Maminka.czRodina

Co s dětmi? Bez výčitek jim pusťte televizi! Čím dál oživit dny v karanténě?

Simona Procházková 27.  3.  2020
Samozřejmě, určitá pravidla, pokud jde o trávení volného času, být musí. V náročné době „koronavirové krize“ můžete ale hranice poněkud posunout. Je v pořádku, když necháte, v zájmu zachování zdravého rozumu, ratolesti občas jen tak „poflakovat“. Stejně tak je ale důležité umět se zabavit společně. Tady máte malou inspiraci.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zavřené školy a školky, omezení pohybu venku, zákaz stýkat se s ostatními lidmi, rodiny spolu doma od rána do večera, pracující rodiče, kteří musí často zvládat své zaměstnání na dálku a zároveň se věnovat dětem, učit se s nimi… Jak přežít a nezbláznit se?

V každé domácnosti jsou většinou zavedena určitá pravidla, kdy, jak dlouho a jakým způsobem můžou ratolesti trávit čas ve společnosti elektroniky. V „normálním“ každodenním režimu posadíte batole nebo předškoláka před tablet nebo mu půjčíte svůj chytrý telefon obvykle jen ve chvílích, kdy potřebujete uvařit, v klidu se osprchovat nebo pověsit vyprané prádlo. Případně mu před večerem dovolíte sledovat oblíbenou kreslenou pohádku na Netflixu. Školáci zase mívají „zelenou“ pro trávení času před televizní obrazovkou, s iPadem nebo tabletem až po splnění domácích povinností a vypracování úkolů do školy. Ať už máte na téma „děti versus televize a internet“ jakýkoli názor, odložte kritiku na později, teď není čas na hrdinství.

Škola doma: Konkrétní tipy, jak se s dětmi učit on-line kvůli zavření škol

Nová realita rodiny

„I za cenu, že vaším domovem se dvěstěkrát denně rozléhá otravná písnička o odvaze Tlapkové Patroly, kterou slyší i všichni vaši kolegové a nadřízení, se kterými právě diskutujeme v rámci online videokonference, nechte to tak. Výčitky svědomí, předsudky a veškerá „morální“ přesvědčení ohledně množství času před obrazovkou nebo displejem jdou v této výjimečné době stranou. Hlavní je udržet unuděné a „nevylítané“ děti doma a v takovém rozpoložení, aby vám umožnily plnit vaše každodenní pracovní povinnosti. Ano, klidně díky televizi a počítači,“ říká Dr. Lindsay Powers, specialistka na digitální technologie. Co je ještě přijatelné? Kolik času u televize nebo počítače je možné dětem tolerovat?

„Rodiče se bojí, tápou, co je ještě únosná mez. I pediatři mají děti, které rády sledují Youtube. Sama mám osmiletého syna, posedlého fotbalem, který si pořád dokola pouští videa s nejlepšími góly, nenechá si ujít většinu zápasů. Není to pro mě problém, pokud funguje naše dohoda: „Ok, můžeš být na tabletu půl hodiny, pak tě zavolám a půjdeme ven (uklidit zahradu, projet se na kole atd.),“ popisuje dětská lékařka Dr. Jenny Radesky.

„Hodně rodičů vnímá moderní technologie jako nepřítele. Je ale důležité uvědomit si, že jsou pouhým nástrojem. Stejně jako třeba kladivo. Ano, můžete s ním někoho zabít nebo mu ublížit. Ale většině lidí se to nepřihodí. Naopak, používají ho k vytváření něčeho nového, k opravám, je to praktický a nepostradatelný pomocník,“ vysvětluje neuroložka Vassar Abigail Baird.

Může sledování televize pomoci ve vývoji řeči? Budete překvapeni

Klidně víc, ale pod dohledem

Mnohem důležitější než množství času, který děti u televize, počítače nebo tabletu tráví, je obsah toho, co sledují, čím se zabývají. „Buďte proto ve střehu a mějte pod kontrolou, co ratolesti sledují, a snažte se jejich „zájmy“ korigovat podle věku. Běžná pravidla můžete odložit na dobu, kdy se život vrátí do normálních kolejí. Aktuální situace rodin je psychicky (i fyzicky) náročná, a tak může i přísný rodič přimhouřit oko. Když absolvujete s potomky dlouhý let nebo jsou nemocní, také jste pravděpodobně rovněž poněkud benevolentnější, nebo ne?“ říká Dr. Powers a přidává historku z rodinného života: „Vím, co říkám, když radím pozorně hlídat, co dítka sledují. Když byly našemu staršímu synovi čtyři roky, požádal manžela, zda by mu pustil videa terénních džípů, jezdících v bahně. Muž šel na Youtube, zadal do vyhledávače požadované, spokojeně kliknul na první nabízené video a odkráčel na toaletu. Když se po deseti minutách zase vynořil a vrátil do pokoje, našel syna, jak díky šílenému vyhledávacímu algoritmu sleduje video, kde skupinka nahých žen hraje volejbal na hřišti plném bláta.“

Jaké hry hrát doma a nezbláznit se z toho? Tipy na chytré hry

Jak se spolu nenudit?

