Maminka.czVýživa a stravování

Co takhle zkusit bulharské menu

Jana Chmelíková 11.  8.  2015
Vlajkovou lodí balkánské kuchyně je nepochybně ta bulharská. Je prostá i barevná, vychází z tradic a čerpá z přírody, což je zárukou toho, že si božsky pochutnáte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Banica 

1 forma o Ø 24 cm, 90 minut

Potřebujeme: 325 g hladké mouky, 2 lžíce oleje + na potření a vymazání, 1 lžička soli; Náplň: 200 g balkánského sýra, 1 vejce, 125 g bílého jogurtu

Do mísy nalijte 150 ml vody a olej, přidejte sůl a po lžících vmíchejte mouku. Přendejte na vál a vypracujte hladké těsto. Udělejte z něj válec a rozdělte ho na 4 až 5 stejných dílů. Z těch rozválejte placičky, potřete olejem a nechte 20 minut odpočinout. Mezitím si připravte náplň.

Sýr nastrouhejte, vmíchejte vejce a jogurt a promíchejte. Na stůl rozložte čistý ubrus, každou placičku v rukách trochu roztáhněte, rozválejte a pak natahujte na ubruse dotenka. Asi na 1 plochy naneste trochu náplně, pokapejte olejem a pomocí ubrusu zarolujte. Do vymazané formy skládejte rolky do tvaru šneka. Potřete olejem a dejte péct na 200 °C asi 40 minut. Průběžně potírejte olejem. Hotovou banicu pokapejte vodou, zakryjte a nechte 20 minut chladnout. 

Náš tip: Rychleji připravíte sýrový koláč z kupovaného filo těsta nebo speciálního těsta na banicu, které seženete již hotové v prodejnách s bulharskými potravinami. 

Klepněte pro větší obrázek

Zapečené plněné papriky 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 4 větší papriky, 1 hrnek rýže, 300 g bulharského sýra kaškaval, 1 malá konzerva cukrové kukuřice, sůl a pepř, olej, jarní cibulka na ozdobu

Troubu předehřejte na 200 °C. Papriky omyjte, podélně přepulte a vyjměte semeníky. Lehce osolte. Rýži uvařte v osolené vodě podle návodu a nechte vychladnout.

Sýr nastrouhejte nahrubo a smíchejte s uvařenou rýží a slitou kukuřicí, dochuťte. Směsí naplňte připravené papriky, rozložte je do vymazaného pekáčku a pokapejte olejem. Dejte zapéct asi na 15 minut. Před servírováním ozdobte nasekanou jarní cibulkou. 

Náš tip: K plněným paprikám můžete podávat lehce prohřátou zeleninovou směs ljutenica. 

Klepněte pro větší obrázek

Bulharská dršťková polévka 

4 porce, 20 minut + předvaření drštěk

Potřebujeme: 250 g drštěk, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 vrchovatá lžíce hladké mouky, 800 ml masového vývaru, sůl a celý pepř, 1 stroužek česneku, 
200 ml zakysané smetany

Dršťky pořádně operte, vydrhněte solí a dejte vařit do dostatečného množství vody doměkka. Bude to trvat přibližně 3 hodiny. Během vaření vodu několikrát vyměňte. Hotové dršťky nakrájejte na menší nudličky. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a osmažte ji na másle, vmíchejte mouku a připravte řidší jíšku.

Tu zalijte chladným vývarem, přidejte nakrájené dršťky, několik kuliček pepře a vařte asi 10 minut. Nakonec do polévky zamíchejte smetanu a prolisovaný česnek. Na stůl postavte láhev octa, aby si každý mohl polévku dochutit po svém.

Náš tip: Před dokončením můžete do polévky zašlehat vejce. Bulhaři si ji také na talíři rádi posypou mletou pálivou paprikou. 

Klepněte pro větší obrázek

Kebabčata 

4–6 porcí, 45 minut + odležení

Potřebujeme: 400 g mletého vepřového masa, 300 g mletého hovězího masa, 2 menší cibule, 2 stroužky česneku, sůl a pepř, 1 lžičky sušené saturejky, olej na smažení

Maso smíchejte s nasekanou cibulí a podrceným česnekem, solí a kořením. Přidejte trochu studené vody a důkladně prohněťte. Zakryjte v misce fólií a nechte několik hodin odležet v chladu. Pak tvořte malé, stejně velké válečky a opečte je na oleji na pánvi nebo na grilu ze všech stran dozlatova. Podávejte s ljutenicí (pikantní zeleninová směs), čerstvým pečivem a šopským salátem. 

Klepněte pro větší obrázek

Bulharské kobližky 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 3 vejce, 1 hrnek bílého jogurtu, 1 lžička krupicového cukru, 1 balení vanilkového cukru, špetka soli, 2 hrnky hladké mouky, 1,5 lžičky jedlé sody, olej na smažení, moučkový cukr

Ve vyšší misce rozmíchejte vejce a jogurt, přidejte cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Mouku smíchejte s jedlou sodou a po lžících ji zapracujte do jogurtové směsi. Vypracujte řidší hladké těsto.

V kastrolu rozpalte vyšší vrstvu oleje. Lžící z těsta odkrajujte kousky a vhazujte je do oleje. Smažte je rychle z obou stran dozlatova. Klaďte je do mísy vyložené ubrousky a podávejte posypané moučkovým cukrem. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: F.O.O.D

Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, menu, Šnek, Cibulka, Servírování, Jo Pride, Jarní cibulka, Kebab, Hladké těsto, Celý pepř, Dršťková polévka, Balkán, Stejný díl, Speciální test, TAK