[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Původní recept na tradiční tiramisu si k dobru hrdě připisují Italové. Tato klasika má však napříč celou Itálií mnoho variant a podob. Lahodný krém mascarpone v kombinaci s cukrářskými piškoty tvoří nepřekonatelnou kombinaci. Pokud byste ji i přesto chtěli ozvláštnit, přidejte jahody jako jednu z vrstev tohoto dezertu. Po hodince odležení v lednici se vám bude doslova rozplývat na jazyku.
Suroviny:
Postup:
Jahody omyjte, zbavte stopek a osušte papírovou utěrkou. Polovinu jich rozmixujte se dvěma lžícemi cukru.
Oddělte bílky od žloutků. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, bude to trvat asi 5 minut. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do vaječné pěny po částech zlehka zašlehejte mascarpone, poté už jen stěrkou nebo lžící postupně zapracujte sníh.
Na dno formy (20 x 20 cm) vyskládejte cukrářské piškoty, zalijte je polovinou rozmixovaných jahod. Na jahodovou vrstvu rozetřete polovinu krému. Na přijde další vrstva piškotů, pak zbytek rozmixovaných jahod a na ně zbytek krému. Poslední vrstvu budou tvořit zbylé jahody, větší plody pokrájejte, menší můžete ponechat vcelku.
Tiramisu dejte odležet alespoň na hodinu do ledničky, před podáváním jahody zasypejte cukrem a můžete přidat pár lístků máty nebo meduňky.
Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.