Maminka.czDěti

Co mohou o dítěti prozradit jeho kresby? A čeho si rozhodně všímat?

Martina Machová 8.  12.  2018
Co vám mohou o vašem potomkovi prozradit obrázky vystavené na ledničce aneb Malá sonda do hlubin dětské duše prostřednictvím osobitého stylu kresby.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Má svůj výtvor namáčknutý v rožku papíru, nebo jej naopak velkoryse roztahuje přes celý papír? Kreslí linky tenoučké jako nitky, anebo jsou tahy pastelkami či tužkou naopak podobné vypaseným dešťovkám? To vše a některé další detaily a postřehy mohou pootevřít vrátka vnitřního světa dětské duše – prožívání, sebepřijetí, smutků i radostí.

Mrňousci, nebo obři?

Má-li dítě tendenci umísťovat své kresby, byť jde o jedno jablíčko či jablíčko či panáčka, naprosto nepřehlédnutelně na celou plochu papíru, půjde pravděpodobně o jedince s výraznějším egem a zdravým sebevědomím. Maličká „bleška“ v rohu výkresu naopak odkazuje na méně průbojného jedince stojícího obvykle v pozadí dění.

Co poznáte z dětské kresby? Hlavně ji nehodnoťte, ať nevezmete dítěti chuť tvořit

Když barvy mluví

„Zjednodušeně řečeno je možné tvrdit, že se můžeme řídit pocitem, zda jsou v kresbě použity barvy více méně veselé, výrazně živé nebo smutné,“ vysvětluje v souvislosti s dětskou psychikou autorka populárních knih o výchově a zkušená psycholožka Anne Bacus. Laicky řečeno: veselé barvy značí veselé rozpoložení a spokojenost, smutné a temné naopak. Pakliže se k veselým barvám úměrně věku přidají i propracované detaily, lze s větší mírou pravděpodobnosti předpokládat, že je dítko aktuálně opravdu spokojené a vyrovnané.

Tenké tahy, pečlivá kresba, nebo…

Tenké jemné tahy či tlusté vyryté čáry pochopitelně v první řadě vypovídají o schopnosti uvolnění dětské ručky a správném uchopení tužky. Také však naznačují cosi o temperamentu a pečlivosti dítěte. Živí neposední kluci, kteří kreslí „halabala“ rychle, mívají kresbu strohou, rozházenou a kostrbatou, obvykle provedenou výraznějšími čarami. Jemné tahy a preciznější provedení naopak naznačují klidnou energii, jemnost a mírnější povahu dítěte.

Jak naučit děti vytvářet myšlenkové mapy?

Důležité symboly

„Některé symboly, například voda, slunce, měsíc, duha, dům, cesty, okna nebo stromy, jsou velmi výrazné a objevují se téměř u všech dětí s velmi podobným významem. Třeba slunce může symbolizovat pozici, která je vyhrazena otci, cesta symbolizuje životní pouť, která skýtá více či méně nástrah, voda představuje matku, dům vlastní já dítěte…“ vysvětluje psycholožka. Avšak dále upozorňuje na skutečnost, že výklad významu daného obrázku je vždy složitý a je nutné jej provádět v kontextu s dalšími kresbami. Velmi zjednodušeně lze říci, že určitý problém mohou naznačovat kupříkladu domy bez oken, temná krajina a třeba i nepřehlédnutelná dominanta vysokých hor.

Co s oblečky po dětech? Návrhářka jim vdechuje nový život. Líbí?

Rodinný portrét pod drobnohledem

Mnoho dětí kreslí v určité fázi vývoje svou rodinu, u menších dětí obvykle nekoresponduje výška postav se skutečností, ale odpovídá aktuální důležitosti jednotlivých členů rodiny. A tak není úplně neobvyklé, že je maminka větší než táta a nejmladší bráška na obrázku úplně chybí, zato jej nahradí (veledůležitý) sousedovic pes! Zajímavé je též pozorovat, v jaké vzdálenosti jsou od sebe postavy rozmístěny – zda se dotýkají, nebo je jeden člen rodiny v jakési izolaci.

Co se vyplatilo švédským rodičům?

Pochopitelně ne každý dětský obrázek musí nutně vynést na hladinu v hloubce ukrytá tajemství dětské dušičky. Některé obrázky děti kreslí, zejména ve školce, takříkajíc „na povel“. Jiné jsou inspirované kresbami kamaráda (barbie-princezny, jednorožci apod.). Chceme-li se tedy dovědět více, je třeba si s malým kreslířem o jeho výtvoru popovídat.

Témata: Děti, Předškolák, Rodina, Hry pro děti, Tvoření, Duše, Velká míra, Dominanta, Osobitý styl, Celý papír, Schopnost, Pastelka, Propracovaný detail, Dětská psychika, Vnitřní svět, Malé dítě, Duha, Anne Bacus, Dětská dušička, Švédský rodič, Rodinný portrét, Povel, Správné uchopení, Kresba, Tah