Maminka.czBatole

Co naservírovat ratolesti ke štědrovečerní večeři? (+ recepty)

Jana Vašáková 20.  12.  2013
Přemýšlíte, co naservírovat ratolesti ke štědrovečerní večeři? A co všechno si můžete dovolit jí dát, aniž by se to promítlo na jejím zdraví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když jsme byli malé děti, naši rodiče a jejich rodiče nijak zvlášť neřešili, co nám dají na vánoční stůl. Prostě se podával kapr prsty zbavený kostiček a bramborový salát, maximálně brambory namačkané na kaši. Dnes je všechno jinak. Existují různé nové studie a také média, kde maminkám a tatínkům radí, co je a není pro jejich ratolesti příliš vhodné. A v souvislosti s Vánocemi se v první řadě řeší, zda a odkdy mohou takto malé děti ryby.

Zdroj omega-3

Ryby byly vždy považovány za silné alergeny v potravě. Proto se dlouho nedoporučovaly dětem do 3 let věku. Od tohoto názoru se však postupně ustupuje. Podle stanoviska výboru pro výživu Evropské společnosti pro pediatrickou gastroenterologii, hematologii a výživu z roku 2008 přínosy konzumace rybího masa u kojenců převažují nad negativy. Co to znamená? Ryby jsou nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin – LCPUFA, které mohou mít v kojeneckém věku pozitivní vliv na neurologický vývoj a celkovou funkci imunitního systému. Navíc obsahují bílkoviny, vitaminy A, B1, B6, B12 a D. Z minerálních látek pak železo, zinek, fluor, fosfor, hořčík, selen, vápník a mořské ryby také jod.

Ve kterých rybách se nachází nejvíce omega-3 mastných kyselin?

tuňák 5091 mg/100 g
makrela 2777 mg/100 g
sleď 2541 mg/100 g
sardinky 1579 mg/100 g
úhoř 1035 mg/100 g
sumec 877 mg/100 g
pstruh 717 mg/100 g

Pravidla podávání

1. Při podávání ryb kojencům je třeba dbát na určitá doporučení. V první řadě na kvalitu masa. Kupujte raději ryby čerstvé a z ověřeného zdroje, ideálně ze sádek, kde je před vámi zabijí a vykuchají. Ještě ten den je tepelně upravte a ihned podávejte. S mořskými rybami raději počkejte, nejste-li u moře, kde máte možnost ihned po výlovu je na trhu koupit. Na mražené ryby je lepší v tomto případě zapomenout.

2. Myslete na to, že ne všechny ryby jsou pro tak malé děti vhodné. Některé mohou obsahovat methylrtuť, jež vzniká ve vodě z přirozeně se vyskytující rtuti působením určitého druhu bakterií, a dioxiny. Tyto nebezpečné látky v sobě skrývají hlavně dravé ryby, jako je například štika, candát, bolen, tuňák nebo žralok. Ryby, které můžete dětem dát, jsou například treska, makrela, kapr, pstruh, sleď nebo losos.

3. Snažte se eliminovat množství kostí v rybě tím, že ji vyfiletujete a poté ještě rozmixujete v pyré. Se zaváděním ale buďte opatrní. Nejdříve začněte jen s malým kouskem a vyčkejte nejméně dva dny na případnou reakci. Poté můžete zkoušet zavádět další druh ryby. Doporučuje se je dávat do jídelníčku dětí v tomto věku maximálně dvakrát do týdne. Kombinujte je se zeleninou a bramborami například v podobě krémové polévky.

Pár rad na závěr Asi nejtěžší na vánočních svátcích bývá odolávat tlaku rodiny. Bránit své děti před milovanými babičkami, které z lásky chtějí pro svá vnoučata to nejlepší. Krmí je doma upečeným cukrovím, svíčkovou s knedlíky, kachnou se zelím, protože to jste možná jedli vy doma, když jste byli malí, a nic vám to neudělalo.

Pokud jedete na návštěvu, vezměte si raději s sebou již hotový příkrm pro kojence ve skleničce. Je to mnohem jednodušší než se ospravedlňovat, proč to či ono pro své děti chcete či nechcete. Podstatné je tady jejich zdraví a vaše babičky asi nebudou v noci vstávat k miminku, když ho bude bolet bříško nebo si bude škrábat místa postižená ekzémem. Babičky si s nimi užijí i další Vánoce a postupně si budou moci vaše děti dopřávat také jiné dobroty než jenom ty takzvané bez chuti.




Rybí krémová polévka

Ingredience pro 4 osoby:
300 g filetu z candáta, 2 mrkve, 1 petržel, 6 růžičkových kapustiček, 2 jarní cibule, 2 bobkové listy, 2–3 kuličky nového koření, 1 lžička tymiánu a sůl

Postup: Do hrnce nalijeme 1,5 litru domácího nebo zeleninového biovývaru. Omyjeme filety ryby a nakrájíme je na menší kostičky. Očistíme mrkev a petržel a nastrouháme nebo nasekáme na kousky. Vložíme do vývaru, přisypeme bobkový list, nové koření a tymián a vaříme asi 15 minut. Poté přidáme růžičkovou kapustu a ještě povaříme 5 minut. Vyndáme celé koření a rozmixujeme krém. Nakonec podle potřeby dochutíme solí, malé děti ji však nepotřebují. Aromaticky výrazný tymián můžeme nahradit čerstvou petrželkou.

Bramborový salát bez majonézy

Další ne zrovna zdravou neřestí českých Vánoc je bramborový salát s majonézou. Tu opravdu malé děti nemusejí. Bohatě jim stačí rozmixovaná nebo šťouchaná vařená mrkev s bramborami, můžete přidat také hrášek, kapustičku nebo dýni, která je i během ledna k dostání. Vše zakapejte kvalitním panenským rostlinným olejem, jako je například řepkový nebo olivový, nebo vmíchejte lžičku másla, aby se uvolnily vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E a K). Nesolte, maximálně využijte čerstvé bylinky v podobě petrželky nebo pažitky.

Pstruh se zeleninou

Ingredience pro 4 osoby:
4 filety čerstvého pstruha, 400 g brambor, 2 středně velké mrkve, 100 g růžičkových kapustiček, 1 lžíce řepkového oleje, 1 lžička bylinkové soli a kopr na ozdobu

Postup:Filety z pstruha omyjeme, vysušíme a vložíme do napařovací nádoby. Přidáme brambory i se slupkou a očištěnou mrkev nakrájenou na menší kousky. Posypeme troškou bylinkové soli a pokapeme řepkovým olejem. Vaříme dohromady v páře asi 8 minut. Poté přidáme růžičkovou kapustu a vaříme ještě 2 minuty. Nakonec ozdobíme čerstvým koprem. Menším dětem podáváme bez soli a rozmixujeme v pyré.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Batole, Vánoční stůl, Nejlepší zdroj, Náš, Krémová polévka, Vařená mrkev, Recept, Řeč, Věc, Čerstvý kopr, Ratolest