Maminka.czAutosedačky

Co je Isofix a jak funguje? Vše, co potřebujete vědět!

Simona Procházková 28.  11.  2020
Každý rodič chce vozit své děti v autě co možná nejbezpečněji. Víte ale, co to konkrétně znamená? Na co dávat při přepravě pozor? Jak vybrat tu nejlepší autosedačku, na jaká kritéria se zaměřit? Víte, jak ji správně ve vozidle ukotvit? A proč je systém Isofix považován za nejbezpečnější variantu? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Isofix je mezinárodní standard (ISO 13216) ukotvení dětské autosedačky ve vozidle, kdy se výrobcem schválené autosedačky dají propojit (jednoduchým zacvaknutím) s konstrukcí automobilu pomocí pevných kotevních bodů. Normované kotevní body zádržního systému Isofix se nacházejí na krajních zadních sedadlech. Pořídit ale lze také Isofix kotevní body pro přední sedadlo spolujezdce, platí to ovšem je pro ty modely vozidel, u kterých je možné deaktivovat airbagy na straně spolujezdce.

Podle čeho vybrat autosedačku a jakým hodnocením věřit a jakým vůbec ne?

Nejde o žádnou novinku. Již před více než dvaceti lety (1997) vyvinula automobilka Volkswagen společně s výrobcem dětských autosedaček, firmou Britax Römer, nový bezpečnostní systém pro převoz dětí v autech – Isofix. Již po několika málo letech se tento systém stal standardní součástí téměř všech vozů na trhu, dá se říci, že ho má velká většina modelů aut vyrobených po roce 2002.

Nejčastější chyby při usazování dětí do autasedačky

Snadná instalace, komfortní používání

Autosedačka se systémem Isofix je většinou těžší a dražší než sedačky, které se uchycují na sedadlo ve vozidle tříbodovým pásem. Pokud máte auto, které podporuje Isofix, autosedačku s tímto systémem rozhodně doporučujeme. Pomocí úchytek je pevně spojena přímo s karoserií vozu a zajišťuje tak při jízdě maximální bezpečí. Navíc nedochází k nežádoucímu bočnímu naklánění v prudkých zatáčkách. Velkou výhodou je, že sedačku se systémem Isofix můžete z vozu kdykoli vyndat a použít v jiném. V případě, že druhé vozidlo tento systém nepodporuje, autosedačku jednoduše zajistíte tříbodovým bezpečnostním pásem,“ říká Zdenka Sotonová, majitelka firmy Nejlepšíkočárky.cz.

Isofix je bezpečnější

V čem konkrétně je autosedačka se systémem Isofix lepší a pohodlnější než ta klasická? „Při výběru se zaměřte na komfort při manipulaci s autosedačkou a pohodlí pro dítě. Kromě bezpečnosti je velmi důležitá ergonomie a délka zad a tvar sedačky, který vám umožní bez velké námahy ji vyndat z vozu a zase znovu instalovat,“ radí Zdenka Sotonová.

Používání autosedaček se systémem Isofix doporučuje také BESIP, jelikož jejich používání v podstatě vylučuje montážní chyby. Tyto autosedačky dlouhodobě vykazují mnohem lepší výsledky v různých testech bezpečnosti, navíc si je pochvalují, pro jejich snadné používání, také samotní rodiče.

Testujeme s dětmi: Jak funguje isofixová základna, na kterou dáte i korbičku

Ideální řešení i pro novorozence

Novorozenecké autosedačky, tzv. vajíčka, je možné ukotvit do vozu základnou, která může být připevněna Isofixem. Použití základny zajišťuje stabilitu. Isofix velmi zjednodušuje uchycení celého vajíčka k sedadlu automobilu, pokud dodržíte správný postup (což je většinou zajištěno různými formami signalizace pro uživatele – mechanická, vizuální či akustická). Riziko, že byste sedačku upevnili chybně, je tak prakticky nulové.

„V kategorii sedaček do 36 kg je systém Isofix šikovný a praktický ze dvou důvodů. Ten první je, že prázdnou sedačku nemusíte pracně pokaždé zajišťovat proti pohybu, jelikož je připevněna (přicvaknuta) trvale Isofixem. Druhý pak spočívá v obrovské bezpečnostní výhodě. Sedačka je sama o sobě připevněna k vozu, takže v případě nárazu nebude cestovat směrem dopředu a tlačit tělíčko dítěte proti bezpečnostnímu pásu,“ popisuje Zdenka Sotonová. Nezapomínejte, že pro skupinu autosedaček II–III (15 až 36 kg) je pak také využíván systém Isofix v kombinaci s bezpečnostním pásem auta.

Isofix: důležité shrnutí:

  • systém musí podporovat vaše auto (normované kotevní body na krajních sedadlech vzadu)
  • systémem Isofix musí být vybavena vaše autosedačka (starší modely jím nedisponují)
  • počítejte s tím, že autosedačka s Isofixem je těžší a utratíte za ni víc peněz
  • sedačku s Isofixem můžete používat i ve vozidle, které systém nepodporuje, sedačku pak uchytíte tříbodovým bezpečnostním pásem automobilu
  • autosedačku se systémem Isofix můžete umístit i na přední sedadlo, ovšem jen v případě, že vaše auto umožňuje deaktivovat airbagy
  • samotný název Isofix pochází ze standardního ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) a FIX (fixace, oprava).
Autosedačka, která se přizpůsobí růstu vašeho dítěte
Je dětem špatně v autě? Nejlepší rady, jak nevolnosti zvládnout
Témata: Děti, Praktické rady, Autosedačky, podsedák, Fix, Sedačka, Vozidlo, IsoFix, Fixace, Instalace, Dětská autosedačka, Kotě, ISO, IsoFixem, Oprava, Používání, Automobilka, Vajíčko, Britax Römer, Volkswagen, Bezpečnostní pás, BESIP, Autosedačky na Heureka.cz