Maminka.czMiminko

Co u miminka signalizují zatnuté pěstičky?

Martina Machová 8.  2.  2018
Miminko s námi nekomunikuje jen pláčem či spokojeným úsměvem, jistým signálem o jeho rozpoložení mohou být i zatnuté pěstičky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Naprosto spontánně pevně stisknuté pěsti „dospěláka" obvykle vyjadřují silnou vnitřní tenzi s přídechem psychického napětí – nejinak tomu bývá i u kojenců! V případě malých kojenců však nejde ani tak o napětí a vztek, ale spíše o nejistotu a snad i jakýsi pocit ohrožení a nepohody.

Pevně stisknuté pěstičky jsou patrné v pro děťátko nestabilní nebo obtížné poloze, například při neobratném zvedání z podložky, pokládání do vaničky a třeba i tehdy, je-li děťátko hladové apod.

Naopak v zajištěných polohách a příjemných chvílích se pěsti uvolňují a otvírají. Nicméně hodně záleží i na věku děťátka…

Kdy jsou zatnuté pěstičky fyziologickým jevem?

U novorozenců je zcela fyziologické, že mívají většinu dne pěstičky stisknuté, a to i v době, kdy jsou klidní a uvolnění. Během druhého a třetího měsíce života se však začínají zatnuté pěsti postupně uvolňovat.

Nervová soustava se vyvíjí a zraje a drobné ručky se pomalu chystají na cílené uchopování nejrůznějších předmětů. Tato doba nastává zpravidla mezi třetím a čtvrtým měsícem věku. V tomto období již bývají sevřené pěstičky zřetelným příznakem stresu, nejistoty a nepohody.

Vývoj miminka 2. měsíc: Miminko se poprvé usměje, maminku může trápit splín

Kdy signalizují zatnuté pěstičky problém ve vývoji?

Je tedy patrné, že do určitého věku jsou zatnuté pěstičky během dne vcelku normálním a fyziologickým jevem, nicméně čím je děťátko starší, tím by mělo být sevření méně časté.

Vyskytovat by se mělo spíše zřídka, a to pouze ve chvílích evidentní nepohody. Mezi třetím a čtvrtým měsícem jsou pak dlaně fyziologicky se vyvíjejícího miminka již převážně otevřené. Pokud tomu tak není, mohou pěstičky naznačovat buď aktuální nepohodu, nebo nějakou odchylku od psychomotorického vývoje; například hypertonii, tedy zvýšený svalový tonus.

Hypertonické děti mají pěsti neustále zatnuté, přetáčí se pomocí záklonu hlavy, nevydrží na bříšku a obvykle také špatně zvládají plazení a lezení. Když se pak nakonec postaví, stojí obyčejně na špičkách nebo nápadně vytáčí nožičky.

Problémům v dalším vývoji lze předejít cvičením (Vojtova metoda nebo Bobath koncept). Odborníci též doporučují nošení v klubíčku, babymasáže, ale třeba i plavání (to by však mělo být vedeno fundovaně, aby nemělo třeba i opačný vliv!)

VIDEO: Jak pomoci miminku, aby se správně vyvíjelo

Jak podpořit vývoj miminka? Tipy co dělat a čemu se vyhnout + soutěž
Víte jak podpořit motorický vývoj dítěte?
Novorozenecký screening by mělo absolvovat každé dítě. Co všechno prozradí? Nově také spinální svalovou atrofii
Témata: Miminko, Kojenec, Miminko, Pes, Spokojený úsměv, Třetí měsíc, Boba, Nepohoda, Psychické napětí, Jev, Příjemná chvíle, Předmět, Fyziologický jev, Děťátko, Stisk, Nejrůznější předměty, Bobath koncept, Druhý měsíc, Svalový tonus, Pláč, Určitý věk, Nervová soustava, Psychomotorický vývoj, Pěst, Malý kojenec