Maminka.czKojenec

Co na oběd? Pirožky se žampiony!

Hanka Kubíčková 16.  10.  2011
Co na oběd? Pirožky se žampiony!
Lámete si hlavu, co dnes uvařit? Vyhovět svým chutím i dětským potřebám? Nechte se inspirovat naším receptem...

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pirožky se žampiony

Na 12 kousků

Příprava: 20 minut
Chlazení těsta:30 minut
Pečení:35 minut

Ingredience:

250 g nízkotučného tvarohu
280 g másla
300 g hladké mouky
400 g žampionů
2 cibule, nakrájené najemno
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 svazek petrželky, nasekaný najemno
2 polévkové lžíce husté kysané smetany
1 vaječný žloutek
100 g strouhané goudy
1 žloutek promíchaný se dvěma
polévkovými lžícemi mléka

Postup:

Tvaroh dejte na plátýnko a vyždímejte z něho co nejvíce vody. Z tvarohu, másla, mouky a 1/2 kávové lžičky soli vypracujeme těsto. Zabalíme do fólie a dáme na 30 minut do chladna. Žampiony očistíme, nakrájíme na plátky a na nepřilnavé pánvi je spolu s cibulí a česnekem nasucho osmažíme. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Přidáme kysanou smetanu, žloutek, petrželku, sýr a dobře promícháme. Troubu předehřejeme na 200 ºC, plech vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na plát vysoký 3 mm. Rozkrájíme na čtverce, na prostředek dáme náplň a okraje přehneme. Dobře přimáčkneme, přesuneme na plech a potřeme žloutkem. Pečeme 35 minut a podáváme teplé.

Tip: Sýrem můžete posypat i povrch pirožků připravených k pečení

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, oběd, Žampion, Vaječný žloutek