Maminka.czNovorozenec

Co je to APGAR skóre a kdo tuto zkratku vymyslel? Podívejte se na video

kog sim 10.  9.  2021
Věděli jste, že miminko hned po narození lékaři na porodním sále bodují? Možná jste si všimli v průkazce tří záhadných čísel. To je ono! Pokud se novorozenec pyšní body 10-10-10, je to ideální stav. Co konkrétně však číslování s názvem Apgar skóre znamená? A je důvod k obavám, když nevyjde dobře?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Apgar skóre způsobilo doslova převrat v porodnictví. Lékaři ho u novorozenců kontrolují již od roku 1952, a to díky lékařce a porodní asistentce Virginii Apgarové. Původně totiž anestezioložku trápila vysoká úmrtnost novorozenců, mnoho dětí totiž nepřežilo prvních 24 hodin života.

A tak Virginia Apgarová dlouhodobě zkoumala jednotlivé fyziologické projevy novorozenců, účastnila se tisíce porodů, aby shromáždila potřebná data pro sestavení Apgar skóre. Vymyslela tabulku a systém bodování, kde dítě může získat body za každý kontrolovaný tělesný projev.

ČTĚTE TAKÉ: Co všechno říká Apgar skóre o novorozenci?

APGAR: Mnemotechnická pomůcka pro zapamatování

Pokud si chcete zapamatovat, jaké faktory se po narození hodnotí, existuje dobrá mnemotechnická pomůcka s jednotlivým písmeny jména lékařky:

Adaptace kůže = vzhled a barva pleti

Pulz (srdeční činnost)

Grimasy (reakce na podněty – ověření reflexu dráždivosti)

Aktivita svalů

Respirace = dýchání


Nejoblíbenější produkty

DADA Extra Care 4 7-18 kg 82 ks DADA Extra Care 4 7-18 kg 82 ks
nabízí 9 obchodů za ceny od 299 Kč
Porovnat ceny
Pampers Premium Care 4 174 ks Pampers Premium Care 4 174 ks
nabízí 28 obchodů za ceny od 975 Kč
Porovnat ceny
Pampers Pants 5 152 ks Pampers Pants 5 152 ks
nabízí 31 obchodů za ceny od 989 Kč
Porovnat ceny

Další oblíbené výrobky


Apgar skóre se měří v první minutě narození dítěte, po pěti minutách a naposledy po deseti minutách života dítěte. Za každou kategorii se udělují až dva body. Děti, které dosáhnou alespoň sedmi bodů, jsou považovány za zdravé. 

Jaká vyšetření čekají miminko ještě v porodnici? Neděste se!

Podle porodníků by mělo mít dítě ideálně v první minutě Apgar skóre hodnoty 7–10. Pokud má méně, musí ho vyšetřit pediatr. Může se jednat o závažnější poruchu poporodní adaptace. Například novorozenci, kteří mají kolem pěti bodů, potřebují často pomoci s dýcháním. Pokud nedosáhnou ani tří bodů, je potřeba okamžitá resuscitace. 

Témata: Video, Porod, Novorozenec, Po porodu, Miminko, Porodnice, Kojenec, Miminko, Dítě je na světě, Adaptace, Skóre, Lékař, Číslování, Závažná porucha, Zkratka, První hodina, Porodní sál, Porodní asistentka, Dýchání, Výmysl, Apgarová, Průkazka, Poporodní adaptace, První minuta, Narození