Maminka.czOvulace

Bez ovulace neotěhotníte! Jak ji poznáte a co o ní možná ještě nevíte?

Simona Procházková 12.  4.  2021
Ovulace nejsou jen „plodné dny“, jde o poměrně náročný hormonální proces, který ovlivňuje fungování organismu ženy. Panuje o ní spousta mýtů. Proč ji někdy doprovází bolesti břicha nebo špinění? Podle čeho poznáte, že je s vámi vše v pořádku, a jaké potíže či poruchy vás mohou potrápit? Poradíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Spousta žen žije v domnění, že ovulace trvá několik dní, což je omyl. Samotná ovulace je krátký okamžik, kdy dojde k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku. Ovulační proces je koordinován a řízen hormonálními změnami, které se odehrávají v těle během celého menstruačního cyklu, tedy od prvního dne menstruace až do začátku další menstruace.

VIDEO: Co je ovulace a jak poznat, že probíhá?

Rozdíl mezi ovulací a plodnými dny

Ovulace je proces, kdy se na základě změn hormonálních hladin spustí ve vaječníku (vaječníky se obvykle střídají ob měsíc) uvolňování vajíčka. K ovulaci dochází přibližně v polovině menstruačního cyklu, 24 až 36 hodin po prudkém nárůstu hladiny tzv. luteinizačního hormonu (LH). Vajíčko pak pozvolna putuje vejcovodem směrem k děloze, a pouze pokud se během této cesty potká se spermií, může dojít k jeho oplodnění, tedy otěhotnění. Období, kdy je zralé vajíčko schopné oplodnění, je však velice krátké, udává se zhruba 12 (maximálně 24) hodin.

Pokud oplodněno není, odchází z těla spolu s děložní sliznicí během následující menstruace. Oproti tomu spermie může zůstat v těle ženy životaschopná tři až pět dní, tudíž můžete otěhotnět i v případě, že jste měla pohlavní styk v době před uvolněním vajíčka, tedy třeba čtyři dny před ovulací. Plodné dny mohou tak podle lékařů být už pět dní před ovulací a následně až tři dny po ní.

Chcete rychle otěhotnět? Vsaďte na tyto potraviny, které zvýší plodnost

Jak poznat, že se blíží ovulace?

Ovulaci řídí hormony a probíhá obvykle mezi 12. a 16. dnem menstruačního cyklu. Postupně, jak se okamžik ovulace blíží, produkuje tělo zvýšené množství hormonu estrogenu, který zajišťuje růst kvalitní děložní sliznice (výstelky) pro případ úspěšného uhnízdění oplodněného vajíčka. Vysoká hladina estrogenu pak následně způsobí náhlé zvýšení již zmíněného luteinizačního hormonu, díky kterému se zralé vajíčko uvolní z vaječníku.

Málo se ví, že žena může během jednoho menstruačního cyklu ovulovat i dvakrát, přibližně ve stejnou dobu. Právě takto vznikají dvojvaječná dvojčata, z ovulace dvou různých vajíček. Stává se to častěji u žen po 35. roce věku.

Blížící se ovulaci dokážou citlivější a vnímavější ženy poznat samy. Některé udávají, že se jim více mastí vlasy i pleť, cítí tlak v prsou nebo podbřišku, mají jakoby „nafouklé“ břicho, trpí bolestí beder, malátností nebo závratěmi, pociťují psychické napětí, srovnatelné s tím, které často doprovází také premenstruační syndrom. Typický je také citlivější čich a mnohdy zvýšená chuť na sex.

Hormonální jóga: Platí na menopauzu, neplodnost i bolestivou menstruaci

Kdy probíhá ovulace? Vypočítejte si plodné dny

Veďte si poctivě nejen menstruační kalendář (existuje celá řada mobilních on-line aplikací), ale vyzkoušejte také pravidelné měření bazální teploty. V průběhu menstruačního cyklu totiž tělesná teplota kolísá, po ovulaci stoupá o půl stupně. Bazální teplotu měřte každé ráno hned po probuzení, nejlépe ještě dříve, než vstanete z postele. Pokud je tedy cyklus ženy pravidelný, díky měření dokážete zjistit, kolikátý den k ovulaci skutečně dochází – nejčastěji to bývá 14. až 16. den cyklu. Nevýhodou této metody však je, že plodné dny zjistíte až zpětně. Z dlouhodobého hlediska s tímto výpočtem ale můžete dobře pracovat.

