Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Co skutečně nejvíc potřebuje miminko? Váš hlas a objetí!

Simona Procházková 13.  12.  2019
Co potřebuje zdravé a šťastné dítě ze všeho nejvíce? Mámu a tátu, kteří se mu věnují, sdílejí s ním všední i zásadní okamžiky, naslouchají a poskytují pocit bezpečí a jistoty. Jednoduše řečeno, jsou přítomni v každodenním životě. A neznamená to, že musíte být nonstop doma a k dispozici. Co byste ale dělat měli, aby se potomek necítil „mimo hru“?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Kojenci i batolata se správně vyvíjejí a fyzicky, mentálně i emocionálně prosperují pouze za předpokladu, že je rodiče, tedy hlavní pečovatelé, v tomto procesu naplno podporují a vytvářejí jim podmínky pro zdravý růst. Tyto závěry potvrdilo hned několik mezinárodních studií.

Ne, nemusíte být dvacet čtyři hodin denně v roli Mary Poppins, nepouštět děťátko z náruče a nevzdálit se od něj na krok, při budování pouta mezi vámi totiž záleží zpravidla na úplně jiných věcech. Každodenní život nabízí nepřeberně příležitostí, jak smysluplně přispívat ke zdravému růstu a spokojenosti vaší ratolesti.

Rodiče si často neuvědomují, že jakékoli jejich pochybení se později projeví v procesu socializace a také budování sebedůvěry a že s důsledky jejich výchovy se dítě bude potýkat celý život. Jak vychovávat malé dítě, aby bylo skutečně šťastné a vykročilo do života jako sebevědomý a empatický člověk? Pár následujících postřehů přímo od psychologů vám může napovědět.

*Mluvte! A objímejte!

Často, klidným a konejšivým hlasem, se zájmem. Už s miminkem si můžete povídat, vyprávějte příběhy nebo říkanky, když ho koupete nebo přebalujete, zpívejte při večerním usínání, ukazujte na prstech, kolik máme očí, uší... Každý den mu s úsměvem popřejte dobré ráno, při obědě pak dobrou chuť. Kdykoli a kdekoli své zlatíčko potulte, obejměte, pusinkujte a hlaďte. Děti potřebují něhu a milují dotek a mazlení. Dáváte jim tím totiž jednoznačně najevo svou lásku, všímavost a přítomnost. Když vás cítí, jsou šťastné a v bezpečí.

Kojenec pozná maminku podle čichu! Co všechno možná ještě nevíte o kojení?

*Užívejte si koupání

Večerní koupel je úžasný rituál, který má děťátko zklidnit a připravit na noční odpočinek. Kojenci a batolata obvykle vodu milují a dokážou se v ní dosyta vyřádit. Užijte si společně strávený čas, hrajte si, mazlete se, dovádějte, dělejte bubliny, povídejte mu. Koupel můžete využít jako skvělou příležitost k „edukativní“ hře (v závislosti na věku, samozřejmě). Představujte dítku různé materiály (houbičky, gumová zvířátka, pěnová písmena, plastový trychtýř atd.), nechte mu je osahat a ponořit do vody, sledujte, které plavou a které jdou naopak ke dnu. Nejde jen o skvělou zábavu, zároveň podporujete rozvoj motoriky a smyslového vnímání.

*Čtěte!

Knížky začněte dětem představovat klidně od nejútlejšího věku. Nabízejte leporela a obrázkové skládanky, předčítejte říkanky a krátké pohádky, udělejte ze čtení každodenní rutinu (později si budete blahořečit), ať už to bude před poledním schrupnutím nebo při večerním uspávání. Uvidíte, jak klidně a spokojeně bude během naslouchání vašemu hlasu děťátko usínat.

Nejčastější mateřské hříchy: Tímhle brzdíte vývoj dítěte a možná to nevíte

*Pusťte hudbu

Miminka i batolátka obvykle zbožňují hudbu, když slyší chytlavou melodii, kývají se do rytmu, při té pomalejší a uklidňující zase rády relaxují nebo usínají…Vezměte ratolest do náruče, pusťte si oblíbenou písničku a tančete. Pohupujte se spolu do rytmu hudby, smějte se, pobrukujte si, pokud chcete, zpívejte!

*Udělejte z jídla zábavu

Jídlo je přece radost, tak to ratolestem ukažte. Příjemný a veselý zážitek můžete učinit v podstatě z jakékoli činnosti, v případě stolování pak velmi kreativně. Jakmile dítě udrží lžičku a krmíte ho v jídelní židličce, nechte to na něm. Předložte misku s jídlem, popřejte dobrou chuť a pobídněte ho, ať to zkusí samo. Nechte ho nabírat kousky jídla, osahat je, zblízka prohlédnout, pohrát si s nimi, prozkoumat a samozřejmě ochutnat. Bude špinavé (a stejně tak nejspíš i blízké okolí). A je to v pořádku, to vše je součást procesu učení. Povzbuzujte a motivujte k ochutnání nejrůznějších potravin.

Poznáváte se? Kreslířka dokonale vystihuje, jak vypadá život ženy s malými dětmi!

*Hrajte si

Nestyďte se, vraťte se mentálně o spoustu let nazpátek a dovolte si probudit v sobě znovu malého a spontánního zvědavce. Neexistuje lepší způsob, jak se propojit se svým dítětem, než se snížit na jeho úroveň a nechat se vtáhnout do hry. Hrajte maňáskové divadlo, předstírejte, že telefonujete samotnému králi z křišťálového království, stavte věže z kostek, prožeňte autodráhu, uvařte kávičku panenkám, bojujte s dinosaury…

Témata: Děti, Batole, Miminko, Kojenec, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, Bezpečí, Krista, Všímavost, Mary Poppins, Šťastné dítě, Každodenní život, Jídlo, Vaš, Trychtýř, Zásadní okamžik, Ratolest, Objetí, Děťátko