Maminka.czVýživa a stravování

Co k večeři? Pomazánku!

Stačí pár chytrých sezónních ingrediencí a trocha fantazie a za několik minut můžete servírovat rychlo večeři. Našimi pomazánkami oslníte i na vámi pořádaných večírcích.
, Časopis F.O.O.D.
2. 6. 2015
Pomazánka z uzené makrely

Pomazánka z uzené makrely 

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 1 uzená makrela, 1 plechovka sterilované cizrny, 200 g lučiny nebo žervé, 1 limetka, sůl a pepř, petrželka, listy červené řepy, 4 plátky pita chleba

Makrelu oberte. Cizrnu propláchněte a sceďte. V míse ji utřete s lučinou nebo žervé. Přidejte maso z makrely, šťávu a kůru z limetky, sůl a pepř. Vmíchejte nasekanou petrželku a listy červené řepy. Podávejte s pita chlebem. 

Klepněte pro větší obrázek

Cuketová pomazánka s tofu 

4 porce, 15 minut

Potřebujeme: 1 menší cuketa, 8 ředkviček, 200 g sýra cottage, 100 g tofu natural, 2 stroužky česneku, oregano, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř řeřicha, 4 plátky chleba

Omytou cuketu a ředkvičky nahrubo nastrouhejte, přidejte cottage, nakrájené tofu a nasekaný česnek i oregano. Zakápněte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem, zasypte řeřichou. Promíchejte a podávejte s celozrnným chlebem. 

Pomazánka z medvědího česneku 

4 porce, 10 minut

Potřebujeme: 2 svazky medvědího česneku (asi 100 g), 50 g sušených rajčat, 1–2 chilli papričky, 200 g čerstvého sýra, pažitka, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 200 g krekrů

Nasekejte medvědí česnek, sušená rajčata a chilli papričky. Přendejte do mísy a smíchejte s čerstvým sýrem a nasekanou pažitkou. Dochuťte olivovým olejem, solí a pepřem. Promíchejte a podávejte s krekry. 

Klepněte pro větší obrázek

Avokádová pomazánka se sýry a nachos 

4 porce, 20 minut

Potřebujeme: 2 celá avokáda, 1 limetka, 200 g smetanového jogurtu, 4 jarní cibulky, 1–2 chilli papričky, 100 g čedaru, 50 g gorgonzoly, sůl a pepř, nachos

Oloupejte avokáda, vyjměte pecky a nadrobno nakrájejte. Přendejte do mísy, vmíchejte šťávu z limetky a jogurt a utřete. Přidejte nasekanou jarní cibulku, chilli papričky, nastrouhané sýry a dochuťte solí a pepřem. Podávejte s nachos. 

Hrášková pomazánka s vaflemi 

4 porce, 10 minut

Potřebujeme: 250 g vyloupaného hrášku, 100 g pražených solených pistácií, 250 g ricotty, 1 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, meduňka, 8 vaflí

Hrášek přendejte do misky, přidejte vyloupané a nasekané pistáciové oříšky a ricottu. Zakapejte olivovým olejem, dochuťte solí a pepřem a promíchejte. Na závěr přidejte nasekanou meduňku, lístky si můžete nechat i na ozdobu. Podávejte na vaflích. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Ondřej Košík

Přidat příspěvek
Komentáře k článku
Mohlo by vás zajímat
První screening v těhotenství. Co vás čeká a jak probíhá?
Chvíle hrůzy. Lachtan nečekaně stáhl holčičku pod vodu
To je ale podoba! Tomáš Klus konečně ukázal obě roztomilé děti
12 velkých poprvé, na která se můžete těšit. Od prvního úsměvu ke krůčkům

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu