Maminka.czDovolená s dětmi

Co sbalit na dovolenou s dětmi? Nepodceňte přípravu a nezapomeňte doklady

Kateřina Prachařová 3.  8.  2017
Je jedno, jestli jedete na dovolenou na vlastní pěst nebo na organizovaný zájezd. Cestování s dětmi je totiž vždy náročnější, proto nepodceňte balení a přípravu na delší cestu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nezapomeňte na pas a zdravotní průkaz

Základem je mít s sebou všechny potřebné doklady, i kdybyste jeli jen na víkendový pobyt. V případě dítěte to znamená kartičku zdravotního pojištění a v případě cesty do zahraničí také pas. O ten se žádá na úřadě městské části, kde bydlíte a čekací doba na jeho vydání bývá obvykle dva až tři týdny.

Dítě se na úřadě vyfotí – starší děti na židličce, mladší v náruči u matky s bílým pozadím, výroba pasu stojí sto korun a jeho platnost je pět let. Pokud jste si vzpomněli na poslední chvíli a na pas spěcháte, je možné požádat o expresní vydání, pak je doklad hotov v řádu několika dnů, ale zaplatíte za něj dva tisíce korun.

Do dokladů přiberte také zdravotní průkaz dítěte, kde najdete v případě potřeby všechny podstatné záznamy od pediatra. Pokud cestujete do exotičtějších dálav, vyřešte včas případná očkování.

Jaká je nejlepší dovolená pro miminko do půl roku? Poradíme, jak ji vybrat

Co s sebou zabalit na cestu

Zavazadla balte podle toho, jakým způsobem budete cestovat. V letadle do příručního zavazadla dejte vše, co dítěti pomůže přečkat v klidu let – hračky, knížky, stolní hru, přidejte oblíbeného plyšáka a pohodlný polštářek pod hlavu, případně deku. Hodit se mohou i teplé ponožky. Pokud dítě (a ostatně i vy) užívá nějaké léky, vždy je mějte u sebe pro případ, že by se vám po cestě ztratily kufry.

Podobně to udělejte i při cestě autobusem. Jedete-li na dovolenou autem, můžete mít samozřejmě věci kdekoli, ale rozhodně je praktičtější mít vše potřebné pro dítě po ruce na jednom místě. K výše uvedeným věcem přidejte jídlo a pití s ohledem na délku cesty, možnost nákupu – nejen, jak často budete moci nakoupit, ale také jaké potraviny. Například kojeneckou stravu na benzinkách prakticky neseženete. Nemálo dětem bývá v autě špatně, myslete tedy i na kinedryl, případně žvýkačky.

Dlouhá cesta před vámi? 15 tipů, jak zabavit děti v autě a nepřijít o nervy

Cestu si naplánujte

Při dlouhých cestách autem zvažte, kdy vyjet. Rozhoduje dopravní situace – pokud můžete vyhněte se při cestě k moři víkendu a střídání turnusů, ideální je odjezd ve všední den vprostřed týdne. Řada rodin volí odjezd navečer, dítě pak většinu cesty prospí. Je ale dobré se domluvit, aby se poslední část cesty prospal i jeden z rodičů, který pak bude mít děti na starost po příjezdu na místo.

Při plánování cesty si předem vytipujte záchytné odpočinkové body. S výjimkou nočního spánku byste měli dělat časté přestávky, aby se děti mohly protáhnout, proběhnout třeba na odpočívadle.

Platí to i pro malá miminka, pro ně je dlouhý pobyt v autosedačce-vajíčku sám o sobě nevhodný, a tak jim dopřejte změnu polohy v pravidelných intervalech. Zajistěte také stínění v autě, kupte sluneční clony, v případě nouze stačí i plenka uchycená v okénku.

Dětský pas nebo stačí občanka? S jakými doklady je cestování výhodnější?

Na co nezapomenout při balení

A co sbalit na samotný pobyt? Záleží samozřejmě na tom, kam jedete, ale obecně platí: dostatek vhodného oblečení a obuvi. Lékárnička obsahující pravidelně užívané léky a dále léky na nejběžnější nemoci a cestovatelské neduhy: na nachlazení, horečku, proti průjmu, proti alergii, výše uvedený kinedryl, náplast, obvazy, dezinfekce, teploměr…

Článek vznikl ve spolupráci s blogem Proděti.cz, kde si ho můžete také celý přečíst.

Video: Jak chránit děti před sluníčkem a jak vybírat vhodné oblečení

Levná dovolená s dětmi? Víme, jak ji vybrat a nevybílit přitom peneženku
Jaká je nejlepší dovolená pro miminko do půl roku? Poradíme, jak ji vybrat
Cestujte v létě bez obav z průjmu. Dejte na rady lékařů
Témata: Děti, Miminko, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Maminka cestuje, Žvýkačky, Cestování, Oblíbený plyšák, Občanka, Noční spánek, Pojištění, Levná dovolená, Všední den, Cestovní postýlka, Kojenecká strava, Dětský pas, Městská část, Pravidelný interval, Dlouhý pobyt, Nouze, Opalovací krém, Kinedryl, Čekací doba, Balení, Výroba, Žvýkačky na Heureka.cz