Navzdory žadonění a prosbám nenechávejte děti vysedávat u obrazovek několik hodin v kuse. Čas, který jim vymezíte, rozdělte do dvou nebo třech denních „dávek“.  A co je hlavní, zbytek volného času využijte pro jiné, nejlépe společné činnosti a hry.  Docházejí vám nápady a nevíte, co s dětmi, když už jste spoustu dní zavřeni mezi čtyřmi stěnami a mají dlouhou chvíli? Tyto jednoduché a zábavné aktivity vám domácí vězení aspoň trochu oživí a usnadní.

  • Připravte filmový maraton. Díky streamovacím službám je na platformách jako Netflix nebo Disney Channel k dispozici spousta filmů. Udělejte z obýváku domácí kino, nachystejte občerstvení a užijte si to.
  • Postavte nedobytnou pevnost. Ruku na srdce, kdy jste naposledy vybudovali dokonalý bunkr? Jděte do toho a ukryjte se tam všichni spolu.
  • Vyndejte papíry, pastelky, vodovky nebo tempery, nůžky a lepidla a zadejte všem členům rodiny nějaký tvůrčí úkol. Popusťte uzdu fantazii a tvořte.
  • Využijte volného času a pusťte se už dopředu do slavnostní velikonoční výzdoby u vás doma a zapojte i ty nejmenší. Rozkvetlý truhlík, malované kraslice, nazdobené perníčky…
  • Překvapte děti překážkovou dráhou. Použijte polštáře, židle, různé hračky a plyšáky, úložné boxy a tak dále a protáhněte si trochu těla.
  • Napište dopisy příbuzným a přátelům. Ukažte dětem, jak to vypadalo dříve, kdy bylo naprosto běžné psát ručně pozdravy svým blízkým a házet je do poštovní schránky. Takové „retro“ je spolehlivě nadchne, a navíc krásně procvičí sloh i gramatiku.
  • Nechte děti, ať samy uvaří večeři nebo upečou koláč. Přichystejte jim nějaký snadný recept a dohlížejte na jejich úsilí jen zpovzdálí. Nebo se pasujte do role šéfkuchaře a společným silami připravte několikachodovou hostinu.
  • Skládejte puzzle, hotové je můžete podlepit, zarámovat a pověsit na zeď. Nejenže půjde o hezkou dekoraci, budou vám už napořád připomínat společně strávené chvíle. Puzzle si můžete vyrobit také sami, ve vlastnoručně vymyšleném designu, stačí karton, barvy, fixy nebo tempery a nůžky.
  • Na internetu najdete nepřeberně tipů na dětské omalovánky, kvízy, pexesa, rébusy a hádanky, vytiskněte je a společně zapojte hlavu i ruce.
  • Společně si čtete. Nechte děti vybrat knížku, přitulte se, zachumlejte a předčítejte. Ti starší mohou naopak předčítat sami ostatním. Povídejte si o knížkách, vymýšlejte vlastní konce pohádek a příběhů…
  • Sázkou na jistotu jsou deskové a stolní hry a lego. Kdy naposledy jste na ně měli opravdu dost času? Výzva v podobě rodinného klání se neodmítá!
  • Teď sice nikam nesmíte, využijte volný čas k tomu, abyste naplánovali výlety, kam se s rodinou vydáte, až to bude zase možné. Nechte každého, ať si vybere místo, kam by rád vyrazil, naplánoval trasu, vyhledal co nejvíce informací a zajímavostí, zjistil a poznamenal, kde se v okolí jeho „cíle“ dá dobře najíst a zda třeba není v blízkosti nějaký hrad, pevnost, jeskyně, vodopád…
  • Wellness rozmazlovací den aneb jak spojíte péči o sebe se zábavou pro ratolesti? Vyrobte si vlastní šumící „bomby“ do koupele (návody najdete na internetu), nechte děti, ať si vyzkouší vaši pleťovou masku (nebo připravte domácí z tvarohu, jogurtu, banánu nebo avokáda), navzájem si dopřejte relaxační masáž zad vonným olejem.
  • Tip pro malé děti: najděte jakoukoli kartonovou krabici (poslouží i role od toaletního papíru), vyndejte vodovky nebo prstové barvy a nechte malé umělce, ať si ji vyzdobí podle svého. Věřte, že tohle je zabaví na hodiny!

Myslete na babičky a dědečky, tady je pár rad, jak je můžete potěšit:

Zápisy do prvních tříd proběhnou na dálku. Letní prázdniny kratší nebudou
Uklízíte během karantény? Dejte si do pořádku i lékárničku. Poradíme, jak na to  




 

Témata: Děti, Rodina, Výchova, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Retro, Netflix, Tablet, Volný čas, Určité pravidlo, YouTube, Domácí kino, Tlapková patrola, Karanténa, Pevnost, Internet, Výčitka, Lindsay, TRUHLÍK, Stream, Digitální technologie, Kladivo, Oprava, IPad, Maraton, Tablety na Heureka.cz