Maminka.czPrezentace klienta

Co jsou půjčky pro dlužníky?

Reklama 14.  11.  2022
V době růstu cen není složité se dostat do špatné finanční situace. Leckdo pak musí přemýšlet o půjčce, aby zalepil nenadálou díru v rozpočtu. Půjčka může být dobrým sluhou i zlým pánem. Můžou půjčku získat i zadlužení? A na co si dát pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ti, kteří mají stálé příjmy a platí své závazky řádně a včas, zpravidla nemívají se získáním půjčky problém. Mohou bez obav požádat o bankovní půjčku.

Co však mají dělat ti, kdo mají nějaký škraloup v úvěrové minulosti? Nebo nedávno prošli insolvencí? Pro ně je získání bankovní půjčky jen nedosažitelný sen. Ovšem nic není ztraceno. Existují totiž nebankovní půjčky, které jsou téměř pro každého. Jaké jsou nebankovní půjčky, kde opravdu půjčí?

Kdo je dlužník?

Být dlužníkem není nic špatného. Mezi dlužníky se totiž řadí všichni, kteří mají nějakou půjčku. Například na auto, domácí spotřebič nebo hypotéku. Dlužníkem je tedy každá osoba, která si od jiné půjčí peníze. Funguje to tak už od pradávna a není za co se stydět.

Svými splátkami dlužník svůj dluh postupně umořuje, až se z něj vymaní. Takový dlužník je vnímán jako bezproblémový a důvěryhodný. Nebude mít problém získat další půjčku.

Zádrhel ovšem nastává, pokud dlužník není schopen svůj dluh splatit a ocitá se v prodlení. Pro finanční instituce se stává rizikovým klientem a se získáním další půjčky bude mít problém.

Ovšem dnes není nic nemožné a najdou se i takoví věřitelé, kteří nabízejí i půjčky pro zadlužené, nezaměstnané nebo v insolvenci. Zájemce o takovou půjčku rozhodně nesmí čekat zázraky. Půjčka mu sice bude poskytnuta, avšak zpravidla za ní draze zaplatí. Jak půjčky pro zadlužené fungují?

Specifika půjček pro dlužníky

Půjčky pro dlužníky jsou doménou nebankovních společností. Ty sice musí stejně jako banky prověřovat registry dlužníků, avšak nebývají tak důsledné a často půjčí i těm, kdo nemají dobrou bonitu.

Berou tak na sebe riziko, že dlužník nebude schopen půjčku splatit. Proto mají půjčky pro dlužníky specifické podmínky a parametry. Zpravidla jsou poskytovány v menších částkách v řádech tisíců či desetitisíců korun.

Splatnost půjček pro dlužníky bývá poměrně krátká. Většinou je v řádech dnů, maximálně několika málo měsíců. Dlouhodobá půjčka bez registru bývá spíše výjimkou. A pokud si někdo myslí, že jednoduše získá dlouhodobou půjčku po insolvenci, tak se mýlí. Cesta k jakémukoliv dlouhodobému úvěru pro dlužníky není vůbec jednoduchá.

Dalším znakem těchto půjček je vysoká RPSN, úroková sazba, poplatky a zejména sankce za nesplacení úvěru. Ty mohou půjčenou částku mnohonásobně převýšit. Půjčky pro dlužníky bývají jedním z nejdražších úvěrů.

Klepněte pro větší obrázek

Na co si dát pozor

Nebankovní sektor nabízí opravdu široké spektrum půjček a také nebankovních institucí. Ne všechny půjčky jsou výhodné a ne všichni věřitelé jsou poctiví. Proto je třeba se mít na pozoru.

Někteří věřitelé se totiž snaží zneužít tíživé finanční nebo osobní situace žadatele, který je schopný ve stresu přistoupit na téměř jakékoliv podmínky. Ačkoliv nabídky některých nebankovních půjček znějí velmi lákavě, není na místě se unáhlovat.

V první řadě by si měl zájemce ověřit, že daný subjekt má licenci ČNB k poskytování úvěrů. Tu podle zákona mít musí. Lze to snadno ověřit právě na webu ČNB.

Dále je nutné si předem zjistit smluvní podmínky a výši poplatků včetně RPSN. Férová finanční instituce poskytne před podpisem veškeré informace o půjčce a jasně sdělí, o kolik ji dlužník přeplatí. Tedy jakou částku zaplatí navíc.

Pokud je něco psáno malými písmeny nebo věřitel „mlží“, je to špatně. Takovým půjčkám je potřeba se vyhnout.

Poslední důležitou věcí je zástavní právo nebo také ručení. Někteří věřitelé totiž mohou požadovat ručení majetkem, aby měli jistotu, že svoje peníze dostanou zpátky. Pokud dlužník svůj dluh nesplatí, jeho majetek se prodá. Tedy velký pozor na malé půjčky, u nichž je ručení majetkem vyžadováno. Takové půjčky často hraničí s lichvou. 

Nebankovní půjčka nemusí být automaticky špatná, pokud s výběrem pomůže portál www.vpujcky.cz. Hlavním krokem k úspěchu je volba správné instituce a správného finančního produktu.

Témata: Reklama, Prezentace klienta, Peníze

Video