Maminka.czZdraví

Co je raw food a proč je u této stravy problém s kešu oříšky?

Markéta Novák Matějková 20.  12.  2016
Určitě už jste slyšeli o pojmu raw food. Přečtěte si, co raw food znamená a jaké přináší výhody pro organismus.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Raw food neboli syrová strava

Raw food potraviny se konzumují v jejich nejpůvodnější podobě, neprochází tepelnou úpravou, tedy nezahřívají se vysokou teplotou, nepečou se, nevaří, nepraží ani se nepasterizují.

Raw food pokrmy jsou připravované buď úplně za studena, nebo při nízkých teplotách do 42 ˚C. Při těchto teplotách nedochází k modifikaci výživných látek a potraviny jsou pak maximálně vstřebatelné a využitelné pro lidský organismus.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Strava vyznavače raw food zahrnuje především zeleninu, ovoce, oříšky a různá semínka.  Kořeny raw food jsou striktně veganské, tj. stravování bez živočišných složek, avšak někteří vyznavači pijí i nepasterizované mléko nebo si pošmáknou na tataráku. Odpůrci této stravy většinou argumentují, že vyloučením řady surovin a omezením zpracovávání se jídelníček stává nezdravým a fádním.

Příznivci však namítají, že tepelně upravená jídla ztrácí potřebné vitamíny a minerály a tak narušují přirozenou rovnováhu těla a zatěžují vylučovací orgány. Nudnost vyvracejí množstvím kreativních receptů. Na speciálních přístrojích lze dokonce udělat špagety z okurky.

Jak lze potraviny upravit

Populárními způsoby úpravy jsou sušení, klíčení či mixování. Samotná příprava raw pokrmů není složitá, většinou postačí kvalitní mixér, se kterým zpracujete i veškerou kořenovou zeleninu a oříšky.

„Mixér by měl mít více než 30 tisíc otáček za minutu, při těchto otáčkách dosáhnete lehce stravitelného pokrmu a tělo z něj pak využije 70-80 % všech zdravých látek. Pokud mixér nebude mít tyto otáčky, tělo zpracovává jen 20-30% enzymů a vitamínů a zbytek bez užitku vyloučí. Výkon by pak měl být alespoň 1500W, abyste mohli zpracovat veškeré ovoce, zeleninu i ořechy“ upřesňuje Josef Kolka, specialista z e-shopu www.g21-vitality.eu.

Přestože příprava není zdlouhavá, je potřeba si čas zorganizovat, abyste měli suroviny včas naklíčené a usušené. Práci vám usnadní sušička nebo klíčidlo. Použít také můžete speciální přístroj, tzv. spiralizér, se kterým vyrobíte zeleninové nebo ovocné nudle.

S kešu oříšky je problém

Oříšky jsou typickou surovinou pro raw pokrmy, ale věděli jste, že ne všechny oříšky lze považovat za raw potravinu? Je tomu tak u kešu oříšků, které se v procesu zpracování dosušují při vyšší teplotě než je 42° C, která je pro raw food hraniční.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Kešu oříšky jsou nejdříve ručně vyndávány ze skořápky a následně tříděny dle velikostí a zabarvení.

„Roztříděné ořechy se dají na plechy a vloží do trouby na dosušení při teplotě 60-70 °C. Proto by oříšky neměly být řazeny mezi raw potraviny. Sušení je totiž dáno mezinárodní normou, podle níž má každý ořech předepsanou vlhkost, aby se v něm netvořily škodlivé mikroorganismy,“ upřesňuje Jana Kremlová z firmy ALIKA.

Ořechy se následně vakuované ve velkých přepravních baleních pošlou do cílových destinací, kde jsou v této přírodní podobě prodávány. Případně dále zpracovávány pražením, solením, obalováním v polevě, atd.

Pro koho je raw food vhodná

Syrová strava pomáhá tělo detoxikovat a pomůže nastartovat ozdravné procesy. Proto je vhodná pro ty, kteří chtějí zlepšit svou fyzickou kondici, při redukci váhy, vysokém tlaku a cholesterolu, či pro odstranění dlouhodobé únavy. Neznamená to ale, že raw food se nutně hodí pro všechny.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Každý člověk má totiž jiné trávení, co jednomu vyhovuje, druhý strávit nemusí. Pokud se pro raw food rozhodnete, neznamená to, že ihned vyloučíte veškeré tepelně upravené potraviny. Mějte na paměti, že k přechodu na tuto stravu by mělo docházet postupně.

Zprvu ze svého jídelníčku vyřaďte jednu položku, např. uzeniny, a všímejte si, co to dělá s vaším tělem. Jezte více ovoce a zeleniny, mnoha lidem pomáhají v začátcích chutná smoothie, chleba nahraďte sušenými plackami apod. Zpočátku by vás neměla odradit například vyrážka, která může signalizovat potřebnou detoxikaci organismu.

Témata: Zdraví, Výživa a stravování, Food, Speciální přístroj, Tatarák, Špagety, Sušička, Uzeniny, Cholesterol, Vital, Ori, Problém, Alík, Nudle, Lidský organismus, Vegan, Pražení, Placka, Zdraví na Heureka.cz