Maminka.czJen pro maminku

„Zavedení pesaru vyžaduje cvik jako u kontaktních čoček," říká odbornice

Markéta Novák Matějková 15.  9.  2017
Pokud nejste příznivkyní hormonální antikoncepce a přemýšlíte nad jinou metodou ochrany před otěhotněním, než je například kondom, můžete zkusit pesar. Ten v poslední době získává na oblibě.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O pesaru se toho mezi veřejností tolik neví, přitom patří mezi čím dál oblíbenější metody nehormonální bariérové antikonocepce.  Proto jsme se rozhodli oslovit Kateřinu Kadlecovou Makrlíkovou, která provozuje Pesarshop.cz.

Co je pesar?

Pesary jsou pomůcky, které se vkládají do  pochvy. Mohou mít buď zdravotní účel, kdy podpírají pokleslou dělohu, aby netlačila třeba na močový měchýř. Nebo – a to je případ, kterým se zabýváme – slouží k antikoncepčnímu použití. Je to bariérová antikoncepce pro ženy, která zabrání spermiím, aby se dostaly až do dělohy.

Tradičně se pesary dělí na diafragmy a cervikální kloboučky. Jde o poměrně starou metodu antikoncepce, podle přehledů anglické lékařské společnosti bylo v 60. letech 19. století k dostání po britském impériu 123 různých typů pesarů.

Nové typy kloboučků a diafragem se pak na trhu objevují od začátku 21. století. S novými tvary a materiály se výrazně zvýšila účinnost i komfort použití.

Dá se nějak zabránit prasknutí kondomu?
Gynekologie a porodnictví (poradna)

Dá se nějak zabránit prasknutí kondomu?

Myslím si, že většinu žen od používání pesaru odrazuje složitější závádění. Nebo se mýlím? Jak se pesary zavádějí?

Diafragmy se ukládají napříč pochvou, kloboučky se dosazují přímo na děložní čípek. V obou případech je třeba, aby se žena nebála sáhnout si do pochvy a věděla, kde má děložní čípek. Jen tak dokáže zkontrolovat správné zavedení.

Antikoncepční pesary nás sbližují se sebou samými. Celá řada žen si do pochvy poprvé v životě sáhne až v plné dospělosti, třeba právě díky pesarům, přitom pochva je součástí nás samotných, je to brána k rozkoši i zrození a není důvod ji pokládat za jakousi "černou díru", kam se nesahá.

Pesary umožňují ničím nerušený sexuální prožitek. Doporučujeme je zavádět dlouho před stykem, aby nenarušovaly intimitu. Třeba klidně ráno, jestliže žena ví, že večer bude mít romantickou schůzku. Pesar je nenápadný, celý ukrytý hluboko v pochvě, nikam netrčí, správně zavedený pesar neruší ženu ani muže. Velmi důležité je pravidlo šesti hodin – antikoncepční pesary se nesmí vyndávat dřív než šest hodin po posledním styku.

Je to proto, aby spermie stihly v pochvě pomřít. Často za tímto sdělením následuje otázka, jak to, že stačí šest hodin, jestliže spermie přežívají i šest dní? Je třeba si uvědomit, že spermie dokáží přežívat v děloze, pokud jsou vyživované plodným hlenem.

V kyselé pochvě jim není nijak příjemně a déle než šest hodin nepřežijí. Ale až do dělohy se díky pesaru nedostanou.

Jak dlouho nám pesar vydrží a jak se o něj máme starat?

Jeden pesar, klobouček i difragma, vydrží přibližně dva roky opakovaného použití. Záleží ale také na tom, jak často ho žena používá, pokud častěji než třikrát týdně, doporučujeme ho vyměnit už po roce.

Důvodem je riziko vzniku mikrotrhlinek, které okem nevidíme, ale spermie by se jimi protáhla. Pro běžnou údržbu stačí pesary omýt teplou vodou a mýdlem. Podle studií se tak smyje 99,5 % mikroorganismů. Cervikální kloboučky je možné i vyvařovat, u diafragem se to kvůli tenkému materiálu nedoporučuje.

Antikoncepce: Nevěřte hloupostem! Co je pravda a co lež?

Je vhodný pro každého? A chce jeho zavádění cvik?

Odpověď na tuto otázku se liší podle typu pesaru. U diafragem je problémem zakloněná děloha, kterou má asi 20 % žen v populaci, a sklon k infekcím močového ústrojí. U cervikálního kloboučku je zas třeba dosáhnout na děložní čípek.

