Maminka.czTěhotenství

Co důležitého ukrývá těhotenská průkazka? Rozumíte všemu?

Klára Kotábová 2.  7.  2011
Jaké informace obsahuje a komu slouží těhotenský průkaz? Především vám a vašemu miminku. V případě nouze...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jestli jste se na ni těšila, jistě se teď kocháte pokladem, který potvrzuje, že jste konečně těhotná.

Když nic jiného, měla by vám pomoci k tomu, abyste si v MHD sedla a nikdo nemohl vrčet, že graviditu si může vymyslet každý a že na místo k sezení nemáte nárok.

Určitě si přeštěte podrobný přehled: Těhotenství týden po týdnu

Průkaz je doklad vašeho těhotenství

Požádali jsme gynekoložku MUDr. Zídkovou, aby shrnula, v čem je průkazka pro vaše bříško tolik důležitá, a máme pro vás tipy pro snadnější orientaci.

Průkazka slouží jako doklad, že těhotná navštěvovala po dobu gravidity pravidelně lékaře. Nahrazuje dokumentaci, již vede doktor, který do ní přepisuje všechny laboratorní výsledky. Zkrátka informuje o průběhu těhotenství. Právě proto byste ji při sobě měla mít neustále. Nevíte, co všechno se vám může stát na cestách.

Budou zahraniční lékaři záznamům z české těhotenské legitimace rozumět?
MUDr. Zídková tvrdí: „V zemích, které používají latinku, jsou zápisy čitelné i pro zahraničního lékaře, zkratky určitých druhů krevních odběrů jsou mezinárodní, výrazům pozitivní nebo negativní rozumí každý a hodnoty jsou dané pro všechny stejně.“

Neberte výše uvedené na lehkou váhu. Gynekogové se shodují v tom, že budoucí maminky mají mít těhotenský průkaz stále u sebe. Důvod? Například kolapsový stav, kdy doklad nalezený v osobních věcech informuje o graviditě, autonehoda s poruchou vědomí, když ještě maminka nemá viditelné bříško, překotný porod, při kterém není čas vrátit se pro věci domů...

Co se stane, když dokument někde ztratíte? MUDr. Zídková vysvětluje: „Při ztrátě průkazky má celou originální dokumentaci ošetřující gynekolog, ten vystaví duplikát a všechna podstoupená vyšetření do něj přepíše. Je nezbytné, aby těhotná měla u sebe záznamy o všech testech. I pro příjem do porodnice.“

Při příjmu do porodnice má porodník jediný způsob, jak zjistit průběh vašeho těhotenství a výsledky běžných i nadstandardních vyšetření – právě z pečlivě vedené legitimace.

A co razítko, že jste navštívila stomatologa, které možná považujete za zbytečné? To v porodnici opravdu nikdo nekontroluje, a pokud už by byl tak pečlivý a nenašel ho… co se stane? Nic. Jde spíše o těhotnou samotnou a o to, jak jí záleží na jejím chrupu, protože v těhotenství se zuby více kazí kvůli zvýšené spotřebě minerálů a vitaminů vyvíjejícím se plodem.

Co přesně v průkazu najdete

Ošetřující lékař pečlivě zaznamená vaši anamnézu, průběh předchozích porodů, možná rizika pro plod. Je to jakýsi průvodce vaším zdravotním stavem, co se gynekologické stránky týká. Právě tento list studují porodníci při vašem převzetí jako první.

Je zde také krevní skupina, protilátky, termín porodu podle ultrazvuku i data poslední menstruace. Kromě toho sem o šetřující lékař spolu se sestrou zaznamenávají průběh jednotlivých prohlídek, váš krevní tlak, přírůstek na váze, tzv. cervix skóre – to až od sedmého měsíce.

V průkězu by se mělo objevit také razítko od zubního lékaře a informace vašeho praktika. Rodinná anamnéza, váš krevní tlak, výsledky EKG a podobně. Stejně tak je zde prostor pro informace o odběru plodové vody a dalších specializovaných vyšetřeních.

Na první pohled nepřehledná tabulka mapuje, jak přibíráte na váze. Pokud moc a dostanete se nad průměr, ohrožujete plod stejně, jako kdybyste nepřibírala vůbec. A kde je průměr? Pravidelná čára nad spodní tečkovanou čarou. Každý případ je ale posuzován individuálně, takže se nebojte, že by se na vás někdo za zbytečné kilogramy navíc zlobil.

Přečtěte si také:

6 těhotenských symptomů, které byste neměla nikdy ignorovat
Na co si dát pozor na počátku těhotenství, v prvním trimestru?
Toto jsou zakázané potraviny. Na ně v těhotenství zapomeňte
10 prověřených tipů proti těhotenským nevolnostem
Témata: Těhotenství, Časopis Maminka, Těhotenská průkazka, Těhotenský průkaz, DŮL, Kolapsový stav, Cervix skóre, Krevní odběr, Průkaz, Těhotenský symptom, Rozum, Autonehoda, Rodinná anamnéza, Průkazka