Maminka.czRodičovství

Co jsi měl k obědu? Raději se dítěte ptejte na něco jiného. Víme proč

Simona Procházková 24.  5.  2021
Zapomeňte na otřepané fráze a naprosto zbytečné otázky typu „jak bylo ve škole?“ nebo „z čeho jste dnes psali písemku?“. Stejně se nic zásadního nedozvíte, a navíc budete čelit otráveným pohledům a očím zvednutým k nebi. Existuje ale i pár „kouzelných“ otázek, na které chtějte znát odpověď! Které to jsou? Budete překvapeni!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Každé odpoledne, když se děti vrátí domů ze školy, položím jim jednu jedinou otázku, a to: Komu jste dnes prokázali laskavost, na koho jste byli milí? Je to již náš společný zavedený a, myslím, i oblíbený rituál. Pravda, někdy musí dlouho a těžce přemýšlet, ale nakonec se většinou oběma podaří mi odpovědět. I když se třeba jedná o takové maličkosti, jako je vřelý a usměvavý pozdrav sousedce, pomoc při hledání tužky spolužačce nebo poděkování kuchařce při výdeji oběda ve školní jídelně,“ svěřuje se Veronika, maminka desetileté Michaely a třináctiletého Marka.

VIDEO: Děti a tablet: Může mít negativní vliv na vývoj řeči

Zkuste to jinak!

My rodiče si často myslíme, že nejpodstatnější informace, které se od svých ratolestí potřebujeme dozvědět, se nutně musí týkat výuky, prospěchu, počtu testů a písemek, popřípadě obědového menu. Co se zkusit odklonit od běžného schématu každodenní komunikace a zamyslet se, jak své otázky formulovat jinak? Najednou zjistíte, že se od dítěte dozvíte daleko zajímavější věci. Zpravidla začne být také mnohem otevřenější a vstřícnější. Bude si s vámi jednoduše rádo povídat, protože pocítí skutečný a opravdový zájem o to, jak, kde a s kým trávilo svůj den! Ruku na srdce – kolikrát jste se svého školou povinného potomka zeptali: „Komu jsi dnes pomohl?“ „Na koho ses usmál?“ Nebo: „Komu jsi udělal radost?“

Povídej, zajímáš mě!

Zajímejte se o vztahy ve třídě, nejbližší přátele a spolužáky. O to, kteří učitelé jsou nejoblíbenější, co se děje o přestávkách… Čím uvolněnější náladu vytvoříte, tím snadněji vám dítě bude rádo sdělovat své zážitky.

„Musím se často smát, když poslouchám jejich moudra, a zároveň mi dělá obrovskou radost, že mi mají každý den co odpovědět. Jsem na ně neuvěřitelně pyšná v okamžiku, kdy mi třeba Marek řekne: Vašík vypadal, že je smutný, tak jsem si při obědě sedl vedle něj a snažil se ho rozveselit. Nebo: Terezku uhodili kluci při tělocviku míčem do obličeje, odvedl jsem ji k paní učitelce, aby ji ošetřila. Samozřejmě se ptám i na běžné věci, které souvisí se školními povinnostmi. Zajímá mě, jaké mají domácí úkoly a jak dopadlo zkoušení z matematiky. Tyto otázky ale pro mě nemají zdaleka takový význam jako ty, které mi napoví, jak se moje děti cítí a chovají. Jak vycházejí s učiteli a zda si rozumí s kamarády. Pokud mám být úplně upřímná, přiznávám, že více než jejich znalosti gramatiky mě zajímá to, zda jsou mí potomci přátelští, milí, ochotní a laskaví k lidem kolem sebe,“ přiznává Veronika.

Šest věcí, které dělají rodiče úspěšných dětí! Zkusíte je taky?

Výchova k laskavosti

Život ubíhá zběsilým tempem a není lehký pro dospívající děti ani zaneprázdněné rodiče. Nemáme na sebe čas, v jednom kuse se honíme za povinnostmi a úkoly, nevěnujeme dost pozornosti svým blízkým.

„Co ale můžeme udělat úplně všichni: být vůči sobě laskaví a dokázat si pomáhat. A já se dmu pýchou, když vidím, jak moje děti prokážou laskavost a obětavost vůči někomu jinému. Svědčí to o tom, že z nich nevyrůstají sebestřední sobci. Vím dobře, že nejsou žádnými hvězdnými žáky ani geniálními studijními typy, ale na rovinu – je mi to jedno! Za mnohem důležitější považuji (a neskutečně mě to hřeje u srdce), když mi otec dceřiny spolužačky přijde poděkovat za to, jak se jí Míša obětavě ujala a podpořila ji, když se jí hodně stýskalo na lyžařském kurzu,“ uzavírá Veronika.

Pět věcí, které moderní rodiče dělají správně! Navzdory připomínkám prarodičů!
Co by měl každý táta naučit svého syna? Umět prohrát i zdolávat překážky
12 vět, které neříkejte dcerám v pubertě! Proč si je odpustit?
Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Výchova, Rodičovství, Školák, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Rodiče, oběd, Matematik, Míša, Přestávka, Fráze, Písemka, Obětavost, Otřepaná fráze, Michaela, Otázka typu, Laskavost