Maminka.czOd těhotenství k porodu

Co musíte stihnout před porodem? Třeba i kadeřníka a dámskou jízdu

Barbora Vajsejtlová 9.  9.  2020
Když mi poprvé na gynekologii oznámili, že se dcera pravděpodobně narodí před termínem porodu, vyděsila jsem se a byla jsem v pokušení okamžitě běžet domů sbalit si tašku do porodnice. Několik dalších týdnů se nic nedělo, takže jsem polevila v ostražitosti, tašku jsem zase vybalila a připadala jsem si jako velmi protřelá matka a přípravy jsem odkládala, co to šlo. A pak jsem se divila. Nedopadněte jako já a připravte se včas!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když mi potom jednoho rána bez jakéhokoli varování praskla voda, do data porodu zbývalo ještě téměř pět týdnů. Neměla jsem připraveno vůbec nic a rázem jsem se přestala cítit protřele, spíš jsem si připadala dementně. V následujících týdnech se potom moje touha nafackovat si zvyšovala geometrickou řadou.

Nestíhala jsem vařit, ale mrazák jsem měla úplně vymetený. Nestihla jsem se nechat ostříhat a pohled na mou rozčepýřenou hlavu výrazně umocňoval mou poporodní depresi.

Dětské oblečky jsem rozhodně neměla vzorně poskládané do barevně sladěných komínků, ale lovila jsem je na poslední chvíli z igelitových pytlů vybalancovaných navrchu skříně. Zkrátka matka jako z čítanky.

Mezi nadávkami, kterými jsem sama sebe častovala, jsem si přísahala, že až budu v příštím životě znovu rodit, přípravu už rozhodně nepodcením. Vy to ale můžete stihnout ještě v tomto životě a ušetřit si spoustu zbytečných nervů. Tohle jsou věci, které se vám vyplatí zařídit ještě před porodem:

1. Vyberte si pediatra

Dobří pediatři, kteří ještě přijímají nové pacienty, jsou výrazně podpultovým zbožím, proto se nevyplatí jejich hledání nechat až na poslední chvíli. Obvykle se doporučuje zajistit si pediatra minimálně dva až tři měsíce před porodem. Při jeho hledání je samozřejmě nejpodstatnější, aby vůbec ještě nabíral nové pacienty, měl smlouvu s vaší zdravotní pojišťovnou (dítě automaticky přejímá pojišťovnu matky) a ordinoval v rozumné dojezdové vzdálenosti.

Někteří pediatři navíc nabízejí bonus ve formě předporodního setkání s budoucími maminkami, kde vám poradí s praktickými záležitostmi spojenými s péčí o dítě. Pokud máte možnost se takového setkání zúčastnit, určitě neváhejte.
Pomůže vám to zorientovat se ve změti internetových polopravd a fám, dodá vám to jistotu, a až budete řešit první zvýšenou teplotu nebo kašel svého děťátka, s vděčností si na tyhle „předmateřské lekce“ vzpomenete.

Jak najdete nejlepšího pediatra? A proč se registrovat ještě před porodem?

2. Zásobte se jídlem

Předsevzetí o tom, že vy se nikdy nesnížíte k tomu, abyste používala zamražená jídla, jsou hezká věc, ale hru na dokonalou superženu odložte na klidnější období. V dostatečném předstihu před termínem porodu si navařte jídla vhodná k zamražení (nebo je klidně můžete i nakoupit). Zamrazit se dají například lasagne, karbanátky, omáčky, různé směsi a podobně. Vyplatí se vám udělat si předem i poctivý vývar, který vám v okamžicích krize ušetří spoustu času. Nemusíte strávit u plotny žádný čas navíc. Až budete před porodem vařit svá oblíbená jídla, zkrátka připravte větší množství a jednu či dvě porce odendejte stranou a dejte zamrazit. Předzásobte se také potravinami, z nichž se dají v případě nouze uvařit rychlá jídla, a vůbec není od věci vyhlásit pravidlo, že vstupenkou pro všechny návštěvy je uvařené jídlo.

Jak přežít šestinedělí? Udělejte si zásoby, spěte a vsaďte na vývar

3. Dojděte si ke kadeřníkovi

Možná vám to připadá jako poněkud povrchní starost ve srovnání s tím, že se ve vašem životě ocitne zbrusu nový človíček. Ale buďte ujištěna, že upravené vlasy po porodu pozvednou vaši náladu o několik stupňů výš. Jednak se dá předem jen těžko odhadnout, kdy se poté znovu ke kadeřníkovi dostanete, jednak si uvědomte, že vy, coby maminka s novorozeným miminkem, budete hlavním objektem všech fotografů v okolí. Až si budete s odstupem času prohlížet fotografie z tohoto výjimečného období, budete si určitě blahořečit, že jste si našla na kadeřníka čas.

