Maminka.czPrůjem

Průjem u malých dětí: Co všechno za něj může, jak se léčí a kdy vyhledat lékaře?

Simona Procházková 20.  1.  2021
Také si občas nejste jistí, zda má vaše dítě skutečně průjem a jestli s ním jít k lékaři, nebo se pokusit potíže zvládnout doma vlastními silami? A jak? Poradíme, co dělat a jak se rozhodnout.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stolice kojenců a batolat se vzhledem ke složení jejich stravy liší od větších dětí (i dospělých) – což může být pro starostlivého rodiče někdy docela matoucí. A tak může méně zkušená maminka v některých situacích váhat, zda jde u jejího děťátka o průjmové onemocnění, či o běžný stav. 

„Zdravý kojenec může mít velmi různý počet stolic, proto je průjem u takového dítěte charakterizován spíše změnou jejich hustoty a barvy. Průjmové stolice plně kojených jsou obvykle zelenohnědé a zapáchají. Velmi často mají příměs hlenu,“ uvádí kupříkladu pediatr MUDr. Libor Švec.

V případě, že má děťátko skutečně průjem, může stát za jeho vznikem celá řada více či méně závažných příčin. Nezávažné střevní potíže lze bez větších problémů zvládnou v domácím prostředí, v jakých případech je však naopak nutné vyhledat lékaře?

5 tipů, jak vyzrát na střevní chřipku. Pomůžou dieta, pitný režim i čištěný jíl

Jak a proč průjem vzniká?

Ať už se jedná o nákazu viry nebo bakteriální průjem zapříčiněný nesprávným stravováním, akutní průjmová onemocnění patří mezi nejčastější onemocnění nejmenších dětí. Většinou se nejedná o závažný stav a díky správné léčbě během několika dnů odezní.

Během dne projde střevy velké množství tekutin, z nichž většina se v nich absorbuje. Při akutním průjmu je střevní funkce narušená v důsledku jeho poškození viry nebo patogenními bakteriemi, které překonají střevní mikrobiom a přilnou k buňkám střevní sliznice. Následné rozvolnění těsných spojů mezi střevními buňkami způsobí další narušení střevní bariéry a usnadnění průniku bakterií do střevní stěny, případně dále do organismu. Ve snaze omezit průnik patogenních bakterií pak dochází ke zvýšení sekrece tělních tekutin do střeva. Průjem je vlastně obranný mechanismus organismu proti střevním patogenům. Infekci v typických případech doprovází horečka, zvracení, bolest břicha, nechutenství a celková únava.

Průjem u dětí: Proč vzniká, co dělat a jak ho léčit - Mojezdraví.cz

Pozor na dehydrataci!

Zejména u kojenců a batolat je v léčbě průjmu nejzásadnější hydratace vhodnými roztoky. Nekomplikovanému průběhu onemocnění můžete pomoci také celou řadou volně dostupných přípravků, které kromě zastavení průjmů efektivně podporují obnovení střevního mikrobiomu. „Obávanou komplikací při střevní infekci je zejména dehydratace, která se u dětí rozvíjí mnohem rychleji než u dospělých. Dochází k ní zejména v situacích, kdy děti odmítají tekutiny při zvracení za současných ztrát tekutin častými průjmy. Mezi příznaky dehydratace u dětí patří změna celkového stavu, únava nebo podrážděnost, sušší vzhled sliznic, menší množství tmavě žluté moči v důsledku šetření tekutin organismem a celá řada dalších projevů,“ vysvětluje MUDr. Jakub Pecl, lékař z Pediatrické kliniky Fakultní nemocnice Brno.

Průjem nikdy nepodceňujte!

Jaké léky proti průjmu?

Určitou zásobu léčivých přípravků proti průjmu a na jeho zastavení má zřejmě každá maminka doma po ruce. V lékárnách seženete také orální rehydratační roztoky, které jsou svým složením určeny speciálně pro děti a pomohou udržet správnou hydrataci u ratolestí již od nejnižšího věku. Pomáhají rovněž probiotika s různými kmeny přátelských bakterií, která účinně brání vzniku a urychlují ústup akutních průjmů.

Kdy a jak použít při průjmu probiotika?

Jak pomáhají a čím prospívají při průjmech? V trávicím traktu tvoří bakterie jakýsi ekosystém. Pokud jsou v rovnováze, systém funguje správně. Různé plísně, viry a bakterie však toto prostředí narušují. K oslabení může dojít i užíváním některých léků, při infekcích, zánětu či nesprávným stravováním. A právě probiotika dokážou tento stav vrátit znovu do rovnováhy. Navíc pomáhají vytvářet přirozenou bariéru trávicího traktu proti vpádu škodlivých bakterií.

