Maminka.czChování a vztahy

Co dělat, když bývalý partner neplatí alimenty

Markéta Novák Matějková 17.  7.  2016
To, že rozvodem často spory mezi rodiči nekončí, ví nejeden rodič. Ovšem, jak se bránit, když jeden z partnerů neplatí výživné na děti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle měření Českého statistického úřadu se v roce 2013 rozvedlo 28 000 manželství, což je skoro polovina všech sňatků, které byly v tomto roce uzavřeny. Zároveň bylo ve stejném roce vydáno 46 000 rozhodnutí o stanovení výživného.

"Ministerstvo práce a sociálních věcí odhaduje, že až v polovině případů výživné nikdo neplatí. Proto také vznikl projekt Alimenty dětem, jehož hlavní vizí je rozšířit mezi veřejnost povědomí o nástroji na vymáhání alimentů a zároveň jim poradit při jeho uplatnění," vysvětlují zakladatelé projektu.

 

„Naším mottem je, že alimenty patří dětem, a my se snažíme jim k nim tímto projektem dopomoci.“

 

Jak vymáhat dluh na výživném?

Způsoby, jak řešit situaci, kdy jeden z rodičů dluží výživné, jsou tři. Tím nejúčinnějším způsobem, o kterém však veřejnost málo ví, je právě vymáhání exekutorem. Exekutor má totiž k dispozici celou řadu legálních způsobů vymáhání a tyto způsoby postupně zkouší - ať už se jedná o vymáhání srážkami ze mzdy, obstavením bankovního účtu nebo zabavením movitého či nemovitého majetku.

"Exekutor je také jediná instituce v zemi, která může vymáhat alimenty zabavením řidičského průkazu, což je považováno za velkého “strašáka” dlužníků. Zároveň může exekutor za pomocí výše vyjmenovaných způsobů dohlédnout na to, aby byly alimenty placeny i nadále v budoucnu. Účinnost vymáhání prostřednictvím exekutora se pohybuje od 60 do 70 %. Nic tedy není 100%, ale neexistuje lepší možnost, která by garantovala vrácení dlužného výživného," říkají zástupci projektu Alimenty dětem.

Kalkulačka: Spočítejte si výši alimentů

Druhou možností je obrátit se s vymáháním dluhu na soud. Takový postup však vyžaduje, aby přitom byl označen i způsob, jakým má soud dluh vymáhat, což je v případě, kdy rodiče dítěte nejsou v kontaktu a nemají tak přehled o majetkové situaci, problematické.

Jak se vyměřují alimenty a co podniknout v případě neplacení?

Posledním a poměrně známým způsobem je podání trestního oznámení. To však v důsledku k vymožení dlužného výživného příliš nepomůže. Ani jeden z těchto způsobů navíc nezaručí placení výživného do budoucna.

Témata: Chování a vztahy, partner, Alimenty, Srážka, Pár, Dluh, Ali, Bývalý manžel, Bývalý partner, Nejúčinnější způsob, Dlužné výživné, Dlužník, Oznámení, Instituce, Vymáhání, Trestní oznámení, Pracovní poměr, Par, Dopomoc, Vyživovací povinnost, Exekutor, Sociální věc, Dostatek informací