnout i nepasterizovaným mléčným výrobkům, syrovému masu včetně ryb (sushi), syrovým vejcím, zrajícím sýrům s plísní a salátům s majonézou.

  7. Nastávající maminka by neměla po své kočce, králíčkovi, ale i dalších domácích mazlíčcích uklízet exkrementy, pokud to není možné, je na místě nosit rukavice a pečlivě dbát na hygienu. „Při úklidu kočičích a psích exkrementů, a stejně tak i při úklidu jejich misek na jídlo je třeba používat gumové rukavice (exkrementy bývají mohutně infikovány). Velkou opatrnost je třeba zachovávat také při zpracovávání masa v kuchyni; vstupní branou infekce mohou být oděrky na rukou.“ tvrdí gynekolog a porodník Antonín Pařízek.
Těhotenství a sport se nevylučují. Vyberte si jen správný druh pohybu

Ač se zdá seznam dlouhý a obsáhlý, jde převážně o zásady, které více či méně mnohé z nás dodržují i v období, kdy nejsme těhotné. Proto nebývá pro většinu nastávajících maminek problém tato doporučení dodržovat.

Těhotenství samozřejmě není nemoc, je to však „jiný stav“, který si zaslouží i trochu „jiný přístup“.

VIDEO: Jak poznáte, že jste těhotná?

Témata: Zdraví, Těhotenství, Domácí mazlíčci, Příušnice, Pařízek, Užívání léků, Nejrizikovější období, Dolní končetina, Rentgenové vyšetření, Antonín Pařízek, Vysokoškolská pedagožka, Odborný časopis, Rané období, Poslední menstruace, Nejcitlivější období, Zdraví na Heureka.cz