[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Naši imunitu pomáhají držet v „kondici“ přátelské bakterie sídlící ve střevech. Při narušení rovnováhy tohoto prostředí se imunitní systém oslabuje a naše tělo je vystaveno většímu riziku potenciální nákazy jakoukoli virovou nebo bakteriální infekcí. Podpořit a posílit přirozené prostředí ve střevech dokáží účinně právě probiotika, která společně s pestrou stravou, pravidelnou fyzickou aktivitou, dostatkem spánku a přísunem potřebných vitaminů a minerálů chrání organismus před vnějšími škodlivými vlivy.
Co to vlastně probiotikum je? Jde o živý mikroorganismus, který když přijímáte pravidelně a v odpovídajícím množství, má na organismus celkově velice blahodárný účinek. Nejen, že přežije v trávicím traktu, ale je odolný proti žaludečním kyselinám. Probiotika pomáhají s trávením, povzbuzují přirozenou obranyschopnost, chrání před patogeny a jsou užitečné také při srážení krve.
V lidském těle, zejména ve střevech, žijí miliardy prospěšných bakterií, které pomáhají s trávením, eliminací toxinů, produkují biologicky aktivní látky a učí imunitní systém chránit nás před škodlivými mikroorganismy. Souhrnně bývají označovány jako střevní mikrobiota. Její nerovnováha se negativně projevuje na našem zdraví. I proto jsou probiotika často doporučována po léčbě antibiotiky, která právě střevní mikrobiotu narušují. Probiotika mají schopnost podpořit mikroorganismy ve střevech a tím ve výsledku posílit imunitní systém. V posledních letech výrazně stoupl zájem vědců o problematiku onemocnění, která jsou spojována právě s poruchou střevní mikrobioty (alergie, obezita, zánětlivé onemocnění střev i psychické poruchy).
Ve střevech najdeme asi 100 bilionu bakterií, přičemž složení střevní mikrobioty, která se podílí na efektivním zpracování živin a trávicím procesu v těle (navíc vyrábí mnoho živin, jako jsou například vitamin K a B12, které si lidské tělo neumí samo vytvořit), záleží na mnoha faktorech. Patří mezi ně prodělané nemoci, životní styl, stres, hygienické návyky, porodní zralost (tzv. gestační věk) jedince, skladba jídelníčku a stravovací zvyklosti, také ale třeba to, jak často užíváte v průběhu života antibiotika.
Letní průjem je komplikací, která vás může překvapit nejen na dovolené u moře. Střevní komplikace se nevyhýbají ani těm, kteří nikam necestují. Vyplatí se proto znát a hlavně dodržovat důležitá a přitom jednoduchá pravidla prevence. Která to jsou?
Průjem mohou vyvolat infekční a neinfekční příčiny. Neinfekční průjem při cestách souvisí se změnou jídelníčku a okolního prostředí (vzduch, kontaminanty) a s tím, že konzumujete nezvyklé pokrmy a kombinace, případně kontaminovanou vodu nebo nedostatečně tepelně upravenou stravu.
Mezi hlavní infekční viníky patří bakterie, které mohou za osm případů z 10. Více než polovinu všech cestovatelských průjmů vyvolávají Escherichia coli. Dále se jedná například o salmonelózu nebo úplavici, zbytek si pak dělí paraziti a viry. Součástí lékárničky by proto, kromě léků proti akutnímu průjmu, měly být též probiotické přípravky s kvasinkou S. Boulardii, která na sebe váže patogeny. Seženete ve formě tablet nebo kapek.
Na trhu již existují speciální probiotika určená pro cesty do zahraničí a pro případy zvýšeného rizika. Oproti běžným přípravkům obsahují větší počet probiotických kmenů a živých mikroorganismů (vhodné je volit přípravky doplněné o prebiotika sloužící zároveň jako potrava pro probiotika).
Abyste se cítili dobře, fyzicky i psychicky, potřebujete být v pořádku uvnitř. Základem je kvalitní a vyvážená výživa, která zajistí optimální funkčnost střev a tím rovnováhu jejich mikroflóry.
Lékaři tvrdí, že střeva jsou druhý mozek. „Dnešní doba přináší hodně stresu, pracovního vytížení a dalších starostí. To vše se nám potom odráží v trávení – střevní neuróza má hodně projevů. I když tomu nepřikládáme důraz, může nám to způsobit zdravotní potíže (bolesti břicha, průjmy, řídkou stolici, pálení žáhy, plnost žaludku, ale i vyrážky, ekzémy, plísně, migrény či svědění kůže) a následně i únavu, stavy úzkosti či deprese,“ vysvětluje Dana Hodanová, terapeutka ze Studia Danah.
Probiotika, ať už přijímané v přirozené formě potravou (kysané mléčné výrobky, kysané zelí, nakládané okurky, tempeh, některé druhy sýrů, kombucha atd.) nebo v podobě doplňku stravy, udržují střeva zdravá.