Maminka.czPorod

Co nevíte o kuskusu: zajímavosti + recepty

Bětka Niebauerová 2.  4.  2012
Co nevíte o kuskusu: zajímavosti + recepty
O kuskusu jste určitě už slyšela. Ale možná ho ještě neochutnala. A to je chyba. Tyhle drobné kuličky jsou totiž velmi výživné a dají se snadno připravit na spoustu způsobů….

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co je vlastně zač?

Ač se to na první pohled nezdá, jedná se o jemnozrnnou těstovinu. Vyrábí se z tzv. semoliny - druh tvrdé bílé pšenice, která je pro výrobu kuskusu nejvhodnější. Ta je zpracována na droboučké kuličky.

Kuskus je velmi výživný, obsahuje spoustu uhlohydrátů, vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B, vitamin E, vápník, železo a fosfor a jen minimum tuku. Dodává energii, výborně zasytí, i když je lehký. Skvěle se hodí i do dietního jídelníčku, v němž bez problémů obsadí místo zdravé snídaně, svačiny i hlavního jídla.

NENECHTE SI UJÍT: Pořiďte si ploché bříško už za měsíc. Stačí 10 minut denně

Odkud se vzal?

Za domov kuskusu je považována severní Afrika a Blízký východ. Kuskus je základní surovinou národních kuchyní obyvatel Maghribu, jak jsou označovány západní země arabského světa. Dnes už je ale kuskus rozšířen i v ostatních světadílech a dostává se mu čím dál větší popularity. Seženete ho v mnoha supermarketech a hlavně v obchodech se zdravou výživou.

Zajímavost:V Maghrebu si ženy dodnes připravují kuskus tradičním způsobem. Ruční výroba kuskusu tu představuje téměř rituál, který zaměstná ženy na celé dny. Nejprve pšenici rozemelou na krupici a k ní přidávají mouku, sůl, vodu a hnětou směs rukama, dokud se pšeničná lámanka neopracuje na jemné kuličky kuskusu. Ty pak ještě čeká vaření v páře a nakonec sušení na slunci.

A protože tradiční výroba kuskusu je tak náročná, k nám se dostává jako sušený instantní produkt, který nabobtná jen v horké vodě.

Jaký je nej?

Existuje několik druhů kuskusu, pro naše zdraví je ale rozhodně nejlepší tzv. celozrnný kuskus. Ten je vyráběn z celých pšeničných zrn včetně slupek. Tak si uchovává všechny zdraví prospěšné látky zejména vlákninu. Celozrnný kuskus v BIO kvalitě nabízí většina specializovaných prodejen biopotravin.

Jak na přípravu?

Kuskus můžete mít jako hlavní jídlo i jako dezert a přitom základní příprava zabere sotva pár minut. Příprava v podstatě spočívá pouze v přelití vroucí tekutinou např. osolenou vodou, vývarem či mlékem. Přidaná tekutina by měla být v poměru 1 : 2 (kuskus:voda). Poté kuskus dobře promíchejte, přikryjte pokličkou a nechte zhruba 5-10 minut odstát, dokud nezměkne. Jednou za čas kuskus pročechrejte vidličkou. Přidat se může i trochu másla pro zjemnění chuti. Dál pokračujete podle vybraného receptu. Kuskus je možný podávat teplý - např. s masem, velmi dobrý je ale i studený například s jogurtem.

Zajímavost: V arabském světě se používá na přípravu kuskusu speciální hrnec, který je dvoudílný a má perforované dno horní části. V dolním díle se dusí maso se zeleninou nebo cizrnou, a pára tak kuskus krásně provoní. V každé zemi se kuskus ochucuje trochu jinak – v Maroku olivami a šafránem, v Alžírsku mají hlavní slovo rajčata a v Tunisku ostrá papriková omáčka „harissa“.

Recepty s kuskusem

Kuskus se dá připravit opravdu na spoustu způsobů. Existují až stovky nejrůznějších variant receptů. Lze jej kombinovat se zeleninou, luštěninami, masem i ovocem. Může se podávat jako kaše po uvaření v mléce, jako salát s dresinkem nebo jako sladký dezert. Zaleží jen na vaší fantazii a momentální chuti, zda si kuskus připravíte nasladko, jako přílohu anebo si z něj uděláte třeba rizoto.

Dobrá rada:Před přípravou kuskusu si pro jistotu přečtěte pozorně návod na obale. Časový interval „odstavení“ se podle výrobce liší. Stejně jako u rozvařené rýže se totiž z něho může stát lepkavá a blátivá kaše.

Několik receptů pro inspiraci:

Barevný kuskusový salát

Kuskus zapečený pod grilem

Kuskus s ovocem

Kuskus s cuketou a parmazánem

Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Porod, Zajímavosti, Těhotenství, Novorozenec, Kojenec, Mateřídouška, Děti, Předškolák, Batole, Školák, Výživa a stravování, Afrika, Časový interval, Řeč, Zajímavost, Kus, Hlavní jídlo, Severní Afrika, Recept, Tunis, Kuskus, Hlavní slovo, Západní země, Tradiční způsob
Mohlo by vás zajímat
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
První vteřiny po porodu na 30 fotkách: Tohle jsou největší emoce v životě žen!
Víchová Terezaswp
Galerie
Jedna vlastní, druhá adoptovaná: Dcery herce Toma Cruise Suri a Isabella vyrostly jako z vody! V čem našly největší vášeň?
Mrázková Dita
Děti slavných
5 důvodů, proč miminka doopravdy potřebují zavinovačku
Procházková Simona
Novorozenec
Úsměvná realita těhotenství! Pobavte se nad snímky, které sdílely nastávající maminky na sociálních sítích
Formánková Simona
Galerie
Měla to být památka, a vznikl trapas: 15 těhotenských fotek, které nedojmou, ale spíš rozesmějí
Formánková Simona
Galerie
Záchvaty zlosti dětem prospívají! Čtyři kroky, kterými zvýšíte emoční inteligenci potomka
Procházková Simona
Péče o dítě a jeho výchova
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Rodiče sdíleli hrůzu z restaurací: Těchto 20 bizarně naservírovaných pokrmů hlava nebere!
Mrázková Dita
Galerie