Maminka.czTěhotenství

Co pomůže proti nadýmání v těhotenství bez polykání léků?

Adéla Vedralová 23.  4.  2012
Co pomůže proti nadýmání v těhotenství bez polykání léků?
K nejčastějším těhotenským neduhům patří bezesporu nadměrné nadýmání, které dokáže pěkně znepříjemnit život. Abyste s ním zatočila, naštěstí nepotřebujete spolykat celou armádu léků! Spoléhejte na čistě přirozené postupy a preparáty, které jistě najdete doma ve spíži!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Především je třeba říci, že úplně nejúčinnější zbraní proti plynatosti je upravit jídelníček tak, aby neobsahoval příliš nadýmavých potravin. Stejně tak je zapotřebí zařadit i přiměřený pohyb navíc a zásobit se dostatkem vhodných tekutin.

Cvičení na míči

Činnost střev se dá trochu podpořit i tím, že se budete v oblasti bříška malinko hýbat. Úplně postačí, když se posadíte na gymnastický míč a pánví budete dělat mírné krouživé pohyby. Zacvičíte-li si takto každé ráno a večer na 5 ž 10 minut, ucítíte výsledky! A navíc ulevíte bolavým zádům v bederní oblasti.

Kmínový čaj

Velmi osvědčený je kmínový odvar. Sice nechutná příliš vábně, ale spolehlivě vám uleví. V hrnci svařte hrst kmínových semínek, fenykl, šalvěj. Vše nechte louhovat cca 10 minut a dobře čaj přeceďte. Nápoj si můžete přisladit medem a pijte jej nejlépe vlažný! Tento lektvar funguje během pár desítek minut.

MAMINKY TAKÉ ZAJÍMÁ: Jsou probiotika vhodná i pro těhulky?

Žádné bublinky!

I když vám perlivé limonády moc chutnají, tak na ně kvůli problémům s nadýmáním zapomeňte. Právě tyto nápoje způsobují plynatost a dráždí žaludek, můžou také za pálení žáhy. Nahraďte je ovocnými přírodními šťávami naředěných vodou či bylinným čajem.

Nahřívejte se

Velmi vám pomůže, když si před spaním nahřejete záda a bříško měkkým polštářkem a schoulíte se do klubíčka. Vzniklým teplem se pomalu začne uvolňovat přebytečný plyn ve střevech. Ale pozor! Rozhodně nepoužívejte nahřívací láhve, moc velké teplo není v těhotenství je nevhodné.

Nevysedávejte

Oddejte se v rámci zbavování se problémů s nadýmáním častějším vycházkám. Chůze je nejpřirozenější a nejšetrnější forma pohybu, pro těhulky snad úplně nejlepší. Pravidelnými výšlapy pomůžete střevům lépe fungovat, plyn se přestane hromadit. Stačí ujít 20 minut denně a výsledky ucítíte velmi rychle!

Pochutnejte si na…

Konzumujte jen lehce stravitelné potraviny, které z vás neudělají balón! Naordinujte si ryby a libové maso, den staré pečivo, zeleninu jezte jen tepelně upravenou a výborné jsou také mléčné výrobky s probiotiky.

Témata: Těhotenství, Staré pečivo, Bylinný čaj, Polykání, Přiměřený pohyb, Pól, Lektvar, Kmínový čaj, Lék, Nadýmání