Maminka.czTěhotenství

I miminko potřebuje správné křivky. Jak rozumět vyšetření CTG neboli měření ozev?

Některé křivky jsou důležité i v těhotenství. Ale nebojte se, rozhodně nemáme na mysli magickou trojkombinaci čísel 90–60–90. V těhotenství jsou totiž mnohem důležitější ty na první pohled neviditelné: ze záznamu kardiotokografu neboli vyšetření CTG známého také jako monitor ozev.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na tu scénu z parného léta asi nikdy nezapomenu: moje "maličkost" á la civilní vzducholoď ztěžka dosedla do houpacího křesílka v monitorovací místnosti porodnice. Když se se mnou křeslo zastavilo a já konečně našla půdu pod nohama, z posledních sil jsem roztáhla koutky úst do úsměvu, abych u personálu zabodovala.

VIDEO: Podcast Maminka: Vyšetření při těhotenství

Když vtom mě zasáhla ledová sprcha od zdravotní sestry: „Lahev s pitím máte kde?! A hroznový cukr taky nikde, že jo?! Já nechápu, s čím sem ty ženský teda choděj… Já bych je s těma spícíma miminama hnala třikrát kolem porodnice, aby si to příště pamatovaly, že si maj’ brát cukr!“ Mohlo se zdát, že mi v těch vedrech „útok ledu“ jedině prospěl, ale bohužel – rozklepaná kolena byla spíše na obtíž. Netušila jsem, ač těhotná potřetí, o co jde. 

„No chcete změřit dítě, jak se hýbe, a přitom vám tam spí. Tak ho musíte nějak probrat, přece,“ dodala zdravotnice. A tak mi to konečně došlo, vyhoupla jsem se z křesílka a zařadila se do fronty u automatů s občerstvením. V noci se mi pak zdál šílený sen, v němž hlavní roli hrála děsuplná zdravotnice s bičem v ruce a já, jak úprkem obíhám areál porodnice ve snaze vzbudit své spící miminko. Nepříjemný sen. Aby se vám tohle nestalo, přinášíme vám to nejdůležitější, co je o „monitorech“ v těhotenské poradně potřeba vědět…

CTG neboli kardiotokograf. Co to je?  

CTG je zkratka pro měřicí přístroj kardiotokograf (C – kardio = srdeční činnost, T – toko = aktivita dělohy, G – graf = zápis snímače), který se běžně využívá v péči o těhotné a rodící ženy. Ve chvíli, kdy vás váš gynekolog předá do předporodní péče vaší vybrané porodnice (obvykle mezi 35. až 38. tt), se i z vás stane návštěvnice tzv. těhotenské poradny. Při ní budou porodní asistentky a lékaři každý týden sledovat vás i vaše miminko (vážit, měřit, vyšetřovat), a právě jednou z metod, které se ke zjišťování aktuálního stavu používají, je měření kardiotokografem.

Vyvolání porodu: Kdy se dělá a bolí více než přirozený porod?

Kardiotokografie je vyšetřovací metoda, pomocí které se zjišťují aktuální děložní kontrakční činnost a stav dítěte v děloze,“ vysvětluje MUDr. Roman Chmel, primář Gynekologicko-porodnického oddělení FN Motol. „Již v názvu je ukryta podstata této metody. Kardiotokograf při vyšetření snímá srdeční akci plodu a pomocí napětí děložní stěny zároveň zaznamenává děložní stahy, jejich frekvenci a intenzitu. Většina těhotných se s kardiotokografií setká na konci těhotenství, a to v těhotenské poradně, kde se toto vyšetření provádí standardně od 38. týdne. Trvá zhruba 20 až 30 minut a provádí se v poloze na zádech, někdy také vleže na boku. Další vyšetření kardiotokografem pak čeká rodičku při příjmu na porodní sál,“ vysvětluje pan primář.

Pokud vám teď přeběhl mráz po zádech, můžeme vás uklidnit: natáčení monitoru je naprosto bezbolestná neinvazivní metoda, kterou si naopak můžete užít jako svou chvilku zastavení, třeba i nad knihou nebo časopisem. 

Jak se vyšetření monitoringu ozev provádí?

Ve skutečnosti vás totiž nic nepříjemného (natož pak bolestivého) nečeká a jediné, co se od vás bude očekávat, je klid na křesle či lehátku. „Na těhotné bříško se přiloží dvě sondy, které se připevní pružným pásem. Jedna z nich snímá srdeční činnost dítěte a druhá napětí děložní stěny. Tyto informace se znázorňují na displeji a přístroj je současně tiskne na dlouhý pruh papíru,“ popisuje průběh vyšetření doktor Roman Chmel. 

