Maminka.czNovorozenec

Co hrozí miminku?

Ivana Ašenbrenerová 9.  7.  2009
Pokud maminka prodělá během těhotenství některé infekční onemocnění, může se to bohužel projevit i na stavu novorozence. Neléčené infekce mohou miminku silně zkomplikovat jeho start do života.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dítě se může například narodit předčasně, může mít nízkou porodní hmotnost, vrozený zápal plic či těžkou novorozeneckou žloutenku. Jistě to není nic příjemného a je dobré předem vědět, co vašemu nenarozenému miminku hrozí při samotném porodu a v časném poporodním období. Kromě infekcí mohou miminko ohrozit i jiné komplikace.

Aspirace smolky

Dítě vdechne plodovou vodu, ve které je přítomná smolka (mekonium, první stolice novorozence). K předčasnému uvolnění smolky dochází z důvodu prenatální hypoxie (nedostatečného prokrvení a nedostatku kyslíku) dítěte v děloze. Vyskytuje se hlavně u dětí, které se rodí v termínu nebo po plánovaném termínu porodu. Léčba novorozenců je náročná a probíhá na jednotce intenzivní péče. Miminku je poskytnuta dechová podpora a podle potřeby se provádějí výplachy plic.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Asistentka, partner, kamarádka nebo dula? S kým budete rodit?

Herpes simplex

Nejčastěji je dítě infikováno během porodu, z genitálu matky. Dalším možným zdrojem infekce je matka nebo osoby z blízkého okolí, u kterých se objevil opar na rtu. Postižení novorozence může být různě těžké – 1. může se jednat o lokální výsev oparu (kůže, oči, dutina ústní), kde je typický výsev puchýřků. 2. encefalitida – zánět mozku. Jde o velmi těžké onemocnění s vysokou úmrtností novorozenců (až 50 %). 3. celková infekce novorozence – je nejtěžším projevem nemoci, postihuje více orgánů (plíce, játra, ledviny…). „Aby nedocházelo k takovému tragickému scénáři, klade se v porodnicích velký důraz na vhodnou prevenci.

Maminky, které mají herpetický výsev na genitálu, rodí svoje děti císařským řezem, kdy je zabráněno kontaktu dítěte s infikovaným genitálem,“ vysvětluje MUDr. Mária Fedorová. Maminky, u kterých se objeví výsev herpetických puchýřků na prsech, nemohou dočasně svoje dítě kojit (v tomto případě je ale prevence zcela na místě). „Pokud se objeví opar na rtu, mamince se doporučí pečlivá hygiena a v tomto období není vhodné pusinkování dítěte,“ radí dále neonatoložka Mária Fedorová.

Chlamydiová infekce

Pokud je krček dělohy a porodní kanál infikován bakterií Chlamydia trachomatis, nejčastější komplikací těhotenství je hrozící předčasný porod. Ani donošené miminko však nemusí poporodní období prodělat bez komplikací. Během normálního (vaginálního) porodu může dojít k nakažení novorozence. U toho se pak nákaza projeví jako zánět spojivek nebo chlamydiový zápal plic. Léčba těchto miminek je celková, podávají se vhodná antibiotika.

Novorozenecká sepse

(„otrava krve“) Může začít brzy po porodu, nejčastěji do 24–72 hodin, pak je to tzv. časná novorozenecká sepse. Projevuje se dechovými obtížemi, poruchou prokrvení dítěte, zrychlením tepové frekvence, změnami tělesné teploty, dítě netoleruje jídlo.

K infekci miminka dochází ještě před porodem nebo v souvislosti s průběhem porodu. Mezi nejčastější původce nemoci patří: Streptococcus agalactiae, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria monocytogenes. Léčba musí být razantní a rychlá. Dítěti se nasadí antibiotika a jsou léčeny komplikace, které s nemocí souvisejí. Pozdní novorozenecká sepse: vzniká nejčastěji u nedonošených dětí. Děti jsou oslabené, drobné, jejich imunitní systém je velmi nezralý. V malém procentu však nákaza hrozí i donošenému dítěti. Vzniká až po porodu, buď v nemocničním prostředí, nebo po propuštění z porodnice. Projevy jsou méně výrazné než u časné sepse. Léčba probíhá v nemocnici.

Neštovice

Většina nastávajících maminek plané neštovice prodělala, a proto má dítě dostatek protilátek. Neštovice u novorozenců mohou mít komplikovaný průběh. Ve zcela raritním případě, pokud by matka dítěte nemoc v mládí neprodělala a dítě by se dostalo do kontaktu s neštovicemi, existuje pasivní očkování, které lze dítěti podat.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Mimi, Chlamydia trachomatis, Nejčastější původce, Donošené miminko, Donošené dítě, Escherichia coli, Nedostatečné prokrvení, Pečlivá hygiena, Dutina ústní