Maminka.czVýživa a stravování

Co takhle zkusit bulharské menu

Vlajkovou lodí balkánské kuchyně je nepochybně ta bulharská. Je prostá i barevná, vychází z tradic a čerpá z přírody, což je zárukou toho, že si božsky pochutnáte.
, Časopis F.O.O.D.
11. 8. 2015

Banica 

1 forma o Ø 24 cm, 90 minut

Potřebujeme: 325 g hladké mouky, 2 lžíce oleje + na potření a vymazání, 1 lžička soli; Náplň: 200 g balkánského sýra, 1 vejce, 125 g bílého jogurtu

Do mísy nalijte 150 ml vody a olej, přidejte sůl a po lžících vmíchejte mouku. Přendejte na vál a vypracujte hladké těsto. Udělejte z něj válec a rozdělte ho na 4 až 5 stejných dílů. Z těch rozválejte placičky, potřete olejem a nechte 20 minut odpočinout. Mezitím si připravte náplň.

Sýr nastrouhejte, vmíchejte vejce a jogurt a promíchejte. Na stůl rozložte čistý ubrus, každou placičku v rukách trochu roztáhněte, rozválejte a pak natahujte na ubruse dotenka. Asi na 1 plochy naneste trochu náplně, pokapejte olejem a pomocí ubrusu zarolujte. Do vymazané formy skládejte rolky do tvaru šneka. Potřete olejem a dejte péct na 200 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte olejem. Hotovou banicu pokapejte vodou, zakryjte a nechte 20 minut chladnout. 

Náš tip: Rychleji připravíte sýrový koláč z kupovaného filo těsta nebo speciálního těsta na banicu, které seženete již hotové v prodejnách s bulharskými potravinami. 

Klepněte pro větší obrázek

Zapečené plněné papriky 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 4 větší papriky, 1 hrnek rýže, 300 g bulharského sýra kaškaval, 1 malá konzerva cukrové kukuřice, sůl a pepř, olej, jarní cibulka na ozdobu

Troubu předehřejte na 200 °C. Papriky omyjte, podélně přepulte a vyjměte semeníky. Lehce osolte. Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu a nechte vychladnout.

Sýr nastrouhejte nahrubo a smíchejte s uvařenou rýží a slitou kukuřicí, dochuťte. Směsí naplňte připravené papriky, rozložte je do vymazaného pekáčku a pokapejte olejem. Dejte zapéct asi na 15 minut. Před servírováním ozdobte nasekanou jarní cibulkou. 

Náš tip: K plněným paprikám můžete podávat lehce prohřátou zeleninovou směs ljutenica. 

Klepněte pro větší obrázek

Bulharská dršťková polévka 

4 porce, 20 minut + předvaření drštěk

Potřebujeme: 250 g drštěk, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 800 ml masového vývaru, sůl a celý pepř, 1 stroužek česneku, 
200 ml zakysané smetany

Dršťky pořádně operte, vydrhněte solí a dejte vařit do dostatečného množství vody doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny. Během vaření vodu několikrát vyměňte. Hotové dršťky nakrájejte na menší nudličky. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a osmažte ji na másle, vmíchejte mouku a připravte řidší jíšku.

Tu zalijte chladným vývarem, přidejte nakrájené dršťky, několik kuliček pepře a vařte asi 10 minut. Nakonec do polévky zamíchejte smetanu a prolisovaný česnek. Na stůl postavte láhev octa, aby si každý mohl polévku dochutit po svém.

Náš tip: Před dokončením můžete do polévky zašlehat vejce. Bulhaři si ji také na talíři rádi posypou mletou pálivou paprikou. 

Klepněte pro větší obrázek

Kebabčata 

4–6 porcí, 45 minut + odležení

Potřebujeme: 400 g mletého vepřového masa, 300 g mletého hovězího masa, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 1 lžičky sušené saturejky, olej na smažení

Maso smíchejte s nasekanou cibulí a podrceným česnekem, solí a kořením. Přidejte trochu studené vody a důkladně prohněťte. Zakryjte v misce fólií a nechte několik hodin odležet v chladu. Pak tvořte malé, stejně velké válečky a opečte je na oleji na pánvi nebo na grilu ze všech stran dozlatova. Podávejte s ljutenicí (pikantní zeleninová směs), čerstvým pečivem a šopským salátem. 

Klepněte pro větší obrázek

Bulharské kobližky 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 3 vejce, 1 hrnek bílého jogurtu, 1 lžička krupicového cukru, 1 balení vanilkového cukru, špetka soli, 2 hrnky hladké mouky, 1,5 lžičky jedlé sody, olej na smažení, moučkový cukr

Ve vyšší misce rozmíchejte vejce a jogurt, přidejte cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Mouku smíchejte s jedlou sodou a po lžících ji zapracujte do jogurtové směsi. Vypracujte řidší hladké těsto.

V kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje. Lžící z těsta odkrajujte kousky a vhazujte je do oleje. Smažte je rychle z obou stran dozlatova. Klaďte je do mísy vyložené ubrousky a podávejte posypané moučkovým cukrem. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: F.O.O.D

Mohlo by vás zajímat
Poševní mykózy trápí ženy hlavně v létě. Vyhnete se jim převlékáním plavek
28 dětských hřišť, která jsou noční můrou všech rodičů. To fakt nechcete!
Návratu do práce se nebojte. Matky jsou totiž výborné manažerky
Chcete otěhotnět? Chcete mít chytré a zdravé děti? Jezte jód!

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu