Maminka.czŠkolák

Co chutná dětem slavných?

Iveta Vařečková 10.  6.  2012
Jak přesvědčily celebrity své ratolesti, aby milovaly zeleninu a neodmlouvaly u stolu? Co platí na děti, které vyrůstají v luxusu?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kvůli práci mají nálepku celebrit. Ve společnosti svých dětí ale řeší úplně stejné problémy jako ostatní rodiče. Občas bojují se zarputilostí nad plným talířem. Přemýšlejí o tom, jaké jídlo zvolit a v čem neustoupit.

ZELENINOVÁ MISE

Půvabná blondýnka Jennie Garth, kterou proslavila role Kelly v seriálu Beverly Hills 90210, vyzrála na své tři dcery. Jako řada jiných dětí i ony ohrnovaly nos nad zeleninou, což se jejich máma, nadšená vegetariánka, rozhodla změnit. „Nechci je k ničemu nutit, spíš jim ukázat cestu, jak si zdravé jídlo zamilovat. I proto máme zahradu, kde pěstujeme rajčata nebo salát. Holky se spolu se mnou hrabou v hlíně a poznávají kouzlo pěstování,“ říká Jennie. Zároveň si však uvědomuje, že první úspěch neznamená vždy výhru.

„Jsou to děti, a tak se jejich názor mění každých pět minut. Jeden den brokolici milují, druhý ji zarputile odmítají. Snažím se jim proto na jednoduchých příkladech ukázat, proč je dobré dát přednost zelenině před jiným jídlem. Třeba moje patnáctiletá dcera Luca Bella hodně sportuje. Vysvětlila jsem jí, že když si bude často dávat své milované gnocchi, jen jí to zbytečně ubere energii.“ Seriálová Kelly se snaží změnit pohled na zdravé jídlo i u jiných dětí. S chutí se ujala role průvodkyně webového seriálu Zahradní slavnost, který těm nejmenším představoval nepříliš oblíbené druhy zeleniny originálním způsobem.

ZARPUTILÁ BIOMATKA

Udělat ústupek zatím nehodlá herečka Nicole Richie. Zatímco před pár lety nemohla chybět na žádném večírku, dnes je pro ni nejdůležitější zdraví jejích dětí. „Když se stanete mámou, všechno se změní. Vaše priority se automaticky přeházejí,“ vysvětluje Nicole důvod, proč už je pro ni minulostí přátelství s královnou skandálů Paris Hilton. Jediné, čemu dnes adoptivní dcera zpěváka Lionela Richieho věří, jsou biopotraviny a vše ekologické, včetně plen a oblečení.

„Nepoužívám ani dětské ubrousky. Místo toho dávám přednost obyčejnému hadříku s vodou,“ prozrazuje maminka čtyřleté Harlow a dvouletého Sparrowa. Do domu nesmí vstoupit nic, co je z plastu, a na černé listině se ocitly i cukr a džus. Jediný, kdo se odváží občas porušit přísná pravidla, je manžel Joel Madden. „On není tak zarputilý jako já. Někdy vezme děti ven, a když se vrátí, jen mi oznámí, že si dali pizzu. Nezlobím se na něj, naopak jsem za to ráda,“ usmívá se shovívavě Nicole.

NĚHA ZA ODMĚNU

Ačkoli topmodelce Heidi Klum zbývá jen rok do čtyřicátých narozenin, stále se pyšní perfektní postavou. Podle svých slov na tom mají velkou zásluhu její čtyři děti. „Všechny jsou neskutečně aktivní a já se s nimi snažím držet krok. Často si užíváme skákání na trampolíně, kterou máme na zahradě, nebo vyrazíme s našimi psy do parku.“

Hvězda titulních stran módních časopisů si uvědomuje, že může být pro své děti skvělou inspirací. „Vybírám si zdravé potraviny, abych jim ukázala, co je dobré. Občas si ale také ráda zahřeším a dám si hranolky nebo oříškovou čokoládu.“ Už několikrát musela půvabná Němka řešit situaci, kdy během jídla začalo jedno z dětí vzdorovat.

„Občas zafungovalo, když jsme s manželem v legraci pohrozili, že kdo nedojí večeři, nebude se večer tulit s mamkou a taťkou v posteli,“ prozradila před několika měsíci. Teď je však situace jiná, Heidi se rozvádí. Navzdory složitému období se ale snaží s dětmi trávit co nejvíc času a chránit je před zájmem bulvárních fotografů.

NAJEDENÉ, SPOKOJENÉ

Podobné trable zažívala před dvěma lety herečka Kate Winslet, když se rozváděla se slavným režisérem Samem Mendesem. Velkou vzpruhou pro ni vždy byly její dvě děti, pro které ze všeho nejraději vaří. Dobře ví, že osmiletého Joea nejvíc potěší jehněčí maso, zatímco u jedenáctileté Mii vždy zaboduje losos. „Jednou mi Mia řekla, že jí moje jídla moc chutnají. To byl pro mě triumfální zážitek,“ vzpomíná s nadšením v hlase oscarová herečka a dodává: „Je skvělé, že pomocí vaření mám každý den přehled o tom, co moje děti jedí.“

Své kulinářské umění si sympatická Britka už vyzkoušela i před kamerou, a to díky hlavní roli v miniseriálu Mildred Pierce. V něm Kate ztvárnila mladou vdovu, která se rozhodne uprostřed Velké hospodářské krize využít svůj talent na pečení a otevře si restauraci. Před natáčením herečka musela projít školením u slavného šéfuchaře Toma Colicchia. „Naučil mě třeba, jak správně naporcovat kuře. Teď už nemusím kupovat jen kousky masa, což oceňují hlavně moje děti, které si nový způsob přípravy kuřete zamilovaly.“

RODINNÁ TERAPIE

Opačný vztah k vaření má zpěvačka Victoria Beckham. Letos v březnu sice překvapila, když pro školu svých dvou synů přichystala v rámci Mezinárodního dne výživy jednoduché občerstvení, všichni si ale ještě pamatují, co tvrdila před pár lety: „Jediné, co umím uvařit, je mleté maso, což je dost paradoxní vzhledem k tomu, že jsem vegetariánka.“ Dneska se situace trochu změnila, ale jen v případě sladkostí. Naposledy se třemi syny připravovala před Velikonocemi čokoládové figurky pro přátele. Nechyběl u toho ani tatínek, fotbalista David Beckham, který věnoval žluté kuřátko skoro roční dceři Harper.

Na rozdíl od Victorie se David rozhodl proniknout do tajů kuchyně a během angažmá ve fotbalovém klubu AC Milán se zapsal do kulinářské školy. Je to tak spíš on, kdo má na starosti nasycení rodiny. Občas se ale povinnosti nakupí a David cestou domů zvolí nejjednodušší způsob – nákup jídla v rychlém občerstvení. „Je jasné, že mě za to spoustu lidí odsoudí. Na druhou stranu jsem si vybral fastfood, kde připravují vždycky čerstvé jídlo, které je bez konzervantů a umělých omáček,“ obhajuje svoji volbu slavný fotbalista.

HAMBURGER KDYKOLI

Jak náročné je uvařit pro početnou rodinu, dobře ví hvězdný pár Angelina Jolie a Brad Pitt. Přesto se o to rodiče šesti dětí občas pokusí. „Na Den díkůvzdání jsme se rozhodli připravit krocana. Dokázali jsme to!“ přiznala hrdě sexy herečka. Angelina ale v kuchyni moc času netráví. Spíš využívá pomoc jiných, a to i těch nejmenších.

„Přiznávám, že mé děti vaří mnohem chutnější jídla než já. Já jsem schopná připálit i čaj.“ Brad Pitt na tom není o moc lépe. Proto se slavní herci musejí spoléhat na své zaměstnance, restaurace a rychlá občerstvení. Když už dojde na společnou večeři, o klidu se moc mluvit nedá. „Udržet všechny alespoň pět minut zticha je nadlidský úkol,“ přiznala Angelina.

Blázinec je u nich na denním pořádku. Zásluhu na tom má částečně i fakt, že rodina je většinu roku na cestách. Angelina i Brad točí jeden film za druhým a nemají tolik času věnovat se dětem, které však chtějí mít u sebe. Občas proto přimhouří oči nad jejich jídelníčkem. „Stává se, že nestíháme. Musíme všechny připravit k odchodu, a tak neřeším, jestli někdo pije kolu. Jsem rád, že vůbec pije,“ vysvětluje svůj postoj Brad Pitt.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Výživa a stravování, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Časopis Dieta, Beverly Hills 90210, Paris Hilton, Chuť, Heidi Klum, Hilton, Kate Winslet, Joel Madden, Jednoduchý příklad, Madden, Krocan, David Beckham, Rodinná terapie, Způsob přípravy, Hvězdný pár, Lionel

Video