Pesary nejsou vhodné pro ženy, které mají problém sahat si do pochvy. Co se cviku týče, je to podobné jako s kontaktními čočkami. Napoprvé můžete mít pocit, jestli to vůbec zvládnete, ale časem vám zavedení nezabere víc než pár vteřin.

Aby se žena nedočkala nemilého překvapení, doporučujeme se ještě alespoň dva nebo tři měsíce chránit i nějak jinak. Díky tomu získá zkušenosti, zda pesar sedí v různých fázích cyklu a při všech sexuálních polohách na svém místě.

Video: Češi mají čím dál tím méně sexu. Může za to hormonální antikoncepce?

Jaká je jeho spolehlivost a musí se používat společně se spermicidem?

Účinnost samotného pesaru je kolem 93 %. Pro zvýšení účinnosti se používá spolu se spermicidem, pak dosahuje 98 %. V poradně dosahujeme až 99 %, přikládáme to tomu, že dokážeme ženám dobře vysvětlit, kdy mají pesar špatně zavedený a nemohou ho použít, takže do značné míry eliminujeme uživatelské chyby.

Pesar je možné kombinovat s jakoukoli jinou antikoncepční metodou – přerušovanou souloží, kondomem, řada žen využívá posledních platíček hormonální antikoncepce, aby se naučily pesary správně zavádět. Kombinace více metod najednou je vždy účinnější než jedna jediná metoda samotná – pokud jedna selže, je v záloze další.

Klepněte pro větší obrázek

Jak vybrat správný pesar?

Osvědčilo se nám, aby ženy daly na intuici, některý pesar je jim zkrátka sympatičtější než jiný. Logickým vysvětlením nejspíš bude, že pesar, se kterým je žena vnitřně ztotožněná, bude spíš používat než pomůcku, která se jí nelíbí. Dále je samozřejmě nutné zohlednit anatomii a sklon k zánětům močového měchýře.

Také je možné se podívat na procenta účinnosti – klasické diafragmy, které je třeba měřit; cervikální kloboučky mají vyšší účinnost než diafragma s univerzální velikostí.

Na druhou stranu úspěšnost použití ovlivňuje zejména motivovanost uživatelky používat pesar správně a také kombinace s další antikoncepční metodou, takže zrovna v případě pesarů jsou procenta účinnosti spíš vedlejším kritériem při rozhodování.
 
Symptotermální metoda: přirozená antikoncepce v praxi

Pesar versus kondom

Kondomy mají velkou výhodu v rychlosti použití. Zatímco pesary nedoporučujeme zavádět až při styku, protože vzrušená pochva mírně nateče a pesar se hůř zavádí a také žena nemá potřebné soustředění, aby dbala na správné zavedení, kondom umožní bezpečné milování i narychlo.

V dlouhodobých vztazích nicméně bývá příjemnější pesar právě proto, že není nutné jeho nasazování vázat na pohlavní styk. Zajímavé je také zohlednit, kdo chce mít v partnerství větší kontrolu nad ochranou před nežádoucím početím.

V případě kondomu ji má ve svých rukou muž, v případě pesaru žena. Co se pohlavních nemocí týče, tak na kondomy je obecně nahlíženo jako na jedinou spolehlivou ochranu, i když samozřejmě s výhradami.

U žen nejčastěji infekce proniká přes děložní čípek, takže překrytím čípku je žena lépe chráněná než při styku bez pesaru. Bohužel ani to není 100%, takže jediným skutečně rozumným doporučením je vyvarovat se rizikového pohlavního styku.

Jakému druhu antikoncepce dáváte přednost vy?

Co říkáte na antikoncepci pro muže? U opic funguje stoprocentně, na lidech se bude teprve testovat
Antikoncepce zvyšuje riziko žilní trombózy. Nepodceňujte ji
10 mýtů o antikoncepci a něco navíc...
Témata: Jen pro maminku, Pes, Děložní čípek, Antikoncepce, Teplá voda, Jaký druh, Hormonální antikoncepce, Přerušovaná soulož, Bariérová antikoncepce, Symptotermální metoda, Prožitek, Jak, Velká kontrola, Čočka, Úleva, Kondom, Nový typ, Styk, Pohlavní styk, Pochva, Hloupost, Pohlavní nemoc, Kontakt, Děloha, Příklad