Maminka.czJen pro maminku

Co ti to tatínek dělá?

Klára Kotábová 20.  5.  2011
Sobota večer, děti konečně usnuly. Vzhledem k tomu, že jedno spí ve vaší posteli, si na erotiku můžete nechat zajít chuť. Opravdu tak učiníte, nebo raději zvolíte alternativní místo? Co když vás děti přistihnou?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tak tenhle scénář čeká i vás. Až se vaše ratolesti budou chtít v noci pomazlit a vklouznou pod peřinu, kde budete s manželem právě uprostřed akce, pravděpodobně se dočkáte bezelstné otázky, co že to tam vlastně děláte.

Máte už připravenou odpověď? Měla byste, protože vaše ratolesti si opravdu nezaslouží přihlouplé koktání, nebo dokonce křik.

Sice v noci a těsně před orgasmem není ta nejvhodnější doba na to vysvětlovat, co to s tatínkem pod peřinou provádíte, ale lhát, okřikovat nebo se červenat, to byste rozhodně neměla. Tak si totiž váš potomek do života odnese informaci, že sex a záležitosti mezi mámou a tátou jsou ostudné, pokoutní a vůbec... Chcete, aby v dospělosti měl podobný přístup k sexu?

Hry pro malé a velké

„Nedávno jsme se s manželem milovali v obýváku na gauči, když se nad námi zjevila hlava staršího syna, který se ptal: ,Tati, co to děláš mamince?‘ Okamžitě jsem přes sebe přehodila odložený župan a manžel se za podivného mručení převalil na sofa. Samozřejmě bylo na mně dovést syna do kuchyně, dát mu napít a uklidnit ho, že mi tatínek opravdu nic nedělá,“ vzpomíná Jitka (33) na svůj zážitek.

„Uvědomila jsem si ale, jaké mám obrovské štěstí, že mého syna vlastně nezajímá, co se na pohovce dělo. Že se opravdu šel jen napít a chtěl se vrátit do postýlky. Nedokážu si představit, jak bych koktala, kdyby trval na podrobnějším vysvětlování toho, čeho byl svědkem. Doma si nelžeme, ale zásobit jeho šestiletou duši množstvím odborných a faktických názvů jsem také nechtěla.“

Odborníci se shodují na tom, že důležitou roli hrají dva základní faktory: věk dítěte a okamžik, při kterém jste přistiženi.

Malé dítě si ani nevšimne, že se líbáte, možná mazlíte, ale určitě ho bude zajímat samotný sexuální akt a bude se vyptávat, co to pod tou peřinou provádíte. Stejně tak tříletou ratolest uklidníte odpovědí, že se mazlíte, šestiletý potomek už ale nejspíš bude chtít vědět, proč zrovna na pohovce, proč jste u toho nahatí a nezřídka se bude chtít k mazlení jako k oblíbené rodinné kratochvíli přidat. Zvlášť jestli mu vysvětlíte, že si tak dáváte najevo lásku. On vás přece také miluje... A nebude chápat, proč mu to zakazujete.

Ach, ty důsledky!

V očích malého dítěte může vášnivý sex působit, jako byste se s partnerem prala, a ono se instinktivně přimkne k vám, protože potřebu hájit maminku mají všechny děti, což se může negativně projevit i v nepřiměřeně odtažitém postoji k otci.

Také se může stát, že se vás vaše ratolest sice na nic nezeptá, ale bude nervózní v okamžiku, kdy vám tatínek bude chtít dát polibek na přivítanou při příchodu z práce. Ideální je, pokud vysvětlováním sexu můžete navázat na nějaké hovory, které jste spolu o sexualitě už vedli v minulosti.

V případě, že takový odrazový můstek nemáte, je situace složitější, nikoli však neřešitelná. Prvním krokem by mělo být to, že když se spolu s manželem milujete a jste „přistiženi“, klidným hlasem vykážete dítě z místnosti s vysvětlením, že se neděje nic zlého a za chvilku za ním přijdete. Získáte čas na uklidnění a nebudete mít pocit, že se stalo něco nepatřičného.

Tipy, jak na nejmenší

Pokud se vaše dítě neptá, nemějte pocit, že musíte něco vysvětlovat. Nemusíte. Jestliže potomek nic nekomentuje, tvařte se, že jde o naprosto běžnou situaci. V případě, že se zeptá, nelžete. Malé děti nejsou hloupé a snadno vycítí, že jde o nestandardní situaci. Možná nepochopí vaši neochotu mluvit o tom, co vidělo, ale snadno získá pocit, že se jedná o něco zakázaného, tabuizovaného. Jestli to jen trochu jde, bavte se se svou ratolestí o nastalé situaci s humorem a nedramatizujte.

Zvídaví školáci

Připravte se na možné nepochopení. Děti vás a vašeho manžela nevnímají jako sexuální partnery, ale jako někoho, kdo je velký, neomylný a dokonalý. A najednou předvádíte něco, co se s výše uvedeným nespojuje ani náhodou. Starší děti navíc už něco slyšely o sexu od svých spolužáků, a nedovedou si představit, že něco takového provádějí i jejich rodiče. Proto stačí, když svému potomkovi vysvětlíte, že se jedná o normální záležitost, jíž si lidé dávají najevo lásku. Pokud vás vaše dítě přistihlo v posteli, vysvětlete mu, že každý má nárok na soukromí, pro vás je takovým místem ložnice, zatímco v dětském pokoji je to jeho zóna. Uvědomte si, že jestliže zahájí sexuální rozhled traumatem, bude se možná chtít rozhlížet a pátrat dále, což může vést až k časnému zahájení sexuálního života.

Další zajímavé články najdete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, tatínek, Odrazový můstek, SOFA, Můstek