Maminka.czBatole

Co od vás batole doopravdy potřebuje k tomu, aby se pořád učilo něco nového?

Jana Potužníková 19.  2.  2021
Období mezi prvním a třetím rokem života hraje v učení dětí tak zásadní roli, že si zaslouží vaši velkou pozornost. Ano, vaši mateřskou, protože předškolní pedagogika u nás existuje prakticky až od tří let, takže takové vzdělávání batolat je čistě na nás, mámách. Co od nás doopravdy potřebují?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

  1. ČAS – Váš čas, který dáte aktivní spoluúčasti na aktivitách, které jsou mu v batolecím věku vlastní. Na nekonečné skládání kostek, přebírání se knoflíky, které tajně sebralo ze šuplíku. Ale také třeba na to, aby se vycouralo v kaluži. V jeho světě je úplně jedno, že potřebujete rychle na autobus. Má otevřené okno příležitostí na to vnímat svět smysly, a tak to také dělá.
  2. TRPĚLIVOST –  Protože když si po stolečku rozdrobí svačinu, aby ji „navíc“ poznalo hmatem, nejen chutí, je to někdy těžké.
  3. PROSTOR K NÁPODOBĚ – Tedy možnost být s vámi u každodenní rutiny, dělat maximum věcí s vámi, což kromě jiného vyžaduje trochu upozadit také mateřský strach, potřebu všechno stíhat a podobně. Je to o vašem dočasném „zpomalení“.
  4. PODNĚTY – Což klidně mohou být zase věci denní potřeby, které najdete běžně doma. A když ohlídáte, aby podněty byly „vícesmyslové“, tak naprosto super. Proto se hodí vzít batole také na nějaký pro něj speciálně určený kurz.
  5. SOCIÁLNÍ INTERAKCI – Nejen na těch kurzech, kde potkává vrstevníky, ale také v rámci rodiny. Protože každý člen může dítě posouvat v něčem jiném, v tom „svém“. I kdyby s ním dělali stejné věci jako vy, budou mít zase jiné způsoby…
  6. DŮVĚRU – Většinu věcí se totiž děti při tom všem dokážou v součtu naučit samy. Víte třeba, že jen při nácviku chůze takové batole nachodí až 6 hodin denně a ujde na 9000 kroků? Ne proto, že má cíl někam dojít, ale proto, že má trpělivost neustále zkoušet se zvedat, ťapat a riskne si i to neustálé padání. A i padání mu dá hodně do života – potřebu se znovu zvednout, občas vydržet nějakou tu bolístku, protože stojí za to jít zase dál. Anebo… Uvědomujete si, že když se učí jazyk, byť ten mateřský, zvládne ho ovládnout do svých asi 4 let vlastně kompletně? Abyste se vy dneska naučila novému jazyku, kolik času by vás to stálo?
  7. INDIVIDUÁLNÍ PŘÍSTUP – Proto je třeba zrovna v rozvoji řeči úplně mimo „tlak“ na to, aby už mluvilo. Ono mluvit bude tak jako tak. Jen si k tomu potřebuje ve svém vlastním tempu vytvořit dostatečně silnou spleť neuronů. A dokud to „nejde“, tak prostě třeba znakujte! Nebo si pomozte k porozumění jinak, po svém. Dejte mu ale tolik času a prostoru, kolik právě individuálně potřebuje. A to platí o všech oblastech vývoje. U dětí není třeba spěchat, načasovávat pokroky. Děti vědí, kdy jsou na ně zralé, a pak je přesně samy zvládnou.

VIDEO: Co by batole mělo umět v jednom roce? 

Vše o genech a výchově se dozvíte v novém čísle časopisu Maminka
TO NEJÍM! 40 originálních výmluv dětí, které odmítly naservírované jídlo
Témata: Rodina, Batole, Hry pro děti, Jak na to, pořad, Rozvoj řeči, Porozumění, Svačina, Maximum, Učení, Pedagogika, Hmat, Velká pozornost, Rok života, Šuplík