Maminka.czRodina

Co podniknout s dětmi v zimě? 7 tipů na super zábavu, která vás nebude téměř nic stát

Simona Procházková 15.  1.  2022
Zabavit ratolesti během nevlídného počasí a dlouhých zimních večerů není mnohdy snadné, to určitě potvrdí každý rodič. Přinášíme vám šikovné tipy, jak děti (a sebe) zabavit doma i venku. Navíc vám tyto aktivity nezruinují peněženku.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mráz, déšť, husté sněžení, nepříjemný vítr, tma už ve čtyři odpoledne. Zimní měsíce jsou prostě, pokud jde o způsoby, jak ratolesti vyvětrat na zdravém vzduchu, poněkud náročnější. Nemůžete je vyhnat na celé odpoledne na zahradu nebo s nimi vyrazit na hřiště, protože začnou nejdéle po hodině fňukat, že je jim zima, zebou je ruce a chtějí do tepla. O brzkém stmívání, které způsobí, že se vám možná už v půl šesté zdá, že je hluboká noc a na čase jít si lehnout, ani nemluvě. Inspirujte se proto, jak zabavit a čím zaujmout děti, aniž byste museli utrácet tisíce za atrakce typu obřích zábavních parků, heren, kin nebo aquaparků.

VIDEO: Dílnička: Vyrobte si s dětmi jednoduchou květinu

Připravte společně hostinu

Pusťte děti do kuchyně a nechte je pomáhat. Společné vaření utužuje vztahy a užijete si při něm spoustu legrace. Nechte ratolesti, ať vyberou a naplánují tříchodové obědové menu, rozdělte práci a pusťte se do toho společnými silami. Polévka nebo předkrm, hlavní jídlo a dezert, každý přiloží ruku k dílu. Můžete třeba vyzkoušet zbrusu nový recept na polévku nebo bábovku podle sousedky, která dětem při poslední návštěvě tolik chutnala. Pomáhat mohou i ti nejmenší, nechte je omývat zeleninu, trhat listy salátu nebo míchat krém. Záležet si dejte také na prostírání, ať děti ukážou, jak jim to jde. Pokud se vám nechce do několikachodového oběda, nachystejte společně pizzu k večeři nebo upečte domácí chléb.

Do knihovny nebo na festival

V mnoha městech, a to i těch menších, pořádají také během zimního období celou řadu kulturních, zábavních nebo sportovních akcí, na které je často vstup zdarma nebo za zcela minimální poplatek. Zapátrejte v okolí svého bydliště, dobrými tipy jsou knihovna (přednášky, autorská čtení, soutěže pro děti), městská kulturní centra (koncerty, divadélka), muzea nebo různé zájmové spolky (rodinné běhy, pohádkové stezky, masopustní průvody a jarmarky nebo třeba kreativní dílničky).

Zkuste být dobrovolníkem

Děti by měly poznat i těžší stránky života, ukazujte jim je. Najděte ve svém okolí nějakou charitativní organizaci, nadaci nebo spolek a poptejte se, zda nepotřebují dobrovolníky na občasnou výpomoc. Uvidíte, že pro děti to bude zábavné a zároveň velmi poučné, když budou mít příležitost někomu sami pomoci. Ať už například při organizování dobročinného bazárku s oblečením pro potřebné nebo přípravou a podáváním jídla v místní vývařovně pro lidi v nouzi. Menší ratolesti můžou protřídit své nepotřebné a okoukané hračky a ty, se kterými si již nehrají, věnovat do dětského domova, nemocnice nebo Klokánku.

Jak zabavit děti doma na neurčito? Vyzkoušejte malování podle čísel!

Vyrazte na sáně nebo boby

Toto platí samozřejmě v době, kdy máme štěstí a napadne zrovna sníh. Snad se ho v nejbližší době dočkáme všude v republice. Schválně, kdy jste se naposledy posadili na sáně a pustili se z kopce dolů? Pamatujete se na tu radost, napětí a pocit maximálního nadšení z rychlé jízdy dolů? Připomeňte si ho se svými dětmi. Nepostávejte stranou, ale svezte se společně s nimi. Sáňkování a bobování jsou výbornými zimními aktivitami, při kterých se rozhýbete a pokud víte, kde máte v okolí nejbližší kopec, je to zábava na celé odpoledne úplně zadarmo. Uvařte pro všechny horký čaj do termosky, nachystejte malou svačinku a pořádně si to venku užijte. Cestou domů pak určitě stihnete postavit společně sněhuláka nebo třeba na zahradě vybudovat sněhovou pevnost pro pořádnou koulovačku.

Tvořte z papíru

Je to jednoduché, kreativní a nepotřebujete žádné speciální pomůcky. Stačí obyčejný kancelářský papír, čtvrtka, barevné papíry, roličky od toaletního papíru nebo třeba malé krabičky, nůžky a lepidlo v tyčince. Fantazii se meze nekladou, každý vlastnoručně vyrobený kousek udělá spoustu radosti. Vytvořte si společně stylové dekorace do bytu nebo se naučte s dětmi skládat origami. Skvělé je, že do této zábavy se můžou zapojit děti doslova každého věku, od batolat po starší školáky a dospívající. Malé děti tím výborně procvičují jemnou motoriku, ty větší mohou třeba vyrobit kreativní dárek pro kamaráda.

Uspořádejte herní večer

Ne, nemáme na mysli, že byste měli děti posadit před tablet nebo k Xboxu a nechat je „pařit“ videohry. Vyndejte ze skříně deskové hry, určitě jich doma najdete hned několik. Existuje jich nepřeberné množství, zábavných, vtipných, strategických i naučných a vzdělávacích. Uspořádejte domácí klání a uvidíte, jak snadno se děti nechají nadchnout a odlákat od elektroniky. A je jedno, jestli budete hrát karty, pexeso, monopoly, osadníky, scrabble, dostihy a sázky nebo třeba skládat obří puzzle. Kromě příjemně stráveného rodinného času jsou hry skvělým způsobem, jak naučit děti přemýšlet, samostatně se rozhodovat a řešit problémy.

Neustále unuděné dítě? Často si za to můžeme sami. Jak z toho ven?

Výlet na sněžnicích

V zimě se nemusíte úplně vzdávat pěších túr a výletů. Skvělým zážitkem pro všechny bude určitě procházka na sněžnicích. Nemusíte mít své vlastní, víte ale, že již existují půjčovny s tímto vybavením, kde vám rádi zapůjčí sněžnice pro celou rodinu? A cena není nijak závratná, nebojte. Půjčovny jsou často součástí specializovaných obchodů se sportovním vybavením. Pak už nic nebrání vydat se do zasněžené přírody. Dětem výlet můžete zpříjemnit tím, že pro ně připravíte na trasu nějakou hru nebo soutěž, například o to, kdo cestou objeví více zvířecích stop. Nebo si přibalte dalekohled a můžete pozorovat ptáky.

Témata: Děti, Rodina, Praktické rady, Rodina a vy, Hry pro děti, cena, procházka, Stmívání, Zahrada, origami, Cesty domů, Žába, Peněženka, Super, Saně, Zimní večer, Organizování, Klan, Ratolest, Zima, Xbox, Zábava, Papír, Tip, Zahrada na Heureka.cz