Maminka.czPraktické rady

Co dělat, když nezletilé děti pijí alkohol a kouří?

Ivanna Benešová 13.  4.  2011
Co dělat, když nezletilé děti pijí alkohol a kouří?
Každé dítě dokáže své rodiče pořádně pozlobit. A nejvíce snad právě v pubertálním věku. Děti se cítí být dospělými a podle toho se také chovají. To, že hazardují se zdravím a porušují zákony, je přitom nezajímá. Anebo je to dokonce o to víc baví! Přečtěte si několik rad o tom, jak reagovat, když si váš nezletilý potomek oblíbí alkohol a cigarety.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hned na úvod by bylo dobré připomenout si samy sebe a své dospívání. Byli jsme jiní? Byli jsme slušňáci, kteří první cigaretu a první doušky alkoholu ochutnali až na oslavě svých osmnáctých narozenin, případně ještě později? Anebo nějaký ten pokus proběhl už dříve? Jen málokdo z nás by mohl říct, že byl v tomto směru vzorné dítě.

Nicméně je pochopitelné, že tím jako rodiče nemůžeme argumentovat. A ani to kvůli vlastním prohřeškům mládí nemůžeme dětem tolerovat. Pouze bychom se měli snažit jejich touhy zkoušet nové (zakázané) věci pochopit, a v rámci toho najít vhodný způsob, jak je poučit o skutečnosti, že pít alkohol a kouřit cigarety je zdraví škodlivé. „Základem je, abyste to dětem vysvětlili rozumně a spíše přátelsky. Násilím a trestáním příliš dojem neuděláte. Sankce si nechte až na později, pro případ, že by přátelská domluva nepomohla,“ radí psycholog Vojtěch Benda.

Nejdříve to zkuste přátelsky

Pokud pojmete podezření, že vaše dospívající dítě za školou kouří anebo že si o víkendu u kamarádů dopřává alkohol, měla byste vše začít řešit pozvolna a diplomaticky. Než hned udeřit se slovy „Ty kouříš?! To už se teda příště neopovažuj, nebo ti nasekám na holou“ zkuste raději nenápadně a přátelsky zavést debatu na toto téma. Zeptejte se na spolužáky a na kamarády, jak se jim vede. A mezitím se zmiňte, že jste slyšela, že jeden z nich prý kouří.

Podle reakcí vašeho dítěte můžete i mnoho odhalit. Zda v tom takříkajíc „jede také“ nebo jestli je jen přihlížející člen party. Zeptejte se vašeho dítěte na jeho názor. I ten dokáže mnoho napovědět. Pokud rovnou řekne, že sice ostatní kouří, ale on ne, protože nechce, aby mu bylo špatně anebo že to páchne tak, že je mu z toho zle, může to sice znamenat, že už danou věc okusilo, ale vícekrát k tomu tu touhu nemá.

„Pro tento první přátelský rozhovor na dané téma je důležité, aby jej vedl rodič, který má s dítětem otevřenější a přátelštější vztah. Jestli má například syn z maminky respekt, zatímco tátu bere spíše jako kamaráda, měl by tento rozhovor s ním provést právě otec,“radí Benda.

Nezavírejte před problémem oči

Pokud první domluva proběhla a vy máte pocit, že vaše dítě rady nijak nebere v potaz a vesele si za školou kouří dál, případně se k vám doneslo, že víkend u spolužáka zase znamenal jistou spotřebu alkoholu, pak byste měli jakožto rodiče začít jednat rázně.

Především nezavírejte před problémem oči. Argumenty typu, že je to jeho či její život, a ať si zdraví ničí, když chce, v pubertálním věku na nikoho nezaberou. Stejně tak nepovedou k úspěchu ani metody, kdy malému začínajícímu kuřákovi koupíte celou krabičku s tím, že jí musí před vámi vykouřit, aby se mu udělalo špatně a příště už nechtěl. Taková metoda je jene protizákonná, neboť nezletilý nesmí kouřit ani na nátlak rodičů, ale navíc je neúčinná. Vašemu dítěti by pak pravděpodobně bylo špatně a nějaký čas cigarety opravdu nechtělo, ale později by se v něm závislost přece jen znovu probudila. Jednáním, kdy nezletilému nabídnete nebo jej donutíte kouřit či pít alkohol, jen podporujete jeho pozdější závislost,“ reaguje na často užívanou radu našich prarodičů psycholog Vojtěch Benda. A dodává, že byste vždy, když pojmete podezření, měli dát své ratolesti najevo, že o jeho prohřešku zase víte. A důsledně jej trestat.

„Zákaz dívat se večer na televizi, povinnost učit se, zákaz jít s kamarády v sobotu ven, přidělit pár domácích prací. To jsou všechno přijatelné způsoby, jak můžete pubertální dítě od zlozvyků odrazovat. Důležité je, abyste na jeho prohřešek reagovala vždy, kdy jej odhalíte. Pokud jste vy nebo partner nekuřák, po čichu poznáte, zda byla nebo nebyla cestou ze školy nějaká ta cigareta. A pokud jde o alkohol, neváhejte a pořiďte si domů dechový měřič alkoholu. Ten koneckonců oceníte i jako řidiči. Pokud si s partnerem dopřejete k večeři víno, alespoň budete mít ráno jistotu, že sedáte vy sama za volat střízlivá. Taková věc se v domácnosti obecně nijak neztratí,“ vykládá Benda. Vaše dítě si zkrátka rozmyslí, jestli se mu chce kvůli jedné cigaretě umývat celý víkend nádobí namísto toho, aby jelo s kamarády na kole.

Za velký prohřešek velký trest

Samozřejmě, že se může stát, že namísto takovýchto relativně malých prohřešků, přijde něco více šokujícího. Třeba se nečekaně vrátíte z chalupy domů dříve, a najdete váš byt plný opilých dvanáctiletých dětí, přičemž partě budou vévodit vaše děti. V takovém případě asi trest v podobě umývání nádobí nepomůže. Tady už musíte přitvrdit.

„Za velký prohřešek musí přijít velký trest. Zakažte dětem jet na jejich oblíbený letní tábor, zabavte jim oblíbenou věc na delší doby, přiřaďte jim službu na mytí nádobí a vytírání podlahy na celý měsíc, zakažte návštěvy kamarádů na několik následujících dnů. Zkrátka buďte tvrdá a nekompromisní. A hlavně nesmíte daný dlouhodobý trest v polovině zrušit. Dítě by pak vědělo, že vás může snadno přemluvit a trest si i příště snížit. A to přece nepotřebujete. Jen byste si tím podkopávala autoritu. A domluvte se také s manželem, aby děti v tomto směru nijak neobhajoval a na trestu trval stejně jako vy. Není totiž nic horšího, než když jeden rodič tvrdě trestá a druhý si snaží získat přízeň potomků tím, že se za ně bude přimlouvat, jako rodiče byste měli držet při sobě a na trestech trvat oba,“vysvětluje na závěr psycholog Vojtěch Benda.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Děti, Praktické rady, Alkohol, Kouř, Pubertální dítě, Pubertální věk, Dospívající dítě