Maminka.czMiminko

Co jste možná nevěděli o spánku miminek? Tady je 10 chytrých tipů, aby děťátko dobře spalo

redakce 2.  5.  2022
Spánek patří mezi nejdiskutovanější témata čerstvých maminek. A týká se to nejen toho dětského, ale i rodičovského. V obou případech je totiž spánku málo. Co pomůže ke správným nočním návykům miminek a z toho plynoucímu odpočinku maminek?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepravidelný spánek často přivádí rodiče malých miminek do ordinace pediatra, aby zjistili, jestli je s jejich potomkem vše v pořádku. Pokud je vyloučeno organické onemocnění, tak nejčastějším důvodem problematického spánku u dětí v kojeneckém věku bývá bolestivý růst zubů. Z fyziologického hlediska je ale nesmyslné očekávat, že miminko bude spát celou noc v kuse. Aby se totiž novorozenci a kojenci mohli optimálně vyvíjet a růst, potřebují i v noci mateřské mléko.

VIDEO: Jak uspat miminko? Tady jsou skvělé tipy

Režim pomáhá

V ideálním světě by maminky neměly jiné povinnosti než pouze starost o miminko. Najít rovnováhu mezi péčí o novorozence, další sourozence, o domácnost a (pro mnohé) zaměstnáním je velmi často obtížné. Přesto dejte na své instinkty a pokuste se vytvořit už od začátku s dítětem režim, do kterého spadá i správné načasování spánku. Pro novorozené dítě je typické velmi časté kojení po malých dávkách, protože si na mléko teprve zvyká a žaludek se postupně roztahuje. Takto malé dítě nemá žádný režim, nezná rozdíl mezi dnem a nocí a právě šestinedělí až první tři měsíce jsou tím časem, kdy se dítě seznamuje se světem a kdy mu máma pomůže najít určitý životní rytmus. Proto začněte pravidla nastavovat co nejdříve.

Postýlka, či postel?

Vlastní postýlka, nebo spaní s rodiči? Věčná otázka, kterou si kladou budoucí rodiče, a správná odpověď neexistuje. Názory i argumenty se liší, a tak dbejte na dvě věci – na svůj již zmiňovaný instinkt a také na své dítě. Obojí je totiž naprosto individuální. Řešením může být postýlka s odnímatelným bokem, která bude stát u vaší postele. Zastánci společného spaní dětí s rodiči v tom spatřují soulad s přírodou. Pokud jste si ale jistá, že má být vaše dítě ve své postýlce a vy mu budete nablízku, kdykoli bude potřebovat, pořiďte mu ji hned od počátku. Víte-li, že byste se bála pořádně usnout, když bude váš drobeček těsně vedle vás, je určitě lepší variantou dětská postýlka těsně vedle té vaší.

VIDEO: Spaní miminka s rodiči: Co si o něm opravdu myslí odborníci a na co dát pozor

Přírodní léčba

Když miminko trápí bolest bříška, rostoucí zoubky nebo noční můry, zkuste homeopatickou léčbu, která může ulevit od bolesti a pomoct ke klidnému spánku. „Homeopatika jsou šetrná, nejsou návyková, nezatěžují játra ani ledviny, nevyvolávají alergii ani fotosenzitivitu, dětem nevadí jejich chuť a při užívání pak dobře spolupracují,” vyjmenovává výhody této léčby pediatrička Jana Šumanová. Mezi základní léky proti nespavosti kojenců a batolat patří Chamomilla. Je známá jako lék problémů při prořezávání zubů, ale je to i lék při přemíře vzrušení, kdy se miminka nedovedou uvolnit z mnoha vzrušujících událostí, které se přes den udály. Podává se každý den večer v ředění 9 nebo 15 C, u malých dětí nejlépe 5 granulí rozpuštěných v trošce vody.

Spánek miminek: Máte se stresovat, když nespí podle tabulek?

Tipy pro dobrý spánek

  • Před spaním místnost vždy vyvětrejte. Čerstvý vzduch dělá miminku dobře. Místnost by neměla být přetopená, ideální teplota je 18–20 °C. Při vyšší se dítě potí a je neklidné.
  • Do pokoje pořiďte tlumené světlo – přináší bezpečí a vám pomůže s orientací ve tmě.
  • Miminko příliš neoblékejte – stačí košilka a dupačky z pohodlných a přírodních materiálů.
  • Postýlka by měla mít kvalitní matraci, rošt navíc podložte, aby hlavička byla trochu výš než nohy.
  • Při nočním vstávání na miminko nemluvte a přebalujte ho, jen když je to nutné.
  • Před spaním si vytvořte společné rituály – masírujte, čtěte mu, zpívejte ukolébavku.
  • Nesnažte se plačící dítě v postýlce okamžitě upokojovat – pozornost rodičů přináší spíše stimulaci, dejte dítěti nějakou dobu na to, aby se samo uklidnilo a usnulo.
  • Dejte pozor na hluk v bytě či okolí, nicméně někdy je vítanou pomocí puštění relaxační hudby na usínání.
  • Nedávejte děti do postele za trest – spánek je odpočinek a odměna, nikoliv trest.
  • Nezvykejte děti na pravidelné usínání v náručí – pokud má dítě více než 6 měsíců, mělo by usínat samo v postýlce.
Témata: Děti, Novorozenec, Miminko, Kojenec, Šestinedělí, Spánek, Rodiče, Odpočinek, Ředění, Děťátko, Orient, Jana Šumanová, Maminka, SPA, Tip, Chamomilla, Postýlka, Postel