Maminka.czTěhotenství

Co si užít před porodem aneb s miminkem už to nepůjde

Klára Kotábová 29.  7.  2012
Co si užít před porodem aneb s miminkem už to nepůjde
Váš život se změní – už brzy. Pokud nevíte kdy, mrkněte do těhotenské průkazky, najdete v ní i přesné datum. Užijte si poslední chvilky bez dítěte a povinností. Co byste si měla vychutnat? Sex, nákupy a rozmazlování…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Máte před sebou poslední období, během kterého si můžete dělat, co sama chcete, myslet na sebe a rozmazlovat se. Co byste měla stihnout? Vychutnejte si svou nezávislost, to, že nejste unavená z porodu, kojení a neustálého nočního vstávání, a bavte se. Jistě, porodem se život nestává tragédií, ale zásadně se změní. Využijte svobody a nezávislosti, dokud je čas.

1. Starejte se o sebe.Už brzy totiž nastane čas, kdy na dlouhou ranní sprchu, kávu s novinami a pomalé vybírání oblečení rozhodně nebudete mít čas. Vaše dny se radikálně změní, a pokud budete mít to štěstí, že na procházku nevyrazíte s kalhotami od pyžama, ale zvládnete se převléknout a učesat, budete za hvězdu. V některých dnech totiž nestihnete ani to. Jestli můžete, choďte na pedikúru. Váš vnitřní pocit z perfektně upravených nohou vám zvedne sebevědomí. Stejně tak depilovaná lýtka a podobně. Jako maminka v očekávání si zasloužíte být krásná. A navíc, mějte na paměti, že na porodním sále budou vaše nohy na velmi viditelném místě.

2. Čtěte. Vymluvte se z práce, nechte si volnou neděli a s dobrou knihou si udělejte odpoledne jenom pro sebe. Neuklízejte, bavte se se svými hrdiny, povinnosti počkají. Počítejte s tím, že v době, kdy budete mít miminko, budete buď natolik unavená, že nebudete mít sílu číst, nebo vám to robátko neumožní a sešitek, který jste jindy měla přečtený za jediný večer, budete po odstavcích louskat půl roku. A až dočtete, zapomenete, o čem kniha vlastně byla. Takže doporučujeme: Načtěte si raději co nejvíc do zásoby.

3. Vyrazte s děťátkem v bříšku na dovolenou. Naposledy totiž budete mít svého potomka pořád pod kontrolou a navíc bez jakýchkoli potřeb.
Sbalte jen sebe, kamarádku nebo partnera a objednejte si týden ve wellness hotelu. Absolvujte vhodné masáže, koupele i další relaxační program, pospávejte a sbírejte síly na to, co vás za pár měsíců čeká.
V následujících několika letech pak budete o podobně prolenošeném týdnu jen snít… Navíc, až budete spánkově deprivovaná, vzpomenete si na nádherné dny, které jste prožila, a budete vědět, že podobné okamžiky nejsou ze světa fantazie, že stačí mít správné načasování.

4. Ještě než se vaše bříško zvětší natolik, že budete unavená jen při pohledu na něj, měla byste si vyrazit na dámskou jízdu s kamarádkami.Co na tom, že nemůžete pít víno? Zábava se přece nehodnotí podle počtu vypitých sklenek… Mějte na paměti, že brzy budete volit mezi bezesným spánkem a nekonečným nočním kojením, takže i kdyby se někdo nabídl, že vám dítě pohlídá, budete natolik unavená, že dokonalý relax neuvidíte v možnosti nočního tahu městem, ale v posteli. Užívejte si proto s předstihem, největší odvaz pro vás časem budou tři hodiny spánku – bez přerušování.

5. Romantika na plátně. Co na tom, že jste Hříšný tanec viděla už padesátkrát? Jako těhotná žena, kterou zmítají hormony, máte nárok, ne nárok, dokonce právo sledovat romantické filmy, kdy se vám zachce a jak často si přejete. Ideálně na rozkolísané hladiny nálad zabírá Láska nebeská, Pretty Woman...

6. Zničte budík. Kdo tvrdí, že líná rána jsou určena jen pro nedělní příležitost? Vypněte budík a povalujte se klidně ve středu. Partner vám do postele jistě donese čaj i ranní noviny a vy se do práce dopravte, kdy bude vyhovovat vám. Vsaďte se, že až začnete místo omluvenky naturalisticky líčit svému nadřízenému, jaké ranní nevolnosti jste si právě prožila, nebude se vás už nikdy ptát, proč jste se opozdila… Podle našich zkušeností děti rády vstávají brzo, aby toho za den co nejvíc stihly, takže se připravte, že už brzy budete mít nový, vřeštící budíček, který se ozve – nejčastěji kolem páté ráno.