Kdy jsem nejplodnější? Pomůžou ovulační testy

Na principu zjišťování zvýšené hladiny luteinizačního hormonu (LH) v organismu, která ukazuje na blížící se ovulaci, fungují tzv. ovulační testy. Díky schopnosti detekovat tento hormon z moči rychle ukážou, kdy je žena na vrcholu své plodnosti, a může tak nejsnadněji otěhotnět. Kdy jste nejplodnější? Jednoznačně v den ovulace a taky v den, který samotné ovulaci předchází. Test je potřeba provádět opakovaně tři až pět dnů před očekávanou ovulací, nejlépe ve stejnou denní dobu. Po ránu jsou hladiny LH hormonu nízké, takže nejlepší dobou pro testování je čas mezi 11. a 20. hodinou. Ovulačních testů je na výběr celá řada typů, pořídíte je v každé lékárně a ve většině drogerií.

Prolaktin: Hormon, který ovlivňuje plodnost, imunitu i chuť na sex!

Co znamená bolest při ovulaci

Některé ženy necítí žádné fyzické ani psychické změny a nepoznají, kdy u nich ovulace probíhá, jiné se zase potýkají s nejrůznějšími, často nepříjemnými, průvodními příznaky. Patří mezi ně migrény a bolesti hlavy, bolesti a křeče v podbřišku různé intenzity, špinění nebo slabé krvácení, která po pár dnech odezní, nadměrná produkce poševního hlenu a výtok, nevolnost. Většinou nejsou tyto symptomy ničím neobvyklým a po jednom či dvou dnech samovolně odezní. Jen pokud jsou extrémně silné a přetrvávají, je na místě konzultace s gynekologem, potíže mohou ukazovat na závažnější problém, například endometriózu.

Nejčastější ovulační poruchy

Mezi nejčastěji se vyskytující problémy patří chybějící ovulace neboli anovulace. Příčinou může být hormonální nerovnováha nebo takzvaný syndrom polycystických vaječníků (PCOS), který může způsobit, že nedochází pravidelně nebo vůbec k dozrávání a uvolňování vajíčka z vaječníku.

K poruchám ovulačního cyklu může vést rovněž nízká funkce štítné žlázy (hypotyreóza), silná chudokrevnost, vysoká hladina hormonu prolaktinu (hyperprolaktinemie) nebo poškození vaječníku, například vlivem nesprávného vývoje nebo nemoci.

Nemocná štítná žláza? Hrozí deprese, vysoký tlak, problémy se srdcem i neplodnost!

Jak podpořit plodnost?

Poradí MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D. z reprodukční kliniky Repromeda  

  • Dostatek pohybu a správná strava jsou důležité nejen pro celkové zdraví, ale také pro normální menstruační cyklus a plodnost.
  • Neúspěšné snahy o miminko mohou být dané nejen číslem na váze, tedy zda člověk trpí nadváhou nebo podváhou, ale přímo procesy, které se kvůli nesprávné stravě a nevhodnému životnímu stylu v těle odehrávají.
  • Zařaďte do jídelníčku více potravin s nízkým glykemickým indexem, sezonní nezpracované potraviny a přidejte pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu. 
Témata: Zdraví, Než otěhotníte, Těhotenský test, Neplodnost a IVF, Zdraví žen, Menstruace, Plodnost, Početí, Plodné dny, Ovulace, Dostatek pohybu, Veselá, Organismus, Cyklus, Vajíčko, Uvolňování, Menstruační cyklus, Kateřina Veselá, Hladina, Mýtus, Hormon, Bolest, Vaječník, Nerovnováha, Hypotyreóza, Zdraví na Heureka.cz