4. Kupte si přechodové oblečení

Možná je vám jasné, že nějakou dobu po porodu (možná i několik let, anebo, přiznejme si to, už nikdy) se nedostanete do svého původního oblečení. Ale možná jste podobně naivní jako já a vezmete si s sebou do porodnice jen trochu volnější kalhoty, které jste nosila před otěhotněním. V důsledku toho pojedete domů s potupně rozepnutými kalhotami a doma zjistíte, že jediné oblečení, v němž se můžete bez následků posadit, jsou „vytírací“ tepláky.

Přechodové oblečení na období, kdy už vypadáváte z těhotenského oblečení, ale ještě uctivým obloukem obcházíte své předporodní modely, spousta maminek podceňuje. Je logické, že se vám nechce investovat do dalších modelů poté, co jste si pořídila kompletní těhotenský šatník, ale oblečení, které vám bude pohodlné a ve kterém se budete cítit dobře, vám zvýší sebevědomí a toho není v šestinedělí nikdy dost.

5. Vyzkoušejte si instalaci sedačky

To, že je žádoucí pořídit si autosedačku pro vaše miminko s dostatečným předstihem, je samozřejmé. Ale možná vás zatím nenapadlo, že pro její správnou instalaci je potřeba získat určitý grif. Podle odborníků mezi nejčastější chyby, kterých se rodiče při upevňování autosedačky dopouštějí, patří nesprávně utažené bezpečnostní pásy (pozor, ani skutečnost, že jsou všechny body sedačky protažené, automaticky neznamená, že je sedačka dobře upevněná), vajíčko upevněné ve směru jízdy nebo sklopené madlo u vajíčka. To všechno jsou věci, které významně snižují bezpečnost autosedačky, a její upevnění byste si oba dva měli nacvičit určitě dřív, než se vydáte do porodnice.

Necháváte miminko spát v autosedačce i doma? Nedělejte to, tohle hrozí!

6. Zdokumentujte své těhotenství

Jistě, nezávisí na tom ničí život, ale uvidíte, že to postupem času oceníte. Možná si, zejména na konci těhotenství, připadáte obrovská a neohrabaná, takže vůbec nemáte náladu na pózování před objektivem fotoaparátu, ale za pár let budete ráda, že jste si takové fotky udělala. Vaše dítě určitě bude zajímat, jak vypadalo ještě v bříšku, vy si nad podobnými fotkami budete připadat nikoli neohrabaně, ale nostalgicky, a navíc budete mít materiál na případnou výrobu koláží, časosběrných videí a podobně. Nezapomeňte si udělat i těhotenské fotky s partnerem. Nezaleží na tom, jestli kvůli tomu navštívíte profesionálního fotografa, nebo vás „cvakne“ kamarád na louce za domem. Získáte tak zdokumentované vzpomínky, k nimž se budete po letech oba rádi vracet.

7. Udělejte si dámskou (pánskou) jízdu

Samozřejmě, narození dítěte neznamená, že už byste nikdy nikam nevyrazili, ale nějaký čas bude trvat, než si zvyknete na nový řád věcí a sžijete se s novým režimem. Oba si proto dopřejte ještě před odjezdem do porodnice akci, která bude patřit jen vám. Je úplně jedno, jestli váš partner vyrazí na celodenní cyklistický výlet, nebo s kamarády do hospody. Jestli si se svými kamarádkami zamluvíte wellness víkend, nebo si uděláte dámský večer u vás v obýváku. Jediné, na čem záleží, je to, abyste si to oba užili a načerpali pozitivní energii.

8. Dejte průchod hnízdicímu syndromu

Hnízdicí syndrom, tedy neodbytná touha těhotných žen uklízet a dát si před porodem domácnost do pořádku, není žádnou babskou povídačkou, ale je skutečným, vědecky ověřeným faktem. Na toto téma byla provedena řada výzkumů a například ten, který z roku 2013 na McMaster University zjistil, že potřeba uklízet a přerovnávat domácnost před porodem, je hormonálně podmíněná a pramení z touhy mít své okolí pod kontrolou a chránit tak své novorozené dítě. I když si vás možná vaše okolí dobírá kvůli tomu, že leštíte každý kout, jde o zcela normální chování. Naopak, když si necháte vyčistit koberce ještě před porodem, budete mít mnohem lepší pocit, až se vaše dítě začne plazit. Předvyprané oblečení jako když v novorozeneckém kolotoči najdete a tak dále. A pozor, podle výzkumů vrcholí hnízdicí syndrom ve třetím trimestru.

Strií se nezbavíš, už se nevyspíš! Tohle těhotným neříkejte, radí herečka Arichteva
Témata: Těhotenství, Porod, Porodnice, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady v těhotenství, Šestinedělí, Kadeř, Oblouk, Nadávka, McMaster University, Pediatr, Autosedačka, Dámská jízda, Grif, Syndrom, Lest, Taška, Fotoaparát, Kadeřník, Jídlo, Koláž, Oblečení, Změť, Pór