7. Vyřešte si finance. Není to zase taková legrace, jedno byste ale měla před příchodem miminka na svět udělat určitě. Vyřešit si finance. Víte, z čeho budete po dobu, kdy jste na mateřské a následně rodičovské, žít? Z peněz od státu jistě ne.
Kdybyste se měla spoléhat jen na ně, dostala byste se velice brzo pod hladinu chudoby a zjistila, že nemáte z čeho dítěti koupit pleny. Proto byste měla mít na toto období plán, peníze investované tak, aby vám alespoň někdy přinesly „bonus“ navíc, s partnerem rozděleno, kdo a co bude v následujícím období platit. Vy, pokud nebudete mít jiný příjem, z rodičovské podpory hypotéku fakt nezaplatíte. Možná to zní morbidně, ale myslela jste již na životní pojistku, a má ji uzavřenou váš partner?

8. Hnízděte.Nepřepínejte se, ale dejte svému hnízdícímu instinktu prostor. Určitě budete chtít přivést dítě do krásného a skvělého prostředí. Pokud máte chuť, vymalujte, v následujících zhruba třech letech na podobné koníčky čas mít nebudete. I když se tomuto instinktu lidé většinou posmívají, nevědí, o čem mluví. Děťátko si přece zaslouží krásný životní prostor.

9. Milujte se. Jestli se cítíte dobře, nemáte rizikové těhotenství ani zákaz od lékaře, dopřávejte si s partnerem rychlovky, kdykoli a kdekoli vás napadne. Bez přerušení.
Miminka totiž neomylně vycítí, kdy se jim rodiče nemohou věnovat, a díky nim získají slova přerušovaná soulož úplně nový význam.

10. Vařte.Zní to možná hloupě, ale všechno, co uvaříte dnes, se vám bude za chvíli hodit. Počítejte s tím, že v období šestinedělí nebudete mít ani chuť, ani náladu vařit, takže veškeré poživatiny, co najdete v mrazáku, vám budou připadat jako neuvěřitelná delikatesa. Možná ani nebudete mít sílu otevřít konzervu s polotovarem – navíc budete-li kojit, je jídlo z mrazáku mnohem zdravější variantou než konzervy. Stejně tak si můžete připravit závin a podobně pro návštěvy, které budou přicházet a obdivovat vaše zlatíčko.

11. Zdobte a chystejte. Na plánování, jaké dekorace do dětského pokoje, byste se měla zaměřit, ještě než se vaše miminko narodí. Počkejte si, jestli to bude holčička nebo kluk, a jakmile budete vědět tuto důležitou a zásadní informaci, dejte naplno propuknout své vášni. Zdobte a chystejte, vaše ratolest si zaslouží krásný pokoj.

12. Máte systém? Je až neuvěřitelné, kolik prostoru zaberou věci pro děti. Pokud máte čas a trochu šikovného partnera, vymyslete si policový systém tak, že budete mít o všech věcech pro děti přehled i v budoucnu. Navíc vám pomůže v tom, že váš byt nebude za pár měsíců vypadat jako po výbuchu.
Systém na hygienické potřeby miminka si vymyslete také, vždy budete potřebovat vědět, kam sáhnout pro vatovou tyčinku, kde se nachází čistá plena. Co promyslíte dnes, vám usnadní život za chvíli.

13. Ruční práce. Jestli se cítíte super šikovná a manuálně zručná, můžete si už teď přichystat originální kartičky, kterými dáte přátelům vědět, až miminko přijde na svět. Pak už jenom doplníte jméno, míry, fotku vašeho novorozeného pokladu a spoustu práce si ušetříte. Pro maminky, které se příliš kreativně necítí, máme jednoduchý tip: Kupte si už hotové oznámení, například od Albi, nalepte známky, nadepište všechny adresy. Po porodu už jenom doplníte detaily…

14. Návštěvníci.Dokud to ještě jde, stýkejte se, s co nejvíc přáteli můžete. Po příchodu děťátka na svět se vám nebude chtít a navíc se budete cítit unavená. Kromě toho se budete bát, aby vám někdo s květinami nepřinesl třeba rýmu, takže návštěvám se v prvních měsících po narození miminka budete spíš vyhýbat. Předtím než se vaše zlatíčko narodí, se snažte zjistit si, kde jsou ve vašem okolí restaurace a herny přátelské k dětem, abyste byla v obraze a mohla si ve vytipovaných zařízeních v budoucnu domlouvat schůzky.

15. Sladká vzpomínka. Pište si těhotenský deníček, zaznamenávejte si každý okamžik, který vám přijde zajímavý, foťte si bříško, zdokumentujte si vlastní i miminkovský přírůstek na váze. Po porodu děťátka pokračujte, schovejte si první vlásky, pište si, kdy se v jeho pusince objevil první zoubek, kdy se poprvé posadilo, a všechny další významné okamžiky… Možná vám to teď připadá zbytečné, ale vězte, že nedostatek spánku dokáže s vaším mozkem divy.
Hodně štěstí a zdravé miminko!

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Pretty Woman, Robátko, Zásadní info, Hříšný tanec, Životní prostor, Přerušovaná soulož, Poslední období, Wellness hotel, Mimi, Hnízdící instinkt, Delikatesa, Ruční práce, Jediný večer, Jednoduchý tip, Pór