V praxi to vypadá tak, že vás zdravotník poprosí o zaujmutí měřicí polohy (liší se v každé porodnici podle tamních zvyklostí), nejčastěji tedy vsedě, protože poloha vleže nebývá pro těhotné příliš příjemná kvůli syndromu dolní duté žíly (zvětšená děloha utlačuje cévy a těhotným se dělá mdlo).

Pokud porodnice trvá na měření vleže, pak je možné uložit se na bok, kdy mdloby nehrozí. Na bříško vám pak zdravotník připne dva elastické pásy a zasune pod ně dvě sondy. Aby mohly sondy správně snímat srdeční i děložní akci, natírají se před přiložením na bříško gelem, který znáte z ultrazvukových vyšetření. Proč dva pásy? Ten horní, který drží sondu uloženou na děložním fundu (vrcholu, tzn. na horní polovině bříška), měří a zaznamenává děložní činnost, druhý, spodní pás, který budete mít připnutý pod bříškem, zaznamenává srdeční akci miminka.

Někdy chvíli trvá, než se sondu podaří připnout na místo, kde je srdíčko nejlépe slyšet, a zdravotníci se vás pravděpodobně budou ptát, kde vás miminko nejvíce kope. Podle toho pak odhadnou uložení plodu a najdou nejvhodnější místečko ke snímání. Pak už jen čekáte a sledujete, jak přístroj tiskne papír s grafem, který zdravotníkům poví o všem, co se ve vašem bříšku děje. 

Odběr z patičky, Apgar skóre... Víte, jaká vyšetření čekají vaše miminko v porodnici?

Příjemné je, že v mnohých porodnicích maminky monitorují na houpacích křeslech. Pokud však máte radost z faktu, že si vás tím porodnice hýčká, patrně vás zklameme. Pravý důvod je o něco méně romantický: pro správný výsledek vyšetření je totiž důležité, aby miminko v bříšku nespalo a hýbalo se. Tak lékaři zjistí, jak miminko reaguje. „Dítě by na svůj vlastní pohyb mělo reagovat zvýšením tepové frekvence. To je jistý předpoklad k tomu, aby pak dobře zvládalo kontrakce během porodu,“ vysvětluje pediatr Martin Gregora a dodává: „Pokud dítě takto nereaguje, je to důvod k podrobnějšímu vyšetření a případně k operačnímu ukončení těhotenství.“

To je však spíše výjimečná situace, u většiny případů „klidné křivky“ se ukáže, že plod v děloze jednoduše spí. A to je čas na intervenci zvenčí. Pokud se miminko během natáčení monitoru nehýbe, zdravotní sestra nebo lékař se ho pravděpodobně pokusí probudit, například zatřesením břicha. V rukou odborníka je tento zásah naprosto bezpečný a maminka se nemusí ničeho obávat.

CTG a těhotenská specifika 

MUDr. Josef Pulkert, Gynekologicko-porodnické odd. Nemocnice Ivančice

Jaká specifika má natáčení monitoru CTG u maminek očekávajících dvojčata (vícerčata)?

Pro pořizování CTG záznamu je u dvojčat potřeba speciální přístroj, který umožňuje připojení dvou sond pro snímání srdeční akce. Každá ze sond se přiloží na bříško maminky v místě, kde je nejblíže srdíčku plodu. Poloha plodů a jejich srdíček se předem může ověřit ultrazvukem.

Co pro vybuzení plodu doporučíte těhotným ženám trpícím (nejen) těhotenskou cukrovkou, jež nemohou sladké?

Určité manévry se bohužel občas musí provádět, když při měření plod usne. Delší spánek plodu totiž může na CTG záznamu simulovat stav, kdy se miminku nedaří dobře (tzv. hypoxie plodu), a je proto potřeba miminko vzbudit. Kromě sladkých nápojů se nejčastěji používá zvuková stimulace (zatleskání, zazvonění), po které se plod probudí, začne se pohybovat, a CTG záznam se upraví. 

Miminko v bříšku nesmí spát. Jak ho rozpohybovat?

„Probouzecích“ metod je však řada, a dokonce mívají i svou posloupnost. Prvním pokusem o probuzení malého spáče bývá vypití většího množství (ideálně sladké) vody. Pokud s mrňouskem nehne ani voda, doporučí vám sestřička slupnout něco sladkého, například hroznový cukr, který bývá spolehlivější. Pokud jste dosud držela linii a dopřála si maximálně jeden bonbonek denně, pak se připravte na hrozící hroznový útok.

Za jedno měření do vás sestřičky mohou „nacpat“ i celé balení (mně srdce buší už jen při pohledu na bonbony v regálu a rozhodně za to nemůže zatížená glykemická křivka). „Ideální je vypít půl litru vody před měřením a druhý půllitr postupně při monitorování,“ poučovala nás sestřička z pražské porodnice v Podolí. A tak si poučené maminky nosily oblíbené limonády, jiné volily sladký čaj, či dokonce kávu v termosce.