Probiotika mají pro tělo mnoho prospěšných funkcí, vyplatí se proto užívat je i jako prevenci. Pomáhají trávit, ovlivňují imunitu, chrání před patogenními bakteriemi a díky produkci vitaminu K jsou užitečné při srážení krve. Probiotika sama neléčí, ale dokážou léčbu podpořit, a to nejen v případě průjmu, ale také při zácpě, ekzému, intoleranci laktózy, zánětlivém či autoimunitním onemocnění střev nebo při užívání antibiotik. V lékárnách najdete probiotika jako léčivé přípravky i doplňky stravy v různých lékových formách. Při výběru je tedy nejlepší nechat si poradit od lékárníka. Každý přípravek obvykle obsahuje více kmenů bakterií.

„Probiotika může pacient užívat jak při akutních problémech, tak i preventivně. Jsou vhodná pro všechny věkové skupiny, a pokud je třeba, lze je užívat i dlouhodobě,“ uvádí PharmDr. Ivana Lánová z lékáren Benu.

Co jsou probiotika a proč je potřebujeme? Chrání střeva, posilují imunitu a zabraňují depresím!

Když zaútočí rotaviry

Rotavirové infekce potrápí každý rok tisíce dětí a jejich rodičů a alarmující zprávou je, že každé desáté dítě v kojeneckém a batolecím věku skončí v nemocnici. Typickými příznaky nákazy rotaviry jsou horečka, opakované zvracení a průjem. Tato virová infekce umí během několika hodin připravit organismus o tekutiny a natolik oslabit, že je nutné podávat infuze, aby tělo získalo sílu s infekcí bojovat. Léčit lze jen příznaky, jedinou ochranou před rotaviry je preventivní vakcína, kterou je dětem možné podat pouze v rozmezí od šesti týdnů do šesti měsíců věku, přitom první dávku by dítě mělo dostat od 6 do 12 týdnů. Vakcína se miminkům podává ve formě sladkého roztoku do úst.

„S rotaviry se v ordinacích setkáváme poměrně často – jsou vysoce nakažlivé a pro malé děti mohou být nebezpečné. Protože jde o virovou infekci, léčíme pouze projevy jako horečku nebo se snažíme zastavit zvracení, průjem. Bohužel většinou, zvlášť malé děti, končí v nemocnici, protože do nich rodiče nemohou dostat tolik tekutin, aby zabránili dehydrataci,“ říká MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost.

Rotaviry: Nejčastější jsou v zimě a na jaře. Očkují se už kojenci

8 situací, kdy je nutné při průjmu u kojenců a batolat kontaktovat lékaře

  • U novorozenců, kojenců i mladších batolat je při průjmech vždy vhodná konzultace s lékařem. A to především kvůli rychle se rozvíjející dehydrataci.
  • Lékaře je nutné navštívit, je-li ve stolici čerstvá či natrávená krev (natrávená bývá černá, dehtovitá a zapáchá).
  • Návštěvu zdravotnického zařízení v žádném případě neodkládejte, pokud průjem provází bolesti, zvláště jsou-li spojené s teplotou nebo dokonce horečkou! Lékař musí vyloučit nebezpečnou náhlou příhodu břišní.
  • Má-li děťátko bříško nejen bolestivé, ale zároveň jakoby tuhé (i po vyprázdnění), s návštěvou lékaře rozhodně neotálejte!
  • Pokud i lehčí průjem provází bolesti hlavy, ztuhlá šíje a světloplachost  – okamžitě navštivte svého lékaře nebo klidně pediatrickou ambulanci či pohotovost! Tyto příznaky mohou být spojené se závažným onemocněním – zápalem mozkových blan (meningitidou).
  • Každý průjem trvající déle než 4 až 5 dní musí i u starších dětí vyšetřit a řešit lékař!
  • Pokud se u dítěte objeví jakékoliv známky dehydratace (malátnost, apatie, zapadlé oči, suché sliznice, kožní řasa na bříšku se špatně vrací do normální podoby, dítě nemočí, u kojenců je vpadlá fontanela apod.), je okamžitá návštěva lékaře nevyhnutelná!
  • Může nastat situace, že se sice průjem jeví jako nezávažný, ale i tak máte prostě špatný pocit a mateřská intuice vám z různých důvodů napovídá, že tento průjem není jen tak. I v takovém případě raději zajděte k lékaři a sdělte mu své obavy; lepší je být označený za „hysterickou matku“, než si později vše vyčítat a lamentovat: „ Vždyť já to tušila!“ 
Komu nejvíc hrozí rotaviry? Pozor, desetina dětí skončí v nemocnici
Probiotika: Trend, nebo naprostá nezbytnost?
Jak zvládnout zácpu u dětí? Změnou jídelníčku a správnými návyky!
Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Výživa a stravování, Batole, Kojenec, Probiotika, Průjem, Dehydratace, Švec, Infekce, Lék, Tekutina, Ivana Lánová, Narušení, Onemocnění dětí, Onemocnění, Průjmové onemocnění, Drop, Jíl, Běžný stav, Jakub Pecl, Libor, Lékař, Organismus, Zdraví na Heureka.cz

Video