Maminka.czKojení

Jakým potravinám se vyhnout při kojení?

Kateřina Prachařová 30.  7.  2019
Mateřské mléko je ta nejhodnotnější strava, jakou může maminka svému miminku dát. Kojení je navíc tím nejpřirozenějším způsobem, jak upevňovat vzájemné pouto. Aby bylo co nejpříjemnější a děťátku bylo dobře nejen při něm, ale také po něm, je dobré dbát na to, co jíme. Kterým potravinám bychom se v době kojení měly raději vyhnout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nadýmavé potraviny

Zažívací trakt novorozeného miminka je velmi citlivý. Jistě sama víte, jak nepříjemné je, když trpíte nadýmáním, a pro děťátko a jeho maličké tělíčko je plynatost mnohonásobně horší. Bříško ho může velmi bolet.

Určitě se proto během kojení – zejména v průběhu prvních tří měsíců – vyhněte potravinám, o kterých víte, že vám způsobují tyto potíže. Obecně mezi ně patří čerstvé pečivo, zejména bílé, luštěniny (fazole, hrášek) a některé druhy zeleniny. Vadit může například květák, kapusta, někdy i cibule.

Záležet může i na způsobu přípravy, problémovější bývá konzumace syrové zeleniny, naopak úprava vařením či dušením nadýmavé účinky snižuje.

Nadýmání způsobují také sycené nápoje, i jim se proto pro vlastní dobro vyhněte.

Alkohol a kofein

Alkoholu jste se určitě vyhýbala už v době těhotenství. V období kojení na tom rozhodně nic neměňte. Opatrná buďte i s kofeinem – ať už v čaji, kávě nebo třeba Cole. Obsahuje ho i čokoláda. Alkohol a kofein přecházejí do krevního oběhu miminka a mohou ho značně podráždit. „Odmění“ se vám pak neklidem a poruchami spánku.

Jak často kojit miminko? Neplatí žádné intervaly, záleží jen na něm. A na vás

Alergeny, potraviny, které dráždí

Názory odborníků na potenciální alergeny se liší. Dnes už nejsou tak striktní v tom, že byste se měla vyhýbat všem „rizikovým“ potravinám, jako jsou ořechy, mořské ryby, mléko nebo jahody.

Hlídejte si zkrátka konzumaci toho, na co jste sama alergická. A se všemi méně obvyklými druhy potravin zacházejte opatrně a ochutnejte je nejprve v malém množství, abyste se ujistila, že děťátku nijak nevadí.

Střídmost je na místě také s potravinami, které dráždí zažívání. Patří mezi ně vše ostré a pálivé. Ať jsou to koření, chilli papričky, exotické omáčky a pokrmy nebo třeba křen. Ani příliš kyselé potraviny zažívání miminka moc nepotěší.

Polohy při kojení. Najděte si takovou, při které si odpočinete

Bílý cukr, konzervanty

Děťátku rozhodně neprospějete přemírou rafinovaného cukru a průmyslově upravenými potravinami plnými konzervantů a umělých barviv. I tělo dospělého člověka tyto látky tráví velmi obtížně, natož pak organismus miminka.

Při trávení cukru se v těle odbourává vápník, který by pak chyběl jak matce, tak dítěti. Konzervanty jsou zase častým původcem ekzémů a alergií. Raději vsaďte na čerstvou stravu a sladké omezte na minimum.

Obecně platí, že v době kojení máme jíst zdravě a vyváženě, vyhýbat se extrémům, jídelníček mít pestrý, ale nová jídla do něj zařazovat postupně s dostatečným odstupem, abychom mohly sledovat případné nepříznivé reakce dítěte.

Ve chvíli, kdy se už miminko začíná více samo pohybovat (kolem tří měsíců), můžeme být v sestavování jídelníčku odvážnější, zejména u nadýmavých potravin.

VIDEO: Jak kojenci sají mateřské mléko

Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete
Spánek miminek. Zahoďte tabulky, každé dítě je jiné
Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek
Témata: Kojení, Miminko, Novorozené miminko, Krevní oběh, Zažívací trakt, Jaký, Umělé barvivo, Plynatost, Kofein, Nejpřirozenější způsob, Malé množství, Křen, Čerstvé pečivo, Mléko, Bílý cukr, Mořská ryba, První měsíc, Potenciální alergen, Nadýmavá potravina, Jak, Trakt, Mateřské mléko, Dospělý člověk, Konzervant, Chilli

Video