Co snídáte vy a co vaše děti?

Anglické slovo snídaně - breakfast znamená přerušení nočního půstu nebo-li nočního hladovění - „breaking the fast“.
Co snídáte vy a co vaše děti?

Tělo v průběhu osmihodinového spánku spálí přibližně 1800 kJ a po probuzení potřebuje dodat „palivo“. A podobně jako auto nepojede na prázdnou nádrž, ani tělo a mysl se nenastartují bez snídaně. Snídaně by měla pokrývat přibližně 20 - 25% denní dávky energie. Platí to pro děti i dospělé. Přesto má mnoho lidí tendenci snídani odbývat nebo ji dokonce naprosto vypouští ze svého jídelníčku.

Vynechání snídaně není vhodné pro dospělé, natož pro děti. Pokud člověk snídá, je to jedině dobře. Ovšem záleží také na tom, co snídá. Klasické snídaně jako např. rohlík s máslem a džemem nebo croissant s čokoládou či párek s hořčicí a rohlíkem nejsou rozhodně to pravé. Tyto pokrmy mají totiž vysoký obsah tuků a cukrů, navíc mají vysoký glykemický index – to znamená, že se poměrně brzy dostaví hlad. Správná snídaně by měla obsahovat především hodně bílkovin a vlákniny.

Zkuste cereálie
Ideální snídani pro děti i dospělé představují například celozrnné cereálie v kombinaci s mléčným výrobkem. Jejich výhodou je nejen jejich rychlá a snadná příprava, ale především jejich složení. Celozrnné cereálie díky obsahu vlákniny a bílkovinám obsažených v přidaném mléku či jogurtu skvěle a nadlouho zasytí. Vláknina v celozrnných cereáliích pomáhá zajišťovat správnou funkci zažívacího traktu a vyvolává prodloužený pocit sytosti, a proto jsou cereálie důležitou součástí redukční diet. Navíc jídelníček bohatý na celozrnné potraviny pomáhá udržovat zdravé srdce.

Porovnáme-li energetickou hodnotu typické snídaně pro děti s energetickou hodnotou  snídaně s cereáliemi a mlékem, zjistíme, že cereální snídaně má nižší energetickou hodnotu.
A podobně, při srovnání energetické hodnoty klasické snídaně pro dospělé s energetickou hodnotou celozrnných cereálií s mlékem, dojdeme ke stejnému zjištění. Výrazný rozdíl je také patrný v  zastoupení jednotlivých živin, které se podílejí na celkové energetické hodnotě porovnávaných snídaní.

Výzkumy dokazují, že jedinci kteří snídají, mají nižší pravděpodobnost vzniku obezity než ti, kteří se nenasnídají. Snídaně rovněž působí blahodárně na naši schopnost koncentrace. Další studie  prokázaly, že děti, které snídají, dosahují ve škole lepších výsledků – lépe se soustředí a dokáží vstřebat více informací z probírané látky.

A ještě rada na závěr. Správná snídaně by měla proběhnout do hodiny po probuzení. Pokud jste navíc v hubnoucím procesu, měli byste ráno poprvé jíst už do půl hodiny po probuzení.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články