K průběžnému zakusování se hodil nejen hroznový cukr, ale i ovoce, ořechy nebo moučník. „Jedna maminka tu pravidelně jedla krupicovou kaši,“ vzpomínala se smíchem sestřička. „Vypozorovali doma s manželem, že miminko se s kaší hodně kamarádí a pak řádí, tak nám tady s ní vždycky voněla pod nos.“

Může se ale stát, že jste na monitor objednána přesně v době, kdy vaše miminko tvrdě spí. S takovými spáči pak většinou nehne ani voda, ani cukr, a dokonce ani silný (až nepříjemný) zvuk zvonu, který se pro probuzení plodů také používá. Co pak?

V takových případech přichází na řadu lehká fyzická aktivita v podobě předklonů (i proto to houpací křeslo), a pokud na miminko nezabere ani krátké fitness, pak vás sestřičky od přístroje odpojí a nechají vás zhruba půl hodiny se procházet. To většinou zabere a při následném napojení již přístroj zaznamená srdeční akci miminka v tom správném pohybu.

Pobyt v poradně se vám tak ale bohužel prodlouží o dalších třicet minut. Pro jistotu se tedy vybavte nejen občerstvením, ale i knihou či časopisem. Jen na čtení z mobilu zapomeňte, telefony se při vstupu do monitorovací místnosti musí vypínat. 

3D a 4D ultrazvuk: Je nutnost, nebo jen trend? A co všechno lékař zjistí?

Co všechno naměřené křivky prozradí? 

Průběžně tištěný list papíru je pro lékaře cenným zdrojem informací. Ze zaznamenaných dat (frekvence srdečního tepu miminka, záznamu aktivity dělohy a jejich vzájemných souvislostí) pak lékaři vyhodnocují, jak se miminku v bříšku daří.

Odchylky srdečního tepu mohou poukázat na tachykardii (kdy je tep vyšší než 160 úderů za minutu) nebo bradykardii (méně než 120 úderů), je však nutné vědět, že tep srdíčka miminka ovlivňuje spousta faktorů (např. zdravotní stav maminky, hladina hormonů v krvi, objem plodové vody, poloha miminka), a nelze tedy pouhým pohledem na graf říct, že případný podezřelý záznam značí zdravotní tíseň plodu.

„Normální rychlost tepu srdíčka miminka před porodem je sto deset až sto padesát pulzů za minutu. Hlavním cílem kardiotokografie ovšem není zjištění samotné srdeční frekvence. Porodník v záznamu hodnotí nejen samotné pulzy, ale rovněž změnu jejich rychlosti v čase a vztah pulzové frekvence a děložních kontrakcí,“ objasňuje doktor Chmel.

Miminko v děloze totiž na děložní kontrakce reaguje různě, a pokud by byly stahy příliš četné, dlouhé nebo silné, mohly by být možnosti plodu nebezpečně omezeny. Miminko se může ocitnout ve stresu, odkud je již jen kousek k celkové tísni (například k tzv. hypoxii z nedostatku kyslíku). Právě takové stavy umí kardiotokograf odhalit skrz nepravidelnosti či patologické záznamy v měření. 

V celkovém záznamu se pak tedy nehodnotí jen tep miminka (horní křivka) a reakce na stahy, ale i kontrakce samotné (dolní křivka). Hlídají se doba kontrakce (tzv. délka vlny, přibližně 40–90 sekund), relativní síla kontrakce (tzv. výška vlny, kdy nedostatečné kontrakce bývají pod 30 torrů, a naopak příliš silné nad 80 torrů), četnost kontrakcí (na začátku I. doby porodní bývají obvykle 3 kontrakce za 10 minut, na jejím konci pak 4 a v průběhu II. doby porodní je za tuto dobu kontrakcí 5), ale také čas mezi jednotlivými kontrakcemi (při nadměrné činnosti dělohy se čas zkracuje pod 150 sekund), tvar kontrakční vlny (normální stah je na záznamu znázorněn zvonovitě) a bazální tonus (klidový tlak) dělohy.

Po přečtení těchto křivek pak lékař ví, zda může těhotenství normálně probíhat dál, popřípadě zda je nutné častější sledování či ukončení těhotenství. Mějte však na paměti, že ani tento test není zcela přesný a může se stát, že ukáže i falešnou pozitivitu patologického nálezu. V případě, že by se lékaři cokoli nezdálo, doporučí vám další vyšetření, aby se ujistil, že je s miminkem všechno v pořádku. 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Porodnice, Od těhotenství k porodu, Zdraví žen, Vícerčata, vyvolávaný porod, Děloha, Sladký nápoj, Vyšetření, Srdeční frekvence, Ivančice, Děložní kontrakce, Displej, Brady, Těhotné bříško, Činnost druhý, Speciální přístroj, Kontrakce, Podrobné vyšetření, Křivka, První pokus, Zdraví na Heureka.cz