Maminka.czVýživa a stravování

Co k večeři? Pomazánku!

Štěpán Vašák 2.  6.  2015
Co k večeři? Pomazánku!
Stačí pár chytrých sezónních ingrediencí a trocha fantazie a za několik minut můžete servírovat rychlo večeři. Našimi pomazánkami oslníte i na vámi pořádaných večírcích.

Pomazánka z uzené makrely 

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 1 uzená makrela, 1 plechovka sterilované cizrny, 200 g lučiny nebo žervé, 1 limetka, sůl a pepř, petrželka, listy červené řepy, 4 plátky pita chleba

Makrelu oberte. Cizrnu propláchněte a sceďte. V míse ji utřete s lučinou nebo žervé. Přidejte maso z makrely, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř. Vmíchejte nasekanou petrželku a listy červené řepy. Podávejte s pita chlebem. 

Klepněte pro větší obrázek

Cuketová pomazánka s tofu 

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 1 menší cuketa, 8 ředkviček, 200 g sýra cottage, 100 g tofu natural, 2 stroužky česneku, oregano, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř řeřicha, 4 plátky chleba

Omytou cuketu a ředkvičky nahrubo nastrouhejte, přidejte cottage, nakrájené tofu a nasekaný česnek i oregano. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, zasypte řeřichou. Promíchejte a podávejte s celozrnným chlebem. 

Pomazánka z medvědího česneku 

4 porce, 10 minut

Potřebujeme: 2 svazky medvědího česneku (asi 100 g), 50 g sušených rajčat, 1–2 chilli papričky, 200 g čerstvého sýra, pažitka, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 200 g krekrů

Nasekejte medvědí česnek, sušená rajčata a chilli papričky. Přendejte do mísy a smíchejte s čerstvým sýrem a nasekanou pažitkou. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s krekry. 

Klepněte pro větší obrázek

Avokádová pomazánka se sýry a nachos 

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 2 celá avokáda, 1 limetka, 200 g smetanového jogurtu, 4 jarní cibulky, 1–2 chilli papričky, 100 g čedaru, 50 g gorgonzoly, sůl a pepř, nachos

Oloupejte avokáda, vyjměte pecky a nadrobno nakrájejte. Přendejte do mísy, vmíchejte šťávu z limetky a jogurt a utřete. Přidejte nasekanou jarní cibulku, chilli papričky, nastrouhané sýry a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nachos. 

Hrášková pomazánka s vaflemi 

4 porce, 10 minut

Potřebujeme: 250 g vyloupaného hrášku, 100 g pražených solených pistácií, 250 g ricotty, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, meduňka, 8 vaflí

Hrášek přendejte do misky, přidejte vyloupané a nasekané pistáciové oříšky a ricottu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Na závěr přidejte nasekanou meduňku, lístky si můžete nechat i na ozdobu. Podávejte na vaflích

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Věc, Čerstvý sýr, Cizrna, Plechovka, Limetka, Avokádová pomazánka, Pažitka, Medvědí česnek
Mohlo by vás zajímat
Sedminásobná máma, ekonomka Markéta Šichtařová: Poslednímu těhotenství jsem se nejvíc divila já sama!
Víchová Tereza
Slavné maminky
Dojemné, syrové, lidské. Nahlédněte do největší galerie porodních fotek!
redakce
Porod
To je ale bříško! Podívejte se na těhotenství s trojčaty týden po týdnu!
Kolinová Gabriela
Těhotenství
Herečka Eva Josefíková je maminkou. A miminko má neobvyklé jméno
Víchová Tereza
Slavné maminky
Pět holek na krku! Jak se žije rodině s paterčaty?
Formánková Simona
Instagram
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod
Autismus u dětí: Pozor na první příznaky již u kojenců a batolat
Machová MartinaProcházková Simona
Autismus
Topmodelka Linda Vojtová se stala maminkou. Jaké zvláštní jméno má miminko?
Víchová Tereza
Slavné maminky
Na fotkách je vidí celý Londýn: Dost nerealistických očekávání, za své tělo po porodu se nestydíme!, říkají odvážné maminky
Mrázková Dita
Po porodu