[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Zakousnete se do svého oblíbeného kousku ovoce, a najednou to ucítíte – rty vás brní, jazyk pálí, patro začíná svědit nebo se dokonce objeví otok či zažívací obtíže. Potravinové alergie mohou patřit k těm nejzávažnějším, i když samotná potravina nemusí být jejich jedinou příčinou. „Mezi nejčastější zkřížené reakce patří křížení navzájem mezi potravinami, mezi latexem a potravinami a mezi potravinami a inhalačními alergeny, to znamená pyly a roztoči,“ říká šéfredaktor portálu ProAlergiky.cz Michal Závacký.
Právě zkřížená alergie pyl-potravina postihuje ve střední Evropě zhruba 50 % pylových alergiků. Ti trpí oproti běžné populaci potravinovými alergiemi až třikrát častěji. Co se při tomto typu alergie v těle odehrává? „Zkřížené alergie jsou alergické reakce způsobené podobností určitých alergenů obsažených v různých potravinách nebo látkách. Tento jev spočívá v tom, že imunitní systém reaguje na základě chemické podobnosti na určité potraviny stejně jako na látky (nejčastěji pyly), na které je člověk alergický,“ popisuje MUDr. Radka Šedivá, imunoložka a alergoložka z ambulance Synlab.
Pálení rtů, patra, jazyku, škrábání v krku, vyrážka, ale i otoky kolem úst. Pokud se u vašeho dítěte projevil po požití syrového ovoce nebo zeleniny alespoň jeden z těchto symptomů, měli byste zpozornět. Právě takto může vypadat orálně alergický syndrom, který značí možnou zkříženou alergii. Pokud se podávání potraviny nezamezí, postupem času se mohou přidat závažnější příznaky jako záněty spojivek, rýma, astma, otok hrtanu a anafylaxe.
Alergiky v tomto případě ohrožují více čerstvé a syrové potraviny. Tepelná úprava alergenní vliv rostlinných bílkovin většinou ruší, ale není tomu tak vždy. Obezřetnost doporučujeme u potravin, které obsahují alergeny odolné teplu. Jde především o celer, petržel, ořechy a arašídy. K reakci ale nedochází pouze po požití dané potraviny. Obtíže může alergik pocítit i při doteku – při loupání, krájení, strouhání, lisování nebo po promnutí očí znečištěnýma rukama.
Pokud máte dítě alergické například na psí srst, je poměrně snadné se alergenu vyhnout. Se zkříženou pylovo-potravinovou alergií to tak jednoduché není. Ne všichni alergici musí „své“ potraviny vyloučit kompletně z jídelníčku. „Neexistuje žádný vztah mezi závažností pylové rýmy a závažností potravinové alergie. Někdy je výskyt zkřížené reakce pyly-potraviny spojen s pylovou sezonou, někteří lidé nemohou jíst jablka v období květu bříz, ale mimo toto období nemají žádné potíže,“ vysvětluje Michal Závacký.
„Časté reakce jsou například mezi pylem břízy a ořechy, jablky a peckovinami. Alergie na pelyněk se také často kříží s kořenovou zeleninou a některým kořením. S potravinami se mohou křížit také další inhalační alergeny, jako jsou roztoči či latex,“ vysvětluje MUDr. Šedivá.
Projevy zkřížených alergií jsou nepříjemné, ale obvykle mírné. Jedním z běžných příznaků je svědění nebo brnění úst, rtů a krku po konzumaci některých potravin a můžou se také objevit mírný otok nebo potíže s polykáním. Někteří lidé mohou mít ucpaný nos, svědění očí a kýchání. To může být způsobeno alergií na některé potraviny spojenou s pylovou alergií, sem patří alergie na ořechy, luštěniny nebo obiloviny.
Dalším možným projevem zkřížené alergie jsou kožní projevy. Po kontaktu s některými potravinami se můžou objevit svědění, vyrážka a ekzém. Častými příznaky jsou také zažívací potíže, jako jsou bolest břicha, nadýmání, průjem nebo zvracení.
Diagnostika zkřížených alergií může být obtížná, protože příznaky se mohou lišit a mohou být zaměněny za jiné zdravotní problémy. Při podezření na zkříženou alergii je proto vhodné nechat si udělat krevní test, který odhalí všechny alergeny, na které je třeba dávat pozor a které se kříží s těmi vašimi. „Laboratorní test ze žilní krve dokáže odhalit nejen potravinové, inhalační a zvířecí alergeny, ale také hmyzí jed a další. Výsledky by měl vždy interpretovat lékař v kontextu klinických obtíží,“ dodává MUDr. Šedivá.
Léčba zkřížených alergií se pak liší v závislosti na konkrétních alergenech a příznacích. Pokud se jedná o potravinovou alergii, stačí někdy danou potravinu, nejčastěji ovoce, přelít horkou vodou či povařit pro zabránění alergické reakci. K případnému zmírnění alergických příznaků mohou být dále předepsána antihistaminika. Samozřejmě je vhodné omezit kontakt s alergeny, jako jsou pyly nebo roztoči, a omezit konzumaci potravin, které mohou vyvolat alergickou reakci. V některých případech může být vhodná imunoterapie, která pomůže tělu postupně si zvyknout na alergeny a zmírnit alergické reakce.
Jednoduše, jakmile se potravinová alergie potvrdí, je nutné přijmout stejná režimová opatření jako u ostatních alergií. Alergen eliminujte a mějte po ruce protialergický lék pro případ potíží.