Maminka.czTěhotenství

Co skutečně cítí miminko v děloze? Doteky, pohyby, ale i stres či radost

kog 6.  9.  2018
Ještě nenarozená miminka v děloze cítí víc, než si možná myslíte. Kromě tlukotu matčina srdce, dechu a dalších tělesných funkcí vnímají i její pohyby a dotyky ostatních lidí. Působí na ně i vaše nálady – třeba radost, stres či nervozita. Více se dozvíte v našem videu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už ve dvacátém týdnu těhotenství slyší dítě některé zvuky. Především ty, které pochází z matčina těla. To znamená tlukot srdce, šum krevního oběhu, zvuky trávení a dýchání. Proto mají miminka po narození ráda šum (sprchu, fén, lux...) a monotónní zvuky, které jim připomínají zvuky matčina těla.

Je také dokázáno, že novorozenci jsou klidnější, když je chováte, protože slyší tlukot vašeho srdce a zvuky, na které jsou zvyklí z dělohy. 

Uvnitř maminčina těla je docela hlučno: Aneb co slyší plod?

Dítě v děloze také vnímá změnu polohy matky. Třeba když si lehne, postaví se nebo si dřepne. Slyší zvuky zvenčí, hlasy, hudbu i okolní hluk. Okolo dvacátého týdne miminko pozná, když se někdo dotýká matčina břicha (což je, přiznejme si, jev docela častý). 

V neposlední řadě děti vnímají i nálady maminky. Pocítí, když je v pohodě a má radost. Matčino tělo v tuto chvíli produkuje serotonin a endorfiny, které se dostanou i k dítěti do dělohy. To samé platí i o nervozitě či stresu, v tom případě miminko přijímá kortizol a adrenalin, tyto látky zvyšují tep i jemu samotnému.

Od početí k porodu. Fascinující snímky zrození, jak ho viděl známý fotograf
Co se dostane k miminku v děloze? Svým jednáním ho můžete ovlivnit
Mluvit, mluvit, mluvit, aneb co vše slyší miminko v bříšku?

 

Témata: Těhotenství, Miminko, Těhotenství týden po týdnu, Od těhotenství k porodu, Pohyb, Krevní oběh, Matčino tělo, Dotek, Zvuk, Srdce, Řád, Nenarozené miminko, Ostatní člověk, Radost, Děloha, Monotónní zvuk, Matčino břicho, Dvacátý týden, Neposlední řada, Tlukot, Stres

Video