Maminka.cz3. týden těhotenství

Co se děje v bříšku?

Klára Kotábová 27.  3.  2010
S trochou nadsázky se dá říci, že nejdůležitější změny ve vašem těle probíhají v první polovině těhotenství. Pak už plod „jen dozrává“ a chystá se na svět. A jak období gravidity prožívala jedna z našich čtenářek?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. - 6. týden

Nejspíš ještě nevíte, že jste těhotná. Přitom vaše mimi se za tu dobu ze dvou buněk vyšvihne do „obří velikosti“ 1,3 cm. Embryo má hlavu kapkovitého tvaru, ze které se po nějaké době vyvinou rysy obličeje. V šesti týdnech už má zárodek základy všech vnitřních orgánů - tedy malé srdce, které pumpuje krev do nově tvořených cév. Není zatím vyživován placentou, ale klky, energii získává z vlastního žloutkového vaku. Srdce pracuje od 5. týdne. Kvůli možnosti poškození plodu je tedy nutné, abyste se v tomto období naprosto vyvarovala cigaret i alkoholu a preventivně užívala kyselinu listovou.

Maminka Katka: Že jsem těhotná, ještě vůbec netuším, i když se o miminko snažíme. Jen mě poslední dobou bolí prsy, cítím se docela unavená a káva, kterou jinak velmi miluju, mi páchne. Jsem poloviční vegetarián, ale o řízcích se mi už začíná i zdát.

7. týden

Zárodek měří 1,8 cm. Začíná se formovat obličej, z původního ocasu se stává kostrč, končetiny získávají konečný tvar.

Katka: Těhotenský test je pozitivní! Negativní je, že mě začínají škrtit džíny. A zvracím při pohledu na jakékoli jídlo.

8. týden

Embryo je asi 3 cm dlouhé (od hlavičky k zadečku). Začínají pracovat vnitřní orgány, pohlaví zatím není rozpoznatelné. Vyvíjejí se uši, nastávající maminka vypadá stále stejně. Možná je unavená.

Katka: Cítím se hrozně. Na záchod běhám prakticky neustále, ani v noci se kvůli tomu nevyspím, ve dne pak usínám v práci. Jsem oteklá.

9. týden

Embryo začíná pohybovat rukama a nohama, vy ale pohyby ještě hodně dlouho neucítíte. Nastává pravděpodobně nejvhodnější okamžik k absolvování prvního ultrazvuku. Oční víčka jsou stále zavřená, obličej vypadá „lidsky“.

Katka: Zvracím nejen ráno, ale i v poledne a večer. Jsem alergická na pach vařených ryb a cigaret. V MHD se mi dělá špatně.

10. týden

Správná doba ke kontrole u lékaře, pokud ji už nemáte za sebou. Plod dokáže vyměšovat, měří asi 6 cm. Srdce už plně funguje, na ultrazvuku je zcela viditelné. Vypadá jako zmenšenina miminka, kritické období pro vás i mimi pomalu končí. Pomalu budete pozvána na krevní odběry v prvním trimestru. Ty musíte absolvovat nejpozději ve 12. týdnu.

Katka: Dostala jsem těhotenskou průkazku, kvůli zvracení hubnu, ale i tak se cítím jako opuchlá velryba.

11. týden

Plod se nyní vyvíjí opravdu rychle, má už hotové také prsty na rukou a nohou. Miminko polyká vodu. Dokáže sát, samostatně vyměšuje. Možná se cítíte nadále unavená a prožíváte ranní nevolnost, ale ta za chvíli přejde.

Katka:Sice je mi pořád špatně, a to nejen po ránu, ale i během dne, nicméně už jsem si na tento stav nějak zvykla.

12. týden

Plod se neustále zvětšuje, může dosahovat až 9 cm, váží zhruba 45 g. Všechny funkce víceméně pracují, teď potřebuje čas, aby dorostlo do porodní velikosti. Většina maminek si zhluboka oddechne, že překonala první trimestr.

Katka: Pořád je mi špatně. Omdlela jsem při krevních odběrech a jdu nakupovat těhotenské oblečení. Přibrala jsem 4 kg.

13. týden

Placenta přebírá funkci výživy plodu a vám uleví od takzvaných ranních nevolností.
Hormony pracují ve váš prospěch.

Katka:Je mi pořád špatně, zhoršila se mi pleť. Kávu nemůžu ani vidět.

Témata: Časopis Maminka, Dej, Kritické období