Maminka.czRecepty

Co s úrodou jahod? Vyzkoušejte rychlé jahodové tiramisu, nezbyde ani kousek!

redakce 12.  6.  2022
Pokud je tradiční italské tiramisu vaším oblíbeným dezertem a rádi byste si na něm pochutnali i s dětmi, máme pro vás skvělý tip. Vynechejte mandlový likér a piškoty s lahodným mascarpone doplňte o jahodové pyré. Po takové sladké tečce se doslova zapráší!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Původní recept na tradiční tiramisu si k dobru hrdě připisují Italové. Tato klasika má však napříč celou Itálií mnoho variant a podob. Lahodný krém mascarpone v kombinaci s cukrářskými piškoty tvoří nepřekonatelnou kombinaci. Pokud byste ji i přesto chtěli ozvláštnit, přidejte jahody jako jednu z vrstev tohoto dezertu. Po hodince odležení v lednici se vám bude doslova rozplývat na jazyku. 

Suroviny:

  • 750 g jahod
  • 100 g cukru krupice + 2 lžíce na jahody
  • 4 vejce
  • 500 g mascarpone
  • 24 cukrářských piškotů
  • moučkový cukr a lístky máty na dozdobení

Postup:

Jahody omyjte, zbavte stopek a osušte papírovou utěrkou. Polovinu jich rozmixujte se dvěma lžícemi cukru.

Oddělte bílky od žloutků. Žloutky ušlehejte s cukrem do světlé nadýchané pěny, bude to trvat asi 5 minut. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. Do vaječné pěny po částech zlehka zašlehejte mascarpone, poté už jen stěrkou nebo lžící postupně zapracujte sníh.

Na dno formy (20 x 20 cm) vyskládejte cukrářské piškoty, zalijte je polovinou rozmixovaných jahod. Na jahodovou vrstvu rozetřete polovinu krému. Na přijde další vrstva piškotů, pak zbytek rozmixovaných jahod a na ně zbytek krému. Poslední vrstvu budou tvořit zbylé jahody, větší plody pokrájejte, menší můžete ponechat vcelku.

Tiramisu dejte odležet alespoň na hodinu do ledničky, před podáváním jahody zasypejte cukrem a můžete přidat pár lístků máty nebo meduňky.

Tento recept pro vás připravil časopis F.O.O.D.

Témata: Recepty, Výživa a stravování, Jídelníček, Časopis F.O.O.D., jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, Cukr, suroviny, Mascarpone, Dezert, Jahody, Itálie, Pyré, Úroda, Cukrářský, Likér, Piškot, Tiramisu